24/11/17

Fake βραβείο;
Τελικά αν η φήμη του βραβείου που έλαβε στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, αναστατώνοντας τη χώρα, είναι αντίστοιχη με τη φήμη του περιοδικού «Politique Internationale» που τον βράβευσε, κρίμα το ταξίδι. Δεν άξιζε ούτε τα έξοδα για καύσιμα του πρωθυπουργικού αεροπλάνου. Το «Politique Internationale», για όσους δεν γνωρίζουν, διδάσκεται στις δημοσιογραφικές σχολές ως αρνητικό παράδειγμα. Ηταν το περιοδικό που είχε κάνει τη μεγαλοπρεπή απάτη να δημοσιεύσει παρουσιάζοντάς την ως παγκόσμια δημοσιογραφική επιτυχία μια συνέντευξη του Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία εμφανιζόταν να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «η εμπλοκή σε πόλεμο με το Ιράκ ήταν ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μακροχρόνιες συνέπειες για το έθνος». Ενα δημοσίευμα που -όπως ήταν φυσικό- είχε προκαλέσει τεράστιο σάλο. Τελικά επρόκειτο για απάτη. Η συνέντευξη δεν είχε δοθεί ποτέ! Αποδείχθηκε πως, αντί για τον πρόεδρο, τις απαντήσεις είχε δώσει στο περιοδικό ένας άσημος ραδιοφωνικός παραγωγός από το Σικάγο, ο οποίος είχε πείσει το περιοδικό πως είχε άκρες στον Ομπάμα.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Πάντως η ομιλία που ακολούθησε τη βράβευση του πρωθυπουργού στο Παρίσι δεν ήταν fake. Ηταν απολύτως εναρμονισμένη με το πνεύμα και το γράμμα του βραβείου που παρέλαβε. Οι συντάκτες του περιοδικού «Politique Internationale» βράβευσαν τον Αλέξη Τσίπρα για το «πολιτικό του σθένος». Για το γεγονός δηλαδή πως ενώ άλλα έλεγε πριν εκλεγεί, τελικά άλλα έκανε μετά την εκλογή του και αυτό ήταν που έσωσε τη χώρα από την καταστροφή. Αυτό που οι Ισπανοί συνάδελφοι είχαν χαρακτηρίσει «kolotouba», ακριβώς το ίδιο οι Γάλλοι συνάδελφοι το επιβράβευσαν! Στο πνεύμα του βραβείου ήταν και η ομιλία του πρωθυπουργού. Τους είπε άλλα από αυτά που έκανε. Ο,τι είπε στο ακροατήριο της εκδήλωσης δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η ομιλία του περιέγραφε μια χώρα που οδεύει προς την ακμή της και μια οικονομία που καλπάζει. Αν επιχειρήσει να αντιστοιχίσει κανείς, σημείο προς σημείο, το κείμενο της ομιλίας του με ό,τι πραγματικά ισχύει, δεν θα βρει ούτε ένα κοινό σημείο. Δικαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την επιλογή του «Politique Internationale» να τον βραβεύσει για το «πολιτικό του σθένος».
-----------------------------------------------------------------------------------
Για να μην τον αδικούμε όμως, σε ένα σημείο της ομιλίας του ήταν ακριβής. Εκεί που είπε πως «πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα, που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των Σειρήνων». Μια αφήγηση που δείχνει πως έχει βελτιώσει τις γνώσεις του στη μυθολογία. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πρόσφατα είχε εμφανίσει τον Οδυσσέα σε άλλο ρόλο, λέγοντας ότι «πήραμε δύσκολες αποφάσεις, εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία, όπως ο Οδυσσέας που έκλεισε τα αυτιά του στις Σειρήνες»!
---------------------------------------------------------------------------------------
Εν τω μεταξύ όλες οι πληροφορίες συντείνουν πως τα πράγματα για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πολύ σοβαρότερα απ' όσο έχει διαφανεί μέχρι σήμερα. Οτι, δηλαδή, όταν ολοκληρωθεί πλήρως η εικόνα της υπόθεσης της πώλησης του πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και αποκαλυφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί, οι εξελίξεις θα πάρουν δραματική τροπή για τον συνεταιρισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Οι ακραίες και σπασμωδικές αντιδράσεις, κατά σειρά, των Βούτση, Κοτζιά, Καμμένου προδίδουν πανικό και έλλειψη συγκέντρωσης στη διαχείριση της κρίσης. Αυτό στο οποίο μέχρι χθες το Μαξίμου έπαιρνε άριστα, η επικοινωνιακή τακτική, δεν δουλεύει πλέον αποδοτικά. Φαίνεται πως για πρώτη φορά το πρόβλημα ξεπερνά τις δυνατότητες των μηχανισμών προπαγάνδας. Οπως επίσης η πραγματικότητα διαψεύδει το τρικ του Καμμένου περί αποχαρακτηρισμού των απορρήτων εγγράφων, καθώς τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με δική του εντολή, όπως επισημαίνουν συνταγματολόγοι.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου