20/5/20

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Ονομάζεται ξύλινος λόγος και είναι η συρραφή και η παράθεση κοινοτοπιών και τυποποιημένων εκφράσεων, που όταν συντεθούν δημιουργούν μια στομφώδη ομιλία, κενή περιεχομένου.

Δεν απαιτείται από τον ομιλητή προετοιμασία, δεν χρειάζεται να διαθέτει ιδιαίτερη παιδεία και γνώση των πραγμάτων, συνήθως αρκεί να έχει σχετική εμπειρία στην πολιτική! Και επειδή ο ξύλινος λόγος είναι κενός περιεχομένου, δεν υφίσταται κριτική. Αυτοί είναι λόγοι που τον καθιστούν πολύ δημοφιλή στην πολιτική.

Σας συνιστώ να κάνετε το πείραμα με τον πίνακα της φωτογραφίας, που συνοδεύει το άρθρο, για να διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι να εκφωνήσετε μια ομιλία!


Αρχίστε να διαβάζετε οποιαδήποτε φράση από την πρώτη στήλη και συνεχίστε με οποιαδήποτε φράση από τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη στήλη. Με πάρα πολλούς διαθέσιμους συνδυασμούς, θα μιλάτε για περίπου 10 λεπτά, με «εξεζητημένες» εκφράσεις, χωρίς όμως να λέτε τίποτα. Θα εκπλαγείτε αλλά και θα απομυθοποιήσετε, όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμη, τις πολιτικές ομιλίες (πάρα πολλών πολιτικών όλων των αποχρώσεων).

ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ


  26/04/2020              

Υπάρχει ένας όρος στην πολιτική επικοινωνία που ονομάζεται «Rally 'round the flag effect». Ότι δηλαδή σε περιόδους εθνικών κρίσεων, παρατηρείται συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση. Ή για να το πούμε αλλιώς, η δημοφιλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού και κατά συνέπεια τα ποσοστά της κυβερνήσεως του, ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Το αξίωμα αυτό ταιριάζει στην παρούσα συγκυρία. Με την έννοια ότι η χώρα μας έχει βρεθεί αντιμέτωπη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι με μία, αλλά με δύο κρίσεις. Το μεταναστευτικό και την οργανωμένη από την Τουρκία επιχείρηση παραβίασης των χερσαίων συνόρων μας και αμέσως μετά την σε εξέλιξη υγειονομική κρίση με τον SARS-CoV-2.