5/7/12

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

5 Ιουλίου 2012
Αυτές τις ημέρες γίνεται πολύς λόγος για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας. Παρορμητικοί και ενθουσιώδεις όπως είμαστε συνήθως, η παρουσίαση της είδησης έκανε πολλούς να πιστέψουν πως επιτέλους η Ελλάδα γυρίζει εποχή και μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Ίσως να έχουμε ανάγκη ν' ακούσουμε επιτέλους καλές ειδήσεις, λόγω της ηττοπάθειας που μας έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Έτσι μόνο δικαιολογείται ο εντυπωσιασμός από την παρουσίαση της σχετικής είδησης και τα σχόλια πως η χώρα γυρίζει σελίδα!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός πως έντεκα εταιρίες, μεταξύ τους μερικές που χαρακτηρίζονται παγκόσμιοι κολοσσοί στο είδος τους, έδειξαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν προσφορές για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Αρκεί όμως να ξέρουμε για τι μιλάμε και τι έχουμε να περιμένουμε, καθώς στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές, τα εκτιμούμενα απολήψιμα αποθέματα θα αποφέρουν συνολικά έσοδα της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε βάθος 20- 30 χρόνων.

Προφανώς τα έσοδα δεν είναι αμελητέα (αντιπροσωπεύουν το 10% του ετήσιου ΑΕΠ), αλλά δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα, καθώς θα απαιτηθούν δεκαετίες, έως ότου εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο. Για να καταλάβετε τώρα, πόσο ανοργάνωτο, αναποτελεσματικό, χαώδες και ανεπαρκές είναι το κράτος μας, τα συνολικά έσοδα που αντιστοιχούν στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας, μπορούν να εισπραχτούν με άλλο τρόπο, όχι σε 20- 30 χρόνια, αλλά σχεδόν άμεσα (με τους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου το άμεσα είναι 2-3 χρόνια). Αρκεί να υπάρχει και να λειτουργεί το κράτος.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με συστηματική και μεθοδική εργασία, έψαξε, βρήκε και κατέγραψε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ανακάλυψε λοιπόν πως υπάρχουν διάσπαρτα στα χαρτοφυλάκια δεκάδων φορέων του Δημοσίου, 80.714 ακίνητα! Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι αυτό. Είναι πως το 35% της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή 28.264 ακίνητα, βρίσκονται “υπό κατοχή” τρίτων, δίχως το δημόσιο να εισπράττει δεκάρα!

Σε έναν αρχικό υπολογισμό που έκαναν οι άνθρωποι του Ταμείου, βρήκαν πως 3.152 ακίνητα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση, υπό προϋποθέσεις, το ποσό μπορεί να φτάσει στα 18 δισεκατομμύρια! Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν άλλες 13.600 ακίνητα, που δεν έχουν αξιολογηθεί! Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο “ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι” είμαστε!

Καλλιεργούμε στην κοινή γνώμη προσδοκίες και δημιουργούμε εντυπώσεις για κάτι πολύ σημαντικό που έρχεται, όταν τα οφέλη για τα οποία υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες, θα μπορούσαν να προκύψουν αθόρυβα, “αύριο το πρωί”, αν υπήρχε στο κράτος μας, στοιχειώδης λογική, σοβαρότητα και συγκρότηση. ΥΓ. Άραγε θα υπάρξει κάποιος εισαγγελέας που θα ερευνήσει ποιοι, πως και γιατί έχουν “υπό την κατοχή τους” δημόσια περιουσία, χωρίς να πληρώνουν δεκάρα στο κράτος;

1 σχόλιο:

  1. ενώ ο ήλιος μας λούζει και μας ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες και ενώ όλοι επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με πρώτο τον Ομπάμα ανοίγοντας και χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα έχουν μεγάλη διάρκεια, εμείς συζητάμε για πετρέλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή