27/7/12

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΒΗ!

27 Ιουλίου 2012
Η είδηση ίσως να μην είχε ιδιαίτερη σημασία σε κάποια άλλη χώρα. Όμως στη δική μας πατρίδα, έχει σημασία και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η ιστορία έχει ως εξής: Η πολιτεία έχει θεσπίσει ένα δίκαιο μέτρο, προκειμένου να βοηθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους, περιοχών με μόνιμες φυσικές αντιξοότητες.

Περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, το έδαφος έχει μεγάλες κλίσεις, είναι μικρή η περίοδος βλάστησης, τα εδάφη είναι φτωχά και υποβαθμισμένα κλπ. Περιπτώσεις όλες στις οποίες το αγροτικό και το κτηνοτροφικό επάγγελμα αποφέρει χαμηλό εισόδημα. Προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά και να παραμείνουν στον τόπο τους, λαμβάνουν κάθε χρόνο από την πολιτεία ένα οικονομικό βοήθημα, την λεγόμενη “εξισωτική αποζημίωση”, ώστε μερικώς να συμπληρώνεται το λειψό τους εισόδημα.

Λόγω των γνωστών προβλημάτων και των συνεχών περικοπών, το ποσό που διέθετε για το σκοπό αυτό η πολιτεία, μειώθηκε από τα 160 στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Όμως πλέον και αυτά αναζητούνται, χωρίς επιτυχία, στα κονδύλια του προϋπολογισμού! Μέχρι τώρα τα χρήματα δεν έχουν εξευρεθεί, σε συνέπεια να μην έχει καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση στους δικαιούχους, που βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο λόγος είναι, πως ειδικά οι κτηνοτρόφοι, αυτή την εποχή αγοράζουν τις ζωοτροφές της χρονιάς, καθώς οι τιμές είναι χαμηλές. Αν δεν λάβουν το βοήθημα, θα υποχρεωθούν να τις αγοράσουν αργότερα, σημαντικά ακριβότερα και ως εκ τούτου, σε μικρότερες ποσότητες. Έτσι όμως θα μειωθεί η ζωική παραγωγή και κατά συνέπεια θα λιγοστέψει το (πενιχρό) εισόδημα τους. 


Άπειρες φορές έχουμε επικρίνει, έχουμε καταγγείλει και έχουμε ασκήσει κριτική, για την αναλγησία, τον φιλοτομαρισμό και την έλλειψη αντανακλαστικών του πολιτικού μας συστήματος. Το γεγονός πως υπουργοί και βουλευτές διατηρούν επί χρόνια τα κραυγαλέα τους προνόμια, αδιαφορώντας για την κατακραυγή και τις αντιδράσεις της κοινωνίας. 


Να λοιπόν που για πρώτη φορά, υπάρχει μια απόφαση που ανοίγει μια μικρή χαραμάδα και αφήνει να περάσει λίγο φως! Η απόφαση για δραστική μείωση των μισθών του πρωθυπουργού, του προέδρου της βουλής, των υπουργών, των υφυπουργών, των γενικών γραμματέων κλπ, είναι μια ανέλπιστη είδηση. Δεν είναι αυτή καθαυτή η μείωση των αμοιβών που κάνει ανέλπιστη ως είδηση, αλλά το γεγονός πως τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, υπολογίζονται περίπου στα δέκα εκατομμύρια ετησίως, θα αξιοποιηθούν ως δημοσιονομικό ισοδύναμο, για να δοθούν ως εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους! 


Αναμφίβολα δεν πρόκειται για απόφαση που αθωώνει το πολιτικό σύστημα ή το απαλλάσσει από την καχυποψία της κοινής γνώμης. Ούτε γι' αστείο! Είναι όμως η πρώτη και μοναδική φορά από την εκδήλωση της κρίσης, που το πολιτικό σύστημα δίνει από την δική του τσέπη και όχι από τις δικές μας τσέπες! Και μάλιστα υπέρ μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Μπορεί να μην ήλθαν τα πάνω κάτω, αλλά στις συνθήκες που ζούμε, κάτι είναι και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...