5/5/23

Στις εκλογές αυτές τα κόμματα ανταγωνίζονται τον εαυτό τους!

Αυτές οι εκλογές έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο. Τρία κόμματα που ενώ φαινομενικά αντιμάχονται το ένα το άλλο, στην πραγματικότητα ο αντίπαλος με τον οποίον έχουν να αναμετρηθούν είναι ο ίδιος τους ο εαυτός!

Αν δεχτούμε όλες τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης και αν δεν συμβεί στο μεταξύ κάτι φοβερό, η σειρά με την οποία θα εκλεγούν τα τρία πρώτα κόμματα μοιάζει αυτονόητη. Το προβάδισμα της ΝΔ είναι καθαρό και εκτιμάται σε τουλάχιστον 4-5 μονάδες πάνω από το ποσοστό του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο χωρίς αμφιβολία είναι το ΠΑΣΟΚ, αρκετά μακριά όμως και σε απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι στόχοι που έχουν θέσει ως διλλήματα στους ψηφοφόρους τα κόμματα, με τα δεδομένα που υπάρχουν, απέχουν πολύ από τις προσδοκίες τους.

Προφανώς δεν τίθεται θέμα αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μάϊου, μοιάζει απίθανο να συγκεντρώσει τα ποσοστά που διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι πρώτο κόμμα, αλλά και να το επιτύχει είναι δύσκολα θα βρει σύμμαχο για συγκυβέρνηση, ενώ κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει στις 22 Μαΐου την πόρτα του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία.

Οπότε και τα τρία κόμματα γνωρίζοντας καλά πως οι καθοριστικές εκλογές θα είναι οι επόμενες, στις 2 Ιουλίου, αυτές που θα αναδείξουν την κυβέρνηση και θα καθορίσουν το μέλλον των κομμάτων, πρώτα απ’ όλα θέλουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στις 21 Μαΐου και να μην πάνε ως χαμένοι στις δεύτερες εκλογές. Οπότε γνωρίζοντας ποια θα είναι η σειρά εκλογής, αυτό που οφείλουν να διεκδικήσουν είναι αξιοπρεπή ποσοστά.

Μπορεί να μην το λένε στις επίσημες τοποθετήσεις τα στελέχη των κομμάτων, αλλά είναι κοινό μυστικό τι διεκδικεί το κάθε ένα από τα τρία κόμματα. Σίγουρα για τη ΝΔ οτιδήποτε κάτω από το 33-34% θα θεωρηθεί αποτυχία, καθώς εκτιμάται πως κάπου εκεί τοποθετείται το σκαλί για την διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ οποιοδήποτε ποσοστό που δεν θα έχει μπροστά το 3, θα θεωρηθεί αποτυχία. Ίσως οριακά ανεκτό υπό προϋποθέσεις να ήταν και το 29%. Μέχρι εκεί όμως! Για το ΠΑΣΟΚ έχει ακουστεί κατ’ επανάληψη πως ο στόχος και η προσδοκία είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, χωρίς όμως κανείς να εξηγεί τι σημαίνει αυτό. Πιθανόν όχι γιατί είναι κρυψίνοες αλλά γιατί δεν θέλουν να εκτεθούν! Λογικά ισχυρό διψήφιο ποσοστό είναι ένα ποσοστό πάνω από το 13%.

Λάβετε τέλος υπόψη, πως η διαδρομή για την επίτευξη του στόχου κάθε ενός από τα τρία κόμματα μοιάζει μονόδρομος. Η εμπειρία μέχρι σήμερα απ’ όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξε πως οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Αυτό σημαίνει πως για να πετύχεις τον στόχο σου, πρέπει να μαζέψεις πίσω τους δικούς σου ψηφοφόρους. Η προσπάθεια να μεταπείσεις ψηφοφόρους από άλλο κόμμα, θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα. 

Η μόνη υπαρκτή δεξαμενή είναι οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Αν η συμμετοχή τους στις εκλογές ακολουθήσει την συνήθη αποχή του εκλογικού σώματος, θα ψηφίσουν πάνω κάτω 260- 270 χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, που αντιστοιχούν στο 5% όσων υπολογίζεται να ψηφίσουν στις εκλογές. Ωστόσο από την ίδια δεξαμενή προσδοκούν με αξιώσεις ψήφους και άλλα κόμματα. Κυρίως το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25.

Οπότε ότι και αν ακούτε, ότι και αν συμβαίνει, αποβλέπει πρωτίστως στη αύξηση της συσπείρωσης των κομμάτων. Στον επαναπατρισμό όσων ψηφοφόρων ακόμη το σκέπτονται και δεν έχουν επιστρέψει. Και όλα αυτά για ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα λειτουργήσει ως διαβατήριο για το κάθε κόμμα στις εκλογές της 2ας Ιουλίου! Μην το υποτιμάτε ως στόχο και ως προοπτική. Ο Πλάτωνας έλεγε ότι «το να νικάς τον εαυτό σου είναι η λαμπρότερη απ’ όλες τις μάχες».

Δημοσιεύτηκε στο www.naftemporiki.gr στις 4/5/2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου