28/6/12

ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ...

28 Ιουνίου 2012
Η συγκεκριμένη περίοδος που διανύει η κυβέρνηση, θεωρητικά είναι με διαφορά η καλύτερη στο βίο κάθε κυβέρνησης. Είναι κάτι σαν τον μήνα του μέλιτος για τα νιόπαντρα ζευγάρια, καθώς περιέχει μόνο υποσχέσεις και προσδοκίες και καθόλου προβλήματα. Δεν έχει να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της, δεν έχει συγκρουστεί ακόμη και δεν έχει δημιουργήσει αντιπαλότητες, είναι όλοι οι υπουργοί δημιουργικοί και ορεξάτοι, δεν έχουν προλάβει να διαφωνήσουν και να τσακωθούν μεταξύ τους και κυρίως έχει ακόμη τον ενθουσιασμό της νίκης και νωπή τη λαϊκή εντολή. Τι ωραιότερο!

Ε, λοιπόν για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν ισχύει τίποτα απ' όλα αυτά! Με το καλημέρα ήλθαν τα προβλήματα, οι αναποδιές και οι δυσκολίες. Το πρόβλημα με την υγεία του πρωθυπουργού, ακριβώς στο ξεκίνημα, με ανοικτά επείγοντα και πιεστικά ζητήματα, είναι χωρίς προηγούμενο. Όσα είχε υποχρέωση να κάνει στον πρώτο μήνα της θητείας του, σε άλλες συνθήκες θα ισοδυναμούσαν με τον όγκο δουλειάς ενός ολόκληρου χρόνου!

Μοιάζει με φάρσα, αλλά το διάστημα που ο πρωθυπουργός θα πρέπει, με αυστηρή σύσταση των γιατρών, να αποφύγει τα ταξίδια και την μεγάλη πίεση της δουλειάς, είναι οι επόμενες 40 ημέρες. Ακριβώς όσο διαρκεί μια “κολασμένη περίοδος” που περιλαμβάνει δύο κρίσιμες συνόδους κορυφής της Ε.Ε., όπου θα τεθεί και το ελληνικό πρόβλημα, τον ερχομό της τρόικας και την καταγραφή της κατάστασης, τις καθοριστικές διαπραγματεύσεις του μνημονίου, τη σταθεροποίηση του αποσαθρωμένου κρατικού μηχανισμού, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, την επίλυση εκκρεμοτήτων και προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας που δημιουργήθηκαν από την παρατεταμένη ακυβερνησία και πολλά άλλα που δεν μπορούν να περιμένουν ούτε λεπτό.

Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, ενός κακού μύρια έπονται! Το πρόβλημα με το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, οι καραμπόλες και οι αρνήσεις στα πρόσωπα των υπουργών, η λανθασμένη, αρχικά, θεσμική εκπροσώπηση της χώρας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και η παραίτηση του υφυπουργού Ναυτιλίας, είναι ένα μικρό δείγμα της αλυσίδας των προβλημάτων, στο χρονικό διάστημα μόλις μιας εβδομάδας. Με βεβαιότητα δεν υπάρχει προηγούμενο πουθενά αλλού, να ξεκινούν όλα με τόσες ατυχίες, αστοχίες και αντιξοότητες.

Όμως η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να διευθετήσει άμεσα τα ανοικτά ζητήματα. Και όλα αυτά καθώς τα μαντάτα είναι άσχημα. Η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2012 (που περιλαμβάνει τους καλούς καλοκαιρινούς μήνες) σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, θα φτάσει στο δραματικό 9,14% και θα διαμορφωθεί στο τέλος του χρόνου στο 6,7%. Ίσως για τον πολύ κόσμο, αυτό να μην σημαίνει πολλά.

Όμως για όσους γνωρίζουν οικονομικά, είναι η βίαιη επαναφορά στην πραγματικότητα, μετά την ευφορία ενός εκλογικού αποτελέσματος, που πολλοί θεώρησαν πως έλυσε προβλήματα και εξασφάλισε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Οι μήνες που έρχονται, ας το έχουμε υπόψη μας, θα είναι πολύ σκληροί και ανελέητα αδυσώπητοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...