28/9/12

ΑΛΛΟ Ο "ΒΑΓΓΕΛΑΣ", ΑΛΛΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ!

28 Σεπτεμβρίου 2012
Το πολίτευμά έχει τους κανόνες του και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας, τους κώδικές τους. Ο λόγος είναι πως με ένα σύστημα κανόνων και αρχών, που ισχύουν εδώ και πολλές δεκαετίες, τονίζεται ο θεσμικός χαρακτήρας, ενισχύεται ο συμβολισμός και διασφαλίζεται ένα ελάχιστο κύρος, σε πρόσωπα και πράγματα, που έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Κάτι που το υπερτονίζει η δημόσια παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων. Πολιτικών, δικαστικών, στρατιωτικών, αρχιερέων κλπ. Αλλιώς μιλάει για παράδειγμα ο πρωθυπουργός σε μια συντροφιά φίλων ή συνεργατών και αλλιώς όταν απευθύνεται δημόσια, με τη θεσμική του ιδιότητα. Είναι εντελώς ξεχωριστά αυτά τα δύο. Στην πρώτη περίπτωση δικαιούται να μιλήσει όπως θέλει, να αστειευτεί και να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε έκφραση ή λέξη.

Από την ώρα όμως που θα μιλήσει δημόσια, ο λόγος του έχει τεράστιο ειδικό βάρος και κάθε λέξη του πρέπει να είναι προσεκτικά ζυγισμένη και διατυπωμένη. Αυτό που θα πει, ως θεσμικός εκπρόσωπος, καλό ή κακό, χρεώνεται στο πολιτικό σύστημα, χρεώνεται στην κυβέρνηση και ακόμη περισσότερο χρεώνεται στην χώρα. Τα ίδια ισχύουν για τον πρόεδρο της Βουλής, τον τρίτο στη σειρά πολιτειακό παράγοντα στην ιεραρχία της χώρας.

Μάλιστα ένας λόγος παραπάνω, καθώς η δική του ιδιότητα, έχει ισχυρά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται με την “καρδιά” του πολιτεύματος, το κοινοβούλιο. Είναι γνωστό βέβαια, πως ο νυν πρόεδρος της Βουλής έχει εκρηκτικό χαρακτήρα και ότι πολλές φορές στο παρελθόν, έχει εκστομίσει κουβέντες, που δεν λέγονται. Κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο μαγνητόφωνο, αποτελούν δείγμα πολιτικού λόγου, προς αποφυγή.

Ωστόσο όσο ήταν απλός βουλευτής είχε το δικαίωμα να διαχειριστεί την εικόνα του και το προφίλ του, με τον τρόπο που εκείνος επέλεγε, ζυγίζοντας τις συνέπειες. Από τη στιγμή όμως που αναρριχήθηκε στα ύπατα αξιώματα, αυτομάτως εγκλωβίστηκε στο πλαίσιο των κανόνων και των αρχών, που πηγάζουν από τη θέση που κατέχει. Είναι ο ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είναι επίσης, βάσει του Συντάγματος, ο αντικαταστάτης του προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση κολλήματος. Δεν είναι ούτε ο Μεϊμαράκης, ούτε ο Βαγγέλης, ούτε, πολύ περισσότερο ο Βαγγέλας!

Δυστυχώς για τον ίδιο και για τον θεσμό που εκπροσωπεί, ακόμη και αν είχε δίκαιο, το έχασε με μιας, πριν ακόμη διευκρινιστεί οτιδήποτε, σχετικό με την υπόθεση που εμπλέκεται το όνομά του. Το ακραία αγοραίο ύφος του και οι πεζοδρομιακές εκφράσεις που εκστόμισε, σοκάρουν και του αφαιρούν επιχειρήματα!

Κυρίως όμως καταρρακώνουν και ευτελίζουν, τον (ήδη πληγωμένο από τον προηγούμενο θητεύσαντα Πρόεδρο) θεσμό του Προέδρου του Κοινοβουλίου. Από εδώ και πέρα θα είναι εγκλωβισμένος στα λεγόμενά του, που δεν διαγράφονται, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε καρικατούρα. Μαζί με αυτόν βέβαια και το κοινοβούλιο! Το ηθικό ζήτημα που έχει προκύψει είναι μεγάλο, ανεξαρτήτως του τι μπορεί να προκύψει στη συνέχεια!

27/9/12

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

27 Σεπτεμβρίου 2102
Όποιος γνωρίζει έστω και ελάχιστα πως έχει η κατάσταση, ξέρει πως η χώρα παραμένει στην άκρη του γκρεμού, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Η αισιοδοξία που επικράτησε προς στιγμή μετά τις εκλογές και η πρόσκαιρη εντύπωση της μεταστροφής του κλίματος για τη χώρα μας, έχει μετριαστεί. Ούτως ή άλλως ήταν χωρίς αξία, από τη στιγμή που τα αδιέξοδα συνεχίζουν να υπάρχουν και η πραγματική κατάσταση παραμένει απελπιστικά δύσκολη.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα κάθε στιγμή, οι εξελίξεις μπορεί να πάρουν απρόβλεπτη τροπή. Σε λίγες ημέρες από σήμερα, η βουλή έχει να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων, πρωτοφανούς μεγέθους και σκληρότητας. Οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί για την κυβέρνηση, καθώς η τρικομματική συμμαχία έχει αριθμητική υπεροχή και είναι σε θέση να εξασφαλίσει θεωρητικά την υπερψήφιση των μέτρων, με άνετη πλειοψηφία. Μέχρι εδώ δεν φαίνεται να υπάρχει κανέναν πρόβλημα. Καθώς μάλιστα οι εκλογές είναι πολύ πρόσφατες, η κυβέρνηση εκτός από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, διαθέτει και ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση, αφού είναι νωπή ακόμη η λαϊκή εντολή.

Όμως η πράξη έχει αποδείξει στο παρελθόν, πως σπάνια οι εξελίξεις στην πολιτική είναι γραμμικές. Μπορεί μεν στη δημοκρατία να ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας, αλλά υπάρχουν και μη αριθμητικά μεγέθη, που είναι σε θέση να προκαλέσουν τρομερές παρενέργειες, ακόμη και εκεί που υπάρχουν άνετες πλειοψηφίες. Αν για παράδειγμα κλονιστεί το κύρος του κοινοβουλίου, ή της κυβέρνησης, η πολιτική νομιμοποίηση απομειώνεται αυτομάτως και η ανοχή της κοινωνίας μπορεί να μεταβληθεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε καχυποψία ή ακόμη χειρότερα σε καταδίκη.

Έχει σημασία να το έχουμε όλοι κατά νου, καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες. Αυτό σημαίνει πως τα γκρίζα σύννεφα που έχουν συσσωρευτεί πάνω από τον πολιτικό κόσμο, πρέπει να διαλυθούν άμεσα. Οι βαριές σκιές, με τις καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αφορούν τους τρεις πολιτικούς, που συμπεριλαμβάνουν και τον πρόεδρο της βουλής, δεν μπορούν να παραμείνουν σε εκκρεμότητα, ούτε μέρα. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις τώρα! Ισχύουν ή δεν ισχύουν;

Αν παραμένουν σε εκκρεμότητα, γιατί δεν έγινε τίποτα, ούτε από το ΣΔΟΕ ούτε από τη δικαιοσύνη, δύο χρόνια τώρα; Αν δεν ισχύουν και έχουν καταπέσει, ας βγει επιτέλους κάποιος να το πει και να το τεκμηριώσει ξεκάθαρα! Είναι εγκληματικό να αφεθεί να σέρνεται αυτή η υπόθεση, τέτοιες εποχές, που δικαίως όλοι είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να πυροβολήσουν! Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους τριάντα δύο πρώην και νυν βουλευτές!

Τα χρονικά περιθώρια είναι δραματικά περιορισμένα. Όταν θα πάει το πακέτο των 11,5 δις στη βουλή, πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί η αλήθεια. Αλλιώς το στίγμα στον πολιτικό κόσμο, δεν θα φύγει ποτέ! Όλα τα άλλα, περί αποχής από τα καθήκοντα του προέδρου, περί εισαγγελικής έρευνας ή περί εξεταστικών επιτροπών, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!