28/6/19

Αυτά παθαίνεις όταν αγοράζεις απο το κάτω ράφι!

Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές; Γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, είναι η απάντηση. Ήταν καταδικασμένος στην ήττα και το γνώριζαν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου. Ήξεραν ότι η δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αδειάσει προ πολλού. Το μόνο μέλημα τους, ήταν να αποτρέψουν τη συντριβή. 

Και όχι υποχρεωτικά γιατί έκαναν κάτι λάθος, αλλά (και) γιατί τα αριθμητικά δεδομένα, της εκλογικής τους απήχησης, ήταν συγκεκριμένα. Όπως εξηγούσαμε στο σημείωμά της περασμένης εβδομάδας, (https://www.thepresident.gr/2019/05/23/giati-o-syriza-den-mporei-na-xeperasei-to-25-26-analysi-toy-t-spiliopoyloy/) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε σε περίπτωση εκλογών, να υπερβεί το 25%.  Εκεί ήταν ο κόφτης, εκεί και ήταν η οροφή του!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα αυστηρά οριοθετημένο στο πολιτικό φάσμα, με ηλεκτροφόρα καλώδια από την αριστερή και τη δεξιά του πλευρά. Στα αριστερά του, μετά τον γάμο με τον Πάνο Καμμένο και τα σκληρά μέτρα που επέβαλε με την πολιτική του, είχε υψωθεί αδιαπέραστο τείχος. Δεν είχε να λαμβάνει τίποτα σε σχέση με το αριστερό του παρελθόν. Στα δεξιά του, εκεί που σε κανονικές συνθήκες θα κατοικούσε κάποιο κεντροαριστερό ή έστω κεντρώο κόμμα, είχε εγκατασταθεί με τα στρατεύματά του ο Πάνος Καμμένος. 

Αυτό σημαίνει πως τα περιθώρια κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο, ήταν περιορισμένα. Γνώριζαν καλά στην Κουμουνδούρου πως έτσι δεν θα είχαν καμία τύχη στις εκλογές. Οπότε ή θα δέχονταν μοιραία την ήττα, ή θα επιχειρούσαν μια παράτολμη κίνηση. Και κάπως έτσι στήθηκε η επιχείρηση της διεύρυνσης. Η απόπειρα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, να μετασχηματιστεί από κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε παράταξη της κεντροαριστεράς. Ήταν όρος πολιτικής επιβίωσης!  

Έτσι μια μέρα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφορτώθηκε ότι του ήταν άχρηστο από τον Καμμένο (και κράτησε ότι θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμο στο μέλλον), άρχισε να σκουπίζει την αγορά. Να «αγοράζει» ότι περίσσευε και ότι ήταν διαθέσιμο! Καλό, κακό δεν είχε σημασία. Κεντροαριστερά να γράφει στην ετικέτα και ότι να’ ναι! Μόνο που επειδή στην αγορά δεν υπήρχε τίποτα από το πάνω ράφι, αναγκαστικά μάζεψαν πρόσωπα δεύτερης και τρίτης διαλογής.  

Πολιτικούς γυρολόγους, που οι περισσότεροι ήταν εδώ και καιρό στα αζήτητα. Αλλά με βάση το σχέδιο, ελάχιστη σημασία είχε το ποιόν όλων αυτών. Τζουμάκας, Μωραΐτης, Ντόλκας, Θεοχαρόπουλος, Μπίστης, Ραγκούσης κλπ. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών μάλιστα, πρόσφατα είχαν εκφραστεί με προσβλητικό τρόπο για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Αλλά συγχρόνως και Θύμιος Λυμπερόπουλος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Ευάγγελος Αντώναρος κλπ. 

Κινήσεις που δεν είχαν καμία πολιτική λογική, που όμως πρόδιδαν την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ευρύτερο ακροατήριο. Άλλωστε δεν είχε περάσει πάρα πολύς καιρός, που η κυρία Μεγαλοοικονόμου είχε γίνει δεκτή στο Μαξίμου με «τιμές αρχηγού κράτους»., ενώ κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν και τη συνάντηση παλαιότερα, με κάθε επισημότητα, του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα πάλι στο Μαξίμου, εκείνη τη φορά για να συνεργαστούν για τον εκλογικό νόμο. 

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, το σχέδιο πάνω στο οποίο είχαν βασίσει την εκλογική τους επιβίωση πήγε στράφι. Ήταν προφανές ότι μετά από αυτό, γνώριζαν το μέγεθος της επερχόμενης  ήττας, καθώς δεν είχαν καταφέρει να αλλάξουν τα δεδομένα. Η κυβέρνηση «τίναξε την μπάνκα», επιχειρώντας να εξαγοράσει την ψήφο των πολιτών, υπονομεύοντας την οικονομία, (μόνο την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών  περί τα 4,5 δισ. ποσό αδιανόητο ακόμη και στην εποχή των παχέων αγελάδων) και ναρκοθετώντας το πεδίο.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και για όσο θα είμαστε σε προεκλογική περίοδο, θα έχει την ασυλία που επιβάλουν οι συνθήκες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών με αυτονόητη τη συντριπτική του ήττα θα βρεθεί κατηγορούμενος, για όλα αυτά τα βαρίδια που κουβάλησε στον ΣΥΡΙΖΑ και για το σχέδιο «Προοδευτική Συμμαχία» που βούλιαξε ακόμη βαθύτερα το κόμμα. 

Κάποιοι που έβαλαν πλάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν έτοιμο το κατηγορητήριο κατά του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας του, για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κέντρο υποδοχής αστέγων.
Όλα αυτά όμως μετά τις εκλογές!
Δημοσιεύτηκε στο thepresident.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου