5/5/23

Στις εκλογές αυτές τα κόμματα ανταγωνίζονται τον εαυτό τους!

Αυτές οι εκλογές έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Τρία κόμματα που ενώ φαινομενικά αντιμάχονται το ένα το άλλο, στην πραγματικότητα ο αντίπαλος με τον οποίον έχουν να αναμετρηθούν είναι ο ίδιος τους ο εαυτός!

Αν δεχτούμε όλες τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης και αν δεν συμβεί στο μεταξύ κάτι φοβερό, η σειρά με την οποία θα εκλεγούν τα τρία πρώτα κόμματα μοιάζει αυτονόητη. Το προβάδισμα της ΝΔ είναι καθαρό και εκτιμάται σε τουλάχιστον 4-5 μονάδες πάνω από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο χωρίς αμφιβολία είναι το ΠΑΣΟΚ, αρκετά μακριά όμως και σε απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι στόχοι που έχουν θέσει ως διλλήματα στους ψηφοφόρους τα κόμματα, με τα δεδομένα που υπάρχουν, απέχουν πολύ από τις προσδοκίες τους.

3/5/23

Οι νέοι στη χώρα των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων.

Διάβασα με προσοχή τα αποτελέσματα της έρευνας της κοινής γνώμης αναφορικά με την εκλογική συμπεριφορά των νέων 17-29 ετών, που είχε πραγματοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες η εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll. Έχει πολλά και ενδιαφέροντα η έρευνα και ίσως το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα να είναι η διαφοροποιημένη σε μεγάλο βαθμό εκλογική συμπεριφορά των νέων, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό.

Κάποια επι μέρους ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι για παράδειγμα η πρόθεση ψήφου, στην οποία το κόμμα Κασιδιάρη συγκεντρώνει το εντυπωσιακό 6,4% και βρίσκεται μόλις μια μονάδα κάτω από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 19.5% ακολουθεί η ΝΔ με 17.6%, ενώ τρίτο κόμμα με 8.6% είναι το ΜΕΡΑ 25.

Στα ενδιαφέροντα είναι επίσης και η αυξημένη συμμετοχή των νέων στις επικείμενες εκλογές, καθώς το 63% απαντά στην έρευνα πως σίγουρα θα ψηφίσει, ενώ άλλο ένα 24% λέει πως μάλλον θα ψηφίσει! Σύνολο 87%. Μοιάζει υπεραισιόδοξο, οπότε μένει να το δούμε.

2/5/23

Άλλαξαν πολλά! Όμως ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει.

Κάποτε το μέτρο σύγκρισης για την απήχηση των κομμάτων που διεκδικούσαν την εξουσία, αυτό που σήμερα ορίζουμε ως παράσταση νίκης, ήταν ο όγκος και ο παλμός των προεκλογικών συγκεντρώσεων που γίνονταν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υποτίθεται, πως ο λαός ψήφιζε με την παρουσία του στις «μεγαλειώδεις» συγκεντρώσεις του κόμματος. Οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις χρησιμοποιούνταν από τα κόμματα σαν ένα είδος δημοσκοπήσεων της εποχής και φρόντιζαν να είναι η τελευταία εικόνα στα μάτια των ψηφοφόρων, λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές.

Πλατεία Συντάγματος και πλατεία Αριστοτέλους εναλλάξ είχαν την τιμητική τους, καθώς το κόμμα που είχε την κυβέρνηση έκλεινε τον προεκλογικό του αγώνα στην Αθήνα και η αντιπολίτευση (ο όρος αξιωματική ήταν περιττός) στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του δικομματισμού, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άθροιζαν μαζί στις εκλογές ποσοστά λίγο κάτω από το 90%, ένα φαινόμενο που το ζήσαμε μέχρι και τις εκλογές του 2009. Από εκεί και πέρα ο δικομματισμός «κόντυνε» αρκετά!