4/6/10

Έρχεται βαρυχειμωνιά καλοκαιριάτικα;


5 Ιουνίου 10

Τα πράγματα εξελίσσονται σε πολύ δύσκολα, οι δε οιωνοί είναι απαισιόδοξοι. Και δεν είναι μόνο τα εμφανή και προφανή που δημιουργούν την ανησυχία. Αναμφισβήτητα οι πρόσφατες εξελίξεις στο ασφαλιστικό, επιδεινώνουν δραματικά το κλίμα στην κοινωνία και υποβαθμίζουν περαιτέρω το ηθικό των πολιτών. Πρόκειται για τεράστιας σημασίας θέμα, που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. Το ασφαλιστικό έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα, για να αποτελέσει τη θρυαλλίδα της κοινωνικής αντίδρασης και να κινητοποιήσει τις αντιδράσεις μαζών που μέχρι αυτή την ώρα, απλώς παρακολουθούσαν με δέος τις εξελίξεις.

Και αυτό γιατί άλλο είναι οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ή οι αυξήσεις στα καύσιμα και τον ΦΠΑ, που σου επιτρέπουν να αισιοδοξείς πως κάποια στιγμή θα φτιάξουν τα πράγματα και θα επανέλθουν στις παλιές καλές εποχές και άλλο είναι να διαγράφονται δια παντός συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με ρυθμίσεις που ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μας δεν είχαμε φανταστεί. Ανατρέπονται οριστικά και αμετάκλητα, όχι απλώς κεκτημένα και δικαιώματα, αλλά κοινωνικές δομές! Και αυτό είναι πρωτοφανές.

Όμως πέρα από τα εμφανή και προφανή, υπάρχουν και αυτά που δεν είναι ευδιάκριτα, αλλά προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία. Είναι η ίδια η λειτουργία της κυβέρνησης και ο προβληματισμός που υπάρχει για την αποτελεσματικότητα της. Είναι η αίσθηση πως σε κρίσιμους τομείς η κυβέρνηση είτε «σέρνεται», είτε λειτουργεί με την γνωστή παλαιοκομματική λογική του παρελθόντος. Και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση.

Για παράδειγμα η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θεωρείται το εργαλείο για την ανασυγκρότηση της χώρας, δείχνει να έχει βαλτώσει, όπως προκύπτει από την τελευταία αξιολόγηση του κ. Πάγκαλου. Ο βαθμός υλοποίησης του ΠΣΑ βρίσκεται σήμερα στο 53%, ποσοστό που δεν κρίνεται ικανοποιητικό, καθώς πολλές από τις δράσεις, υποτίθεται πως ξεκίνησαν από την αρχή του έτους.

Αλλά πως να υλοποιηθούν όταν οκτώ μήνες από τις εκλογές, υπάρχουν μεγάλα και ανεξήγητα κενά στη στελέχωση του δημόσιου τομέα. Θέσεις κλειδιά σε τομείς που δημιουργούν ελλείμματα, όπως η υγεία, ή τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε παραμένουν άδειες, είτε καλύφθηκαν όπως –όπως, σε πολλές περιπτώσεις από ανθρώπους με κομματική ταυτότητα μεν, αλλά χωρίς τα απαραίτητα προσόντα δε.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ακραίου παραλογισμού, που αγγίζουν τα όρια της κωμωδίας, όπως για παράδειγμα η πρόσληψη στο δημόσιο πριν λίγες ημέρες, οκτώ χειριστών χιονοδρομικών αναβατήρων (lift). Ναι σωστά διαβάσατε. Χειριστές lift, για να στελεχώσουν καλοκαιριάτικα τα χιονοδρομικά κέντρα. Και αν δεν σας κάνει εντύπωση το γεγονός πως το θερμόμετρο έδειχνε ήδη 35 βαθμούς Κελσίου, τότε να σας θυμίσουμε πως έχουν παγώσει με νόμο οι προσλήψεις στο δημόσιο! Εκτός και αν η κυβέρνηση γνωρίζει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε. Πως ο η βαρυχειμωνιά και ο χιονιάς, αναμένεται να ενσκήψει φέτος στην χώρα μέσα στο καλοκαίρι.