21/11/17

Words

                                                                        
21 Νοεμβρίου 2017
Κάποιες φορές οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Είτε γιατί από μικροί αυτές μάθαμε να χρησιμοποιούμε, είτε γιατί απλώς μας βολεύουν. Πάντως το να χαρακτηρίζεις a priori προοδευτικούς πολίτες, όσους συμμετείχαν στις εκλογές του νέου φορέα, μοιάζει με παρωχημένη γλαφυρότητα παρά με οτιδήποτε άλλο. Γενικώς πάντως υπάρχει ένα πρόβλημα με τη γλώσσα, κυρίως των “προοδευτικών” πολιτικών. Δύο τινά συμβαίνουν. Ή δεν γνωρίζουν τις έννοιες που χρησιμοποιούν, ή δεν ξέρουν να μιλήσουν σαν κανονικοί άνθρωποι, ή η δύναμη της συνήθειας είναι ανίκητη.

Για παράδειγμα οι δηλώσεις της Φώφης, την επομένη της επικράτησης της στις εκλογές, είναι μια συρραφή από κλισέ που ανακυκλώνονται απαράλλακτα εδώ και σαράντα χρόνια. “Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, που για δεύτερη φορά έδωσαν ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΠΑΡΟΝ στις κάλπες. Έδωσαν έτσι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΩΘΗΣΗ στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΙΚΗ τώρα. Από αύριο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα δουλέψουμε για να ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ τους.” Αφόρητη κοινοτοπία! Έξις δευτέρα φύσις, έλεγε ο Αριστοτέλης και ας μην είχε συναντήσει ποτέ τη Φώφη.

Από τις πλέον κακοποιημένες έννοιες στην πολιτική ορολογία, είναι η έννοια του προοδευτικού. Το ακούτε συνεχώς, σε διαφορετικές εκδοχές με κάθε ευκαιρία. Προοδευτικό πρόσημο, πολιτική, πολίτες, τραγούδι, κίνημα κοκ. Για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας αυτό βρήκε πως είναι ο ομφάλιος λώρος που τον συνδέει με την Φώφη. Είπε συγκεκριμένα πως “ Ελπίζω η εκλογή της να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων και στον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας, όπως ήδη γίνεται σε όλη την Ευρώπη.” Κατ΄ αρχήν θα ήταν ακριβής αν έλεγε “μεταξύ όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας”.

Και αυτό γιατί και σχέσεις υπάρχουν και συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Αλλιώς δικαίως θα διαμαρτυρηθεί ο προοδευτικός κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος μόλις προ μηνός (27/10/2017) δήλωνε σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα πως “ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα προοδευτικό κίνημα". Αν κύριε Τσίπραν πείσετε εκτός από τον Πάνο και τη Φώφη, τότε έχετε σαρώσει τον προοδευτικό χώρο. Ας είναι καλά το ΚΚΕ που αντιστέκεται!

Η αλήθεια πάντως είναι πως αν στις εκλογές του νέου φορέα δεν υπήρχε Φώφη, θα έπρεπε να την είχαν εφεύρει, είτε ο Κυριάκος, είτε ο Αλέξης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η επανασύσταση του ΠΑΣΟΚ του 6%, της Φώφης και του Λαλιώτη ήταν απρόσμενο(;) δώρο.

Ο μόνος παντως που δικαιούται να μην γνωρίζει τη γλώσσα, είναι ο Prof. Euclid Tsakalotos. Προσπάθησε χθες στη βουλή να ανασκευάσει τα περί μεσαίας τάξης. “Δεν είπα ότι 18.000 ή 20.000 είναι μεσαία τάξη, όπως έγραψαν τα ΜΜΕ, αλλά ότι πιάνει το χαμηλότερο μέρος της μεσαίας τάξης”. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, είπε επί λέξει: «Είναι ένα μέρισμα που συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού των μεσαίων τάξεων. Το εισόδημα 12.000 έως 18.000 δεν είναι το κατώτερο μέρος, αλλά αφορά το 4ο με 5ο δεκατημόριο στη διανομή του εισοδήματος.” Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερία Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου