13/3/12

ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ, ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

13 Μαρτίου 2012
Είναι αυτονόητο πως οι εξελίξεις, αν μη το άλλο δεν θα μας επιτρέψουν να πλήξουμε από εδώ και πέρα. Την άλλη Κυριακή είναι η “εκλογή” προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, την παρ' άλλη η γιορτή της 25ης Μαρτίου, ενώ ζυγώνουν και οι εκλογές που αναμένονται προς το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου.

Όλα αυτά είναι γεγονότα με έντονη φόρτιση που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν αφορμές για επεισοδιακές καταστάσεις. Τα δείγματα των τελευταίων μηνών, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, είναι ανησυχητικά. Η κοινωνία μοιάζει με καζάνι που σιγοβράζει.

Το μαρτυρά το γεγονός πως κάθε λίγο και λιγάκι κάποια αφορμή θα υπάρχει για να σηκωθεί το καπάκι και να εκτονωθεί λίγο η πίεση! Όμως η φωτιά συνεχίζει να σιγοκαίει... Στο ξεκίνημα αυτής της τρομακτικής κρίσης, το ενδεχόμενο να δοκιμαστεί η κοινωνική συνοχή και να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα, είχε να κάνει με την επιβίωση ή όχι της μεσαίας τάξης.

Αυτής της δυναμικής και πολυάριθμης κοινωνικής ομάδας, που είχε τη δυνατότητα να ζει σε ένα επίπεδο αντίστοιχο με αυτό των αναπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών. Μπορούσε να καταναλώνει, να έχει μονό και ζυγό αυτοκίνητο, να ταξιδεύει στο εξωτερικό, να χρησιμοποιεί με ευκολία της πιστωτικής της κάρτα και γενικώς να είναι σε θέση να ζει καλά, παρά τα οποία κατά καιρούς προβλήματα.

Οι ειδικοί υπολόγιζαν πως η μεσαία τάξη, τις καλές εποχές εννοείται, είχε συμμετοχή (μέσω της κατανάλωσης) πάνω κάτω στο 40% του ΑΕΠ! Ποσοστό περίπου αντίστοιχο με την αναλογία της ως προς το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Το 40% του πληθυσμού, συμμετείχε κατά 40% στην διαμόρφωση του ΑΕΠ. Ήταν μια θαυμαστή ισορροπία!

Αυτό την καθιστούσε κινητήρια δύναμη της οικονομίας και συγχρόνως δείκτη της κοινωνικής σταθερότητας. Ήταν η κοινωνική ομάδα δύσκολα συμμετείχε σε συλλαλητήρια και είχε ως προτεραιότητα της την κοινωνική ειρήνη! Από το 2008 μέχρι σήμερα, η παρατεινόμενη ύφεση αποδεκάτισε το ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντάς το γύρω στις 20 μονάδες!

Αντίστοιχα συρρίκνωσε δραματικά την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης, σαρώνοντας τα εισοδήματα και απομειώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτηθεί (με τραπεζικό δανεισμό) κυρίως την τελευταία 1οετία. Η μεσαία τάξη σήμερα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης της από τον κοινωνικό χάρτη.

Είναι ο μεγαλύτερος χαμένος αυτής της κρίσης, καθώς βρέθηκε μέσα σε μια νύκτα, εκτεθειμένη και απροστάτευτη στη θύελλα, με υψηλό δανεισμό και ανοικτές υποχρεώσεις! Η μεσαία τάξη αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος! Με τον ίδιο τρόπο που ο μεσαίος πολιτικός χώρος με τις επιλογές του κρίνει παραδοσιακά τον νικητή των εκλογών, έτσι και η μεσαία τάξη, αν βγει στο δρόμο, θα μεταβάλειτις ισορροπίες, καθώς είναι σε θέση να προκαλέσει τεράστιους κλυδωνισμούς και κατακλυσμιαίες εξελίξεις.

Το τι θα συμβεί θα το ξέρουμε σύντομα, καθώς οι αφορμές για να μετρήσουμε τις λαϊκές αντιδράσεις, από εδώ και πέρα, όπως είπαμε, θα είναι πολλές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...