17/5/23

Το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας

Η Πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι σημείο αναφοράς για μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται αρκετά πέρα από τα όρια του Δήμου της Νέας Σμύρνης. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πολύβουη πλατεία από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και ως εκ τούτου ένα καλό σημείο για προεκλογική προβολή των κομμάτων. Σε όλη την περίμετρο της πλατείας όλα σχεδόν τα κόμματα, μεγάλα και μικρότερα, έχουν τοποθετήσει τα αμφίβολης αισθητικής «περίπτερα» τους. Όλα διακοσμημένα με τα χρώματα και τα συνθήματα των κομμάτων. Κάποια όπως η ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση, έχουν προσθέσει, αρκετά διακριτικά, δίπλα στις αφίσες με τα συνθήματα και 2-3 φωτογραφίες των αρχηγών τους.

Μόνο ένα απ’ όλα τα κόμματα της πλατείας αποθεώνει με μεσσιανικό τρόπο τον αρχηγό του. Μόνο το ΠΑΣΟΚ!

Το προεκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ, είναι μια συλλογή από αφίσες με την φωτογραφία γκρο πλαν του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν εξαιρέσει κανείς δυο μικρά κακομοίρικα πλαστικά σημαιάκια με τον πράσινο ήλιο, όλα τα άλλα είναι Νίκος Ανδρουλάκης. Μέτρησα 25 αφίσες- εικονίσματα του Νίκου Ανδρουλάκη, κολλημένες σε κάθε ελεύθερη επιφάνεια. Δεν γνωρίζω αν η Ευαγγελία Λιακούλη είχε την ιδέα ενός περιπτέρου αφιερωμένου αποκλειστικά στον «κραταιό Νικόλα» αντί για το ΠΑΣΟΚ. Όμως ούτε την εποχή του πατριάρχη του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, δεν υπήρξε σε τέτοιο βαθμό λατρευτική προβολή.

Η αλήθεια είναι πως η πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ημέρα της εκλογής του νέου αρχηγού έως σήμερα, είναι ταυτισμένη με την πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο αρχηγός και οι πέριξ αυτού, είτε με τη θέλησή τους είτε χωρίς αυτήν, κατάφεραν να ταυτίσουν το κόμμα με τον «κραταιό Νικόλα», ο οποίος παραμένει στον πυρήνα της επικοινωνίας του κόμματος. Θα μου πείτε έτσι ήταν και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας ήταν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ανδρέας. Γιατί να μη είναι έτσι και σήμερα, από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί ότι ο ίδιος είναι αν όχι η μετενσάρκωση του Ανδρέα, τουλάχιστον η φυσική του συνέχεια.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με ένα κατάστημα που εμπορεύεται μεν ένα πολύ δημοφιλές brand, όμως στη βιτρίνα αντί να έχει τοποθετήσει την πραμάτεια του, να έχει μόνο φωτογραφίες του μαγαζάτορα.

Θα μου πείτε αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα ή οι διφορούμενες θέσεις του κινήματος που θυμίζουν χρησμούς του Μαντείου των Δελφών;  Το ΠΑΣΟΚ με όλη αυτή την ασάφεια που το χαρακτηρίζει, κατάφερε να εγκλωβιστεί στη μέγγενη των δύο μεγάλων. Ξέρει πως ισχύει το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν αποδεχτεί πρόταση για συνεργασία στον σχηματισμό κυβέρνησης, αφενός κινδυνεύει να διασπαστεί στα εξ΄ ων συνετέθη, αφ’ ετέρου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει την τύχη της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, του ΛΑΟΣ, που εξαϋλώθηκαν μετά τη συμμετοχή τους σε συγκυβέρνηση. Άλλωστε υπάρχει η εμπειρία της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ που έφερε στο 2015 το ΠΑΣΟΚ στο 4,6%! 

Αν από την άλλη επιλέξει αυτόνομη πορεία, οι εκτιμήσεις είναι πως στις 2 Ιουλίου κινδυνεύει να συνθλιβεί από τις μυλόπετρες της πόλωσης του δικομματισμού και να δει τα ποσοστά του δραματικά συρρικνωμένα.

Πάντως ότι και να γίνει δεν θα λείψουν οι Πασόκοι.  Το είχε περιγράψει περίφημα ο βουλευτής του Κινήματος  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μιλώντας πριν χρόνια με τον Αντώνη Σαμαρά: «Πρόεδρε κοιτάω δεξιά, κοιτάω αριστερά και βλέπω παντού Πασόκους. Μόνο εμείς στο ΚΙΝΑΛ έχουμε λίγους».

Δημοσιεύτηκε στο www.naftemporiki.gr στις 17/5/2023 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου