12/5/23

Ας μας πει επιτέλους το Γενικό Λογιστήριο. Είναι 85 ή 22 δισ. ευρώ;

Ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα που ακούστηκαν σε αυτή την προεκλογική περίοδο, έστω  και λίγο πριν τη λήξη της. Είναι η πρόταση Μητσοτάκη, για κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων. Η πρόταση είναι απλή και ρεαλιστική. Πριν από τις εκλογές να υπάρξει διακομματική συμφωνία, ώστε όλα τα κόμματα να υποβάλουν τα προγράμματα τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου με δεδομένη την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία των δύο οργανισμών, θα κοστολογούνται με ακρίβεια. Οπότε όλοι θα ξέρουμε αυτά που τάζει το κάθε κόμμα πόσο κοστίζουν.

Και είναι σημαντικό αυτό, πρώτον για να μην τσακώνονται τα κόμματα μεταξύ τους για το πραγματικό ύψος των παροχών και δεύτερον και σημαντικότερο, όταν γνωρίζουμε πόσο στοιχίζουν τα μέτρα, ξέρομε αυτομάτως και πόσα πρέπει να εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό για την υλοποίηση τους.

11/5/23

Τι καινούργιο δεν έμαθα από το ντιμπέιτ

Όταν κάτι σημαντικό ολοκληρώνεται, συνήθως λέμε ότι πέρασε στην ιστορία. Ε, αυτό το ντιμπέιτ, σίγουρα δεν θα περάσει στην ιστορία. Αύριο θα το έχουμε ξεχάσει, καθώς τίποτε δεν άφησε πίσω του και δεν πρόκειται ούτε κατ’ ελάχιστον να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα. Ήταν σαν να μην έγινε.

Αν έπρεπε να βάλω τίτλο θα έλεγα «βαρετό» και «γραφειοκρατικό». Στιγμές ο τηλεθεατής είχε την εντύπωση  πως παρακολουθούσε τοποθετήσεις που είχαν μαγνητοσκοπηθεί νωρίτερα, ή άκουγε αποσπάσματα από προηγούμενες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Έγραφα χθες πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα έρχονταν διαβασμένοι για όλα τα πιθανά ερωτήματα. Έκανα λάθος. Ήρθαν προετοιμασμένοι για να πουν αυτά που ήθελαν οι ίδιοι να πουν, ανεξαρτήτως ερωτήματος!

10/5/23

ΝΑΙ Η’ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ;

Να παρακολουθήσω ή να μην παρακολουθήσω απόψε το βράδυ το ντιμπέιτ; Η απάντηση είναι χωρίς αμφιβολία ναι! Ίσως και να είναι η μία και μοναδική ευκαιρία να ζωντανέψει λίγο η πιο βαρετή προεκλογική περίοδος.

Αρκεί να μην είστε σε αυτούς που περιμένουν απόψε το βράδυ «να χυθεί αίμα στην αρένα», καθώς τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Όμως ακόμη και έτσι η ταυτόχρονη παρουσία όλων, η πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον.

Το ξέρω είναι ίσως βαρετό για τους περισσότερους να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ακούγοντας ενδιάμεσα τοποθετήσεις με περιορισμένο ενδιαφέρον από τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων, μέχρι να έλθει η σειρά να πάρουν το λόγο οι πολιτικοί που πρωταγωνιστούν. Δηλαδή οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.

9/5/23

Αν δεν ξέρεις που πας, όποιο δρόμο και να πάρεις θα σε βγάλει κάπου!

Τα πολιτικά εγχειρίδια του μέλλοντος στις αναφορές για τα παραδείγματα αποτυχημένης εκλογικής στρατηγικής, θα επιφυλάσσουν πιθανότατα ένα κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές του Μαΐου του 2023.

Και είναι αλήθεια ότι τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποδώσει από ελάχιστα έως καθόλου! Και αυτό παρότι αυτή τη φορά υπήρχε άφθονος χρόνος για σχεδιασμό και δράση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πέρα από τα τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια προεκλογική περίοδος, καθώς ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο πέρυσι από την ΔΕΘ. Εκεί που έγινε το πρώτο και καθοριστικότερο λάθος στρατηγικής από τον Αλέξη Τσίπρα, η αναφορά περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».