20/5/20

ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ


  26/04/2020              

Υπάρχει ένας όρος στην πολιτική επικοινωνία που ονομάζεται «Rally 'round the flag effect». Ότι δηλαδή σε περιόδους εθνικών κρίσεων, παρατηρείται συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση. Ή για να το πούμε αλλιώς, η δημοφιλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού και κατά συνέπεια τα ποσοστά της κυβερνήσεως του, ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Το αξίωμα αυτό ταιριάζει στην παρούσα συγκυρία. Με την έννοια ότι η χώρα μας έχει βρεθεί αντιμέτωπη, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όχι με μία, αλλά με δύο κρίσεις. Το μεταναστευτικό και την οργανωμένη από την Τουρκία επιχείρηση παραβίασης των χερσαίων συνόρων μας και αμέσως μετά την σε εξέλιξη υγειονομική κρίση με τον SARS-CoV-2. 
 

Και η αλήθεια είναι πως οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Σε τέσσερις δημοσκοπήσεις καταγράφεται με παρόμοιο τρόπο η κατακόρυφη αύξηση των ποσοστών της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. 

Η MRB πριν και μετά την κρίση διεύρυνε τη διαφορά από τις 13 στις 18,2 μονάδες (41,2%-23%), η MARC από τις 18,1 μονάδες στις 23,3 μονάδες(43,6%-20,3%), η PULSE από τις 14 στις 23 (45%-22%) και η Kapa Research από τις 14,3 στις 18,2 (41,2%-23%). Ήτοι κατά μέσο όρο καταγράφεται διεύρυνση κατά 5,8%, της (ήδη μεγάλης) διαφοράς, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον υπερδιπλάσιο ποσοστό αποδοχής και δημοφιλίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτά λένε οι αριθμοί και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. 

Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, για να εξηγήσουν τις αιτίες του «Rally 'round the flag effect». Η πρώτη θεωρεί ότι στις σοβαρές κρίσεις, η κυβέρνηση ενσαρκώνει  την εθνική ενότητα, οπότε έχει την υποστήριξη της κοινωνίας, ενώ η δεύτερη ότι σε αντίστοιχες περιόδους υπάρχουν χαμηλοί τόνοι και έλλειμα κριτικής προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση και έτσι όλοι νομίζουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.

Υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο, που δεν περιέχεται στα πολιτικά εγχειρίδια. Το γεγονός η σημερινή αντιπολίτευση και χθεσινή κυβέρνηση να έχει χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας στη διαχείριση εθνικών κρίσεων και αυτό να δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις παρούσες συνθήκες. 

Σε όσες περιπτώσεις η χώρα βρέθηκε στη δίνη μιας εθνικής κρίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να συσπείρωσε την κοινωνία και να αυξήσει την αποδοχή της. Στη σύγκρουση με την Ε.Ε. το 2015, στην οργανωμένη από την Τουρκία είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών αμέσως μετά, στην τραγωδία στο Μάτι και την Μάνδρα, σε κάθε κρίση τα ποσοστά της κυβέρνησης έφθιναν και την έφερναν αντιμέτωπη με την κοινωνία.

Είμαι σίγουρος πως είναι χαραγμένο στη μνήμη πολλών, το έντονο γέλιο του Αλέξη Τσίπρα όταν περιέγραφε στην κάμερα το τηλεφώνημα στο Μαξίμου, με το οποίο του γνωστοποιούσαν την πτώση ενός ελληνικού f-16 στην Ισπανία και τον θάνατο 10 αξιωματικών. Ή την αποτρόπαια εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που ρωτούσε τι ώρα θα πετάξουν το επόμενο πρωί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη (για μια φωτιά που είχε σβήσει 4 ώρες πριν), χωρίς να μπει στον κόπο να ρωτήσει για τυχόν ανθρώπινες απώλειες. Ή τους νεκρούς που «θόλωσαν την εικόνα» της τότε κυβέρνησης ή την κακοφτιαγμένη συνέντευξη τύπου με τις εικόνες από το Google Map που υποτίθεται πως απεικόνιζαν το οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Γεγονότα που δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Και πόσα ακόμη!

Ούτως ή άλλως έχει θολώσει η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Από τις αλλεπάλληλες πολιτικές ήττες, γιατί επέλεξε να είναι απών εκεί που επέβαλε το αξίωμα του να είναι παρών προκειμένου να εμψυχώσει και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πληγέντες συμπολίτες μας. Από την ασυνέπεια λόγων και έργων, αλλά και από το γεγονός πως δεν προστάτεψε τον εαυτό του και το κύρος του από τις κακοτοπιές. Τα σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο από τις παραφωνίες και τα ατοπήματά του (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά) είναι αμέτρητα.

Πέρασαν δέκα ολόκληροι μήνες, για να ορθώσει η αξιωματική αντιπολίτευση πολιτικό λόγο και να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή τα voucher (ακόμη και αυτό έγινε με λάθος τρόπο). Ενδεικτικές της αμηχανίας της αντιπολίτευσης, ήταν οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για έλλειψη ανθρωπισμού(!) στη απόκρουση της εισβολή στα σύνορα στον Έβρο, αλλά και η επιχείρηση αποδόμησης και ευτελισμού του καθηγητή Σωτήρης Τσιόδρας. Γεγονότα που λειτούργησαν όπως αποδείχθηκε αρνητικά και πιθανόν να διεύρυναν την ψαλίδα υπέρ της ΝΔ.

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση που έχει σήμερα η χώρα είναι η καλύτερη δυνατή. Ξέρω ότι με τα τωρινά δεδομένα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει πετύχει- σύμφωνα με όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις- την συντριπτική αποδοχή της κοινής γνώμης για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί έως τώρα τις δύο Εθνικές κρίσεις. 

Όμως καλό είναι να γνωρίζουν στη Ν.Δ. πως οι δημοσκοπήσεις είναι σαν τα Ομόλογα. «Δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές»

Δημοσιεύτηκε στο Πρώτο Θέμα (protothema.gr) στις 19 Απριλίιου 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου