4/9/09

“It’s (not necessary) the economy stupid”


5 Σεπτεμβρίου 09
H κατηφόρα για τη ΝΔ ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, χωρίς να έχουν σωρευτεί όσα σήμερα κάνουν εκρηκτική την κατάσταση. Η οικονομία απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Είναι 6 Σεπτεμβρίου του 2008 και ο πρωθυπουργός κάνει αποθεωτική είσοδο στο Βελλίδειο, για την καθιερωμένη ομιλία στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Και πως αλλιώς να γινόταν! Η ΝΔ είναι με διαφορά πρώτο κόμμα, ο δε πρωθυπουργός συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διπλάσια ποσοστά στην καταλληλότητα, σε σχέση με τον κύριο Παπανδρέου!

Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, στην δημοσιονομική εξυγίανση, την επίθεση που δέχεται από επιχειρηματικά συμφέροντα κλπ. Τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων είναι τόσο έντονα και παρατεταμένα, ώστε δυσκολεύεται να ολοκληρώσει την ομιλία του. Η εικόνα στις τηλεοράσεις, μιλάει από μόνη της (ΝΔ Web TV).

Και όμως αίφνης την επομένη, το σκηνικό αλλάζει άρδην! Αρκεί μόλις ένα 24ωρο, για να έλθουν τα πάνω κάτω. Η εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη συνέντευξη τύπου και η κάλυψη που προσέφερε σε υπουργούς του που κατηγορούνταν για σκάνδαλα, προκαλεί δυσαρέσκεια και απογοήτευση στην κοινή γνώμη. Για πρώτη φορά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου!

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Από τότε η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις, άρχισε να ανοίγει υπέρ του ΠΑΣΟΚ, προσφάτως δε ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται να υπολείπεται του κ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα!

Υπάρχει ένα αξίωμα στην πολιτική, που λέει ότι η οικονομία είναι ο μοναδικός δείκτης, που καθορίζει τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Το συνοψίζει η περίφημη φράση του Μπιλ Κλίντον το 1992, όταν κέρδισε από το πουθενά την προεδρική εκλογή. “It’s the economy stupid”, είπε σχολιάζοντας τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης του πατρός Μπους!

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα της οικονομίας μας είναι άθλια. Η επιδείνωση όλων των δεικτών είναι δραματική. Σε πρώτη ανάγνωση είναι προφανές, πως αυτό πληρώνει σήμερα η ΝΔ, αυτή είναι η αιτία των πρόωρων εκλογών και της διαφαινόμενης ήττας.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο αξίωμα στην πολιτική, που λέει ότι σε περιόδους κρίσεων, αυξάνεται η «εθνική συσπείρωση» και η κοινωνική στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό ατυχώς για τη ΝΔ, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, δεν ίσχυσε.

Γιατί άραγε; Γιατί απλώς οι πολίτες δεν πείσθηκαν, πως για το χάλι μας φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση! Πως η αιτία πρέπει να αναζητηθεί σε εσωτερικά αίτια. Απόδειξη είναι πως η κατηφόρα για τη ΝΔ ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, χωρίς να έχουν σωρευτεί όσα σήμερα κάνουν εκρηκτική την κατάσταση. Η οικονομία απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις!