17/5/12

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ;

17 Μαΐου 2012
Κατά τα φαινόμενα στις εκλογές της 17 Ιουνίου, θα έχουμε την επιστροφή του δικομματισμού. Όχι όμως στα πρότυπα του παρελθόντος, δηλαδή με την κυριαρχία του δίπολου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά στην νέα του μορφή.

Το δίλημμα των επικείμενων εκλογών, που ήδη τίθεται με κατηγορηματικότητα από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι παραμονή στην ευρωζώνη ή επιστροφή στη δραχμή.Έχει γίνει σαφές πως οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν να μάθουν το βράδυ της 17ης Ιουνίου, την απόφαση του Ελληνικού λαού.

Πρόκειται λοιπόν για εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα, με έπαθλο το μπόνους των πενήντα εδρών, που θα αναδείξει τον ρυθμιστή των εξελίξεων. Όμως αυτό σημαίνει πόλωση και ισχυροποίηση των κυρίαρχων δυνάμεων. Η κοινή λογική λέει, πως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι οι βασικοί εκφραστές των δύο τάσεων.

Αυτό σημαίνει πως οι δορυφόροι γύρω από τους δύο πόλους, είτε θα απορροφηθούν, είτε να μικρύνουν σημαντικά. Στην πλευρά του φιλοευρωπαϊκού μετώπου, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να ξαναδώσει τη έννοια της παράταξης στο κόμμα του και να επαναπατρίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Το προσκλητήριο που απηύθυνε για τη συγκρότηση κεντροδεξιού μετώπου και οι προσπάθειες επανασυγκόλλησης της παράταξης, με την επιστροφή της Ντόρας, του Μάνου και του Καρατζαφέρη, είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά της ΝΔ.

Θεωρείται δεδομένο, πως θα αδειάσει η μικρή δεξαμενή των φιλελεύθερων κομμάτων, ενώ και από το ΠΑΣΟΚ που δείχνει σημάδια εκλογικής αναιμίας, θα υπάρξει μετακίνηση εκσυγχρονιστών και κεντρώων ψηφοφόρων, προς τη ΝΔ. Ερωτηματικό είναι τι θα γίνουν οι ψήφοι που θα φύγουν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ναι μεν αθροίζονται στο αντιμνημονιακό μέτωπο, αλλά είναι Νεοδημοκρατικής προέλευσης. Πάντως οι ατυχείς χειρισμοί και οι παλινωδίες του Πάνου Καμμένου, θα στοιχίσουν στο κόμμα του! Το θέμα είναι αν αυτές οι ψήφοι θα πάνε στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άλλο μέτωπο, το λεγόμενο αντιμνημονιακό, που είναι υπό την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως θα υπάρξει μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ και μεγάλη πίεση στα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ. Επίσης ένα μικρό τμήμα του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ θα μετακινηθεί λογικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν μέχρι τις εκλογές δεν συμβεί κάτι νέο, θα έχουμε μια αμφίρροπη αναμέτρηση. Το μπόνους των 50 εδρών θα δώσει στον πρώτο ένα ξεκάθαρο προβάδισμα και πρωτοβουλία στις κινήσεις.

Αν επαληθευτούν οι πρώτες ενδείξεις, πως το πρώτο κόμμα θα πάρει μεταξύ 22 -25%, αυτό σημαίνει 118- 122 έδρες. Θα χρειάζεται ακόμη 30-35 έδρες, ήτοι ένα ποσοστό γύρω στο 12-13%, για να ελέγξει τις εξελίξεις. Από εδώ και πέρα όμως αρχίζει ο γρίφος, καθώς τα σενάρια θα είναι και πάλι πολλά. Εκτός και αν όσα ζήσαμε και κυρίως όσα θα ζήσουμε μέχρι τις εκλογές, στρέψουν το εκλογικό σώμα μαζικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...