26/4/20

Σκοιλ Ελικικού Vs COVID 19


Πως φτάσαμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) | Πεμπτουσία20/04/20
Ακούω διάφορα επιχειρήματα, απ’ όσους θα ήθελαν να αποδομήσουν την δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση, για τον έλεγχο της πανδημίας. Αδυνατούν να δεχτούν πως το αποτέλεσμα προέκυψε από την υποχρέωση κάθε υπεύθυνης πολιτείας, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ισχυρίζονται- δεν μπορεί παρά να το έχετε ακούει- πως ναι μεν έγινε εγκαίρως η λήψη των περιοριστικών μέτρων, όμως όχι για την προστασία του πληθυσμού, αλλά γιατί η χώρα διέθετε ένα διαλυμένο ΕΣΥ, το οποίο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Είχε ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ και ήταν υποστελεχωμένο. 

Αν δεχτούμε ως σωστό το επιχείρημα, θα πρέπει να δεχτούμε και ως πραγματικό γεγονός πως αυτό το ΕΣΥ παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στην παρούσα. Και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη αξία η αύξηση εσχάτως των κλινών ΜΕΘ κατά 50%, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όπως και η πρόσληψη 4000 εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού.
 

Αλλά ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας πως η κυβέρνηση είχε παραλάβει ένα εξαιρετικό ΕΣΥ, με υπερεπάρκεια κλινών ΜΕΘ και περίσσευμα προσωπικού. Πόσοι από αυτούς που επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση ως φοβική, θα δέχονταν η χώρα να θρηνούσε ήδη 6000 θύματα, όπως το άρτια υγειονομικά Βέλγιο, ή 4000 θύματα όπως η υγειονομικά προηγμένη Ολλανδία; 

Για να έχετε μια εικόνα, η Ολλανδία των 4000 νεκρών και των 1300 διασωληνωμένων σε κρίσιμη κατάσταση στις ΜΕΘ, είναι η χώρα που για πολλά χρόνια, με βάση το έγκυρο «Euro Health Consumer Index», είναι πρώτη στην Ευρώπη στον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από το σύστημα υγείας, ενώ το Βέλγιο των 6000 νεκρών είναι αντίστοιχα στην 5η θέση. Η Ελλάδα των 115 νεκρών, στην ίδια λίστα, ήταν και είναι στις τελευταίες θέσεις. Βρίσκεται στην 29η, θέση, πίσω από χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. 

Χώρες προηγμένες υγειονομικά, οι οποίες έγιναν αφορμή για εκατόμβες αθώων και ανυποψίαστων θυμάτων, καθώς δεν φρόντισαν να πάρουν εγκαίρως μέτρα, όπως έκανε η χώρα μας, ώστε να προστατέψουν το υπέρτατο αγαθό. Την ανθρώπινη ζωή! Αλλά και για όσους μεμψιμοιρούν για τις (όντως ελάχιστες) διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα, να γνωρίζουν πως είναι κατ΄ αναλογία πληθυσμού, αντίστοιχες ή και περισσότερες από ότι στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία κλπ.

Ένα άλλο αντεπιχείρημα που λέγεται και γράφεται συχνά, είναι πως η Ελλάδα τα κατάφερε γιατί είναι μια απομονωμένη χώρα, σε μια άκρη της Ευρώπης, που δεν έχει το αριθμό και τη συχνότητα των επισκεπτών που έχουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Λάθος! Οι αφίξεις από το εξωτερικό στη χώρα μας για τους δύο πρώτους μήνες του 2020 (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία ΣΕΤΕ 2020) ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια και είναι αντίστοιχες με τις διεθνείς αφίξεις στο «πολυεθνικό» Βέλγιο (των 6000 νεκρών). 

Μετά ας μην ξεχνάμε πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα είχε σε πλήρη λειτουργία την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Ιταλικών λιμένων με την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα και ας είχε ήδη φτάσει τους 3000, ο αριθμός των νεκρών από τον COVID19 στην Ιταλία!
Δυστυχώς για όσους δεν θέλουν να παραδεχτούν το αυτονόητο, πως η κυβέρνηση ενήργησε άψογα και πως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, τα στοιχεία είναι συντριπτικά εναντίον τους. 

Το αποδεικνύουν άλλωστε οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν με πρωτοφανή πλειοψηφία την αποδοχή των πολιτών στις ενέργειες της κυβέρνησης και της δίνουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά των προηγούμενων εκλογών. Αλλά πέρα από τους αριθμούς, το επιβεβαιώνει η εξαιρετικά συνετή στάση του συνόλου της κοινωνίας. Χωρίς γκρίνιες, χωρίς παραφωνίες, χωρίς υπερβολές! 

Όμως η κυβέρνηση έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη. Δυστυχώς για όλους μας, τα δύσκολα είναι μπροστά. Έρχεται όπου να ‘ναι η δεύτερη φάση, αυτή της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων και όπως ακούγεται θα είναι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη διαδικασία, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου των συμπολιτών μας, αλλά και για την επάρκεια των υγειονομικών δομών της χώρας.

Και ακόμη χειρότερα έρχεται ο βαρύς χειμώνας στην οικονομία, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την ύφεση στο 10%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτό, ακόμη και στο βαθύτερο σημείο της κρίσης των μνημονίων, καμία χρονιά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 7%. Οπότε η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο για κομπασμούς. 

Και θα κριθεί αν είναι μια καλή κυβέρνηση ή όχι, στο τέλος του έργου. Το ότι μέχρι στιγμής τα πήγε καλά, δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα. Και επίσης η κυβέρνηση  δεν θα έχει για πάντα την τύχη και την  πολυτέλεια να έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση, τόσο φτωχή σε ιδέες και επιχειρήματα, που να έχει κάνει σημαία της το «Σκοιλ Ελικικού».

Δημοσιεύτηκε στο protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου