17/4/12

ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ!

17 Απριλίου 2012
Οδηγώντας κανείς στην εθνική οδό, συνειδητοποιεί πως αποτελούμε ως φυλή, μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πως άραγε να ερμηνεύσει κανείς τον υπέρμετρο εγωισμό, την ακατανόητη επιθετικότητα, την έκθεση στον κίνδυνο και την έλλειψη σεβασμού, με τον ατίθασο τρόπο που οδηγούμε;Υπάρχει ίσως μια και μόνο λέξη, που συμπυκνώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά: Μαγκιά!

Η μαγκιά του νεοέλληνα, που επιμένει να ζει και να συμπεριφέρεται κόντρα στη λογική, περιφρονώντας τους κανόνες και γράφοντας όλους τους άλλους στα παλιά του τα παπούτσια! Η εικόνα της πασχαλιάτικης εξόδου στην Εθνική οδό, ήταν το καλύτερο ψυχογράφημα! Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα, αμέσως μόλις άρχισε να πυκνώνει η κίνηση, ξεκινούσε το επικίνδυνο σλάλομ ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

 Έβλεπες με έκπληξη και τρόμο, βαρυφορτωμένα ΙΧ, με όλη την οικογένεια μέσα, να εκτελούν επικίνδυνα ζιγκ- ζαγκ για να κερδίσουν μερικά λεπτά από τον χρόνο της διαδρομής! Εκθέτοντας οι οδηγοί τους σε κίνδυνο και τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και όσους ταξίδευαν αμέριμνοι!

Και όταν λίγο μετά η κίνηση πύκνωσε και ελαττώθηκε η ταχύτητα, τότε η λωρίδα έκτακτης ανάγκης της Εθνικής Οδού, μετατράπηκε σε πίστα αγώνων. Ο ένας οδηγός μετά τον άλλο, έβγαιναν στην δεξιά άκρη του δρόμου και σε προσπερνούσαν με μεγάλη ταχύτητα από τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Όταν αργότερα τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν από το μποτιλιάρισμα, ολοένα και περισσότεροι νεοέλληνες έμπαιναν στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης για να συνεχίσουν να κινούνται, περιφρονώντας τους άλλους ταξιδιώτες, αλλά και τους κινδύνους που δημιουργούσε η συμπεριφορά τους. Ελάχιστα λεπτά μετά μποτιλιάρισε και η λωρίδα έκτακτης ανάγκης, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανέναν άλλο ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο!

Το πιο ενδιαφέρον ήταν όμως, πως αυτό το επικίνδυνο είδος του μάγκα νεοέλληνα, δεν είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έβλεπες πανάκριβα αυτοκίνητα, αλλά και φθηνές και ταπεινές μάρκες να κινούνται με τον ίδιο τρόπο. Αυτοκίνητα με οδηγούς μεσήλικες αλλά και νέα παιδιά, να συμπεριφέρονται εξ’ ίσου με αναίδεια και αλαζονεία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και την κριτική των άλλων.

Όλη η δύναμη της αστυνομίας να παραμόνευε στον δρόμο, θα ήταν αδύνατο να τους τιμωρήσει, αφού ήταν χιλιάδες αυτοί που αδιαφορούσαν προκλητικά για την τήρηση του νόμου και την κοινή λογική. Ίσως σε κάποια μακρινά χρόνια, αυτή η συμπεριφορά να ήταν δικαιολογημένη, αφού τότε μας έλειπε η παιδεία. Βλέπετε το αυτοκίνητο ήλθε με καθυστέρηση στη ζωή μας σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Σήμερα όμως είναι ακατανόητη!

ΥΓ. Για όσους αναρωτιούνται γιατί ψηφίζαμε χρόνια τώρα τους πολιτικούς, που σήμερα αμφισβητούμε, γιατί τους αποθεώναμε και τσακωνόμασταν με όποιον τολμούσε να θίξει την εντιμότητα και τη σοφία τους, υπάρχει απάντηση: Γιατί μας έμοιαζαν! Ήταν σαν εμάς! Μάγκες, τσίφτηδες και καραμπουζουκλήδες! Πολιτεύονταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, που οι περισσότεροι οδηγούμε!

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος17/4/12, 9:38 μ.μ.

  Αγαπητέ Τάκη,

  καλησπέρα, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη

  Σ' ευχαριστώ που μου παρέχεις τη ευκαιρία, μέσα από τα κείμενά σου, να διαβάζω όσα νιώθω ως πολίτης αυτής της χώρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα σας.
  Είναι γνωστή η οδηγητική συμπεριφορά των Ελλήνων εδώ και δεκαετίες. Απλά θέλω να πω ότι η οδήγηση στην ΛΕΑ δεν απαγορεύεται στον Ελληνικό ΚΟΚ (εκτός αν άλλαξε κάτι πολύ τελευταία). Επομένως όσοι οδηγούν εκεί δεν κάνουν κάποια παράβαση. Όχι βέβαια ότι αν απαγορευόταν θα άλλαζε κάτι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...