6/4/23

Οι εκλογές είναι στις 2 Ιουλίου

Το ποιοι θα εκλεγούν στην επόμενη βουλή θα καθοριστεί στην πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, στις 21 Μαΐου. Όμως ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση (ή συγκυβέρνηση) θα καθοριστεί την δεύτερη Κυριακή -που πρέπει να θεωρείται δεδομένη- της ενισχυμένης αναλογικής, στις 2 Ιουλίου.

Σε ότι αφορά τους υποψήφιους βουλευτές, τα κέρδη από τη μάχη του σταυρού στις 21 Μαΐου θα μεταφερθούν «αυτούσιοι» στις δεύτερες εκλογές, αφού στις 2 Ιουλίου θα ρίξουμε στην κάλπη ασταύρωτο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιλέγουμε. Στην δεύτερη Κυριακή θα ισχύσει η λίστα με τη σειρά εκλογής των βουλευτών που θα ορίσουν τα κόμματα, στην οποία είθισται να ακολουθείται η σταυροδοσία της πρώτης Κυριακής.

Οι εκλογές με λίστα γίνονται όταν διεξάγονται εκλογές, σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από τις προηγούμενες.

5/4/23

Το πρόβλημα δεν είναι ο Μιθριδάτης. Εμείς είμαστε!

Επειδή πολύς λόγος έγινε με την συμπερίληψη του Μιθριδάτη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να αναλογιστούμε αν όντως ο συγκεκριμένος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση που προσβάλει τα πολιτικά μας ήθη και έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική ορθότητα. Ή απλώς είναι μια κλασσική προσθήκη «κράχτη» από αυτές που χρησιμοποιούν ως δόλωμα τα κόμματα προκειμένου να αλιεύσουν ψηφοφόρους.

Αν υπάρχει κάπου λάθος σε αυτή την πρακτική, μην καταλογίσετε τις ευθύνες στα κόμματα. Τα κόμματα δεν ψηφίζουν, κάνουν τη δουλειά τους και προτείνουν υποψηφίους προσπαθώντας να ευθυγραμμιστούν με τις δικές μας προτιμήσεις, προκειμένου να αποκομίσουν κέρδη. Εμείς ψηφίζουμε και εμείς επιλέγουμε ποιες από τις προτάσεις των κομμάτων είναι του γούστου μας,

3/4/23

Εκλογές με απλή αναλογική. Χάσιμο χρόνου!

Απλή αναλογική λοιπόν στις 21 Μαΐου, την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Όλα δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται για χάσιμο χρόνου καθώς δεν προκύπτει από πουθενά ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Όχι κατ’ ανάγκη γιατί δεν θα βγαίνουν τα ποσοστά, αλλά γιατί κανείς, πέρα από τα λόγια, δεν φαίνεται να την έχει πάρει στα σοβαρά.