5/5/12

Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

5 Μαΐου 2012
Αυτές οι εκλογές έχουν μια ιστορική σημασία. Θα καταγραφούν ως το ορόσημο μιας νέας εποχής, καθώς αποτελούν την αφετηρία ενός καινούργιου πολιτικού κύκλου. Της νέας μεταπολίτευσης! Χαρακτηριστικό της, είναι η αλλαγή της δομής του εκλογικού σώματος, με την αμφισβήτηση του δικομματισμού και τον κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.

Αν αναλογιστεί κανείς πως πλέον κλείνει και τυπικά ένας κύκλος περίπου σαράντα ετών, μπορεί να ερμηνεύσει την αμηχανία και τις συνεχείς μετακινήσεις του εκλογικού σώματος σε αυτή την προεκλογική περίοδο, σε βαθμό μάλιστα που οι πολιτικοί αναλυτές και οι δημοσκόποι, να σηκώνουν τα χέρια και να δηλώνουν αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος.

Αυτό είναι η καλύτερη ένδειξη πως βρισκόμαστε ήδη σε μεταβατική περίοδο, κάτι που σημαίνει πως ότι βγάλουν οι κάλπες, δεν θα σηματοδοτήσει κατ' ανάγκη τη νέα εποχή. Θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές, που πιθανότατα δεν θα αργήσουν να έλθουν, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια σαφέστερη εικόνα για το καινούργιο που έρχεται. Σε ότι αφορά τώρα αυτές τις εκλογές, είναι βέβαιο πως δεν θα αναδείξουν μονοκομματική κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν πως κανένα κόμμα δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό, ικανό να του δώσει αυτοδυναμία στη βουλή. Η διαφαινόμενη είσοδος στο κοινοβούλιο τουλάχιστον οκτώ κομμάτων (με θεωρητική πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τα δώδεκα!), ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας ψηλά, πάνω από το 39%, ποσοστό που απέχει πολύ από τις προσδοκίες της ΝΔ. Οπότε, μοιραία το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις μετεκλογικές διεργασίες και στα ενδεχόμενα συνεργασίας.

Για την ώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για λόγους εκλογικής τακτικής και δημιουργίας εντυπώσεων, απέφυγαν να ανοίξουν ξεκάθαρη κουβέντα για το τι και πως, της επομένης των εκλογών. Από την άλλη το ΚΚΕ, έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο πως δεν συζητάει με κανέναν και για τίποτα, συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι οι μόνοι “σίγουροι” να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, είναι οι Τσίπρας και Καμένος, που εκμεταλλεύτηκαν τη διάθεση του εκλογικού σώματος, για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει στερεότυπα πως : “μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει διερευνητική εντολή, ακόμα και αν δεν συγκεντρώνει τη δεδηλωμένη, θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα και θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή”., ο δε Πάνος Καμένος, πως από την στιγμή που θα πάρει την διερευνητική εντολή, θα καταθέσει το πρόγραμμά του στη Βουλή και "θα ζητήσει, την ψήφο εμπιστοσύνης”, την οποία θεωρεί σίγουρο πως θα πάρει! Προφανέστατα όμως η διάθεσή τους είναι να παραπλανήσουν το εκλογικό σώμα, περιγράφοντας διαδικασίες που υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους!

Έχουν ακουστεί πολλά για την επομένη των εκλογών, το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις διερευνητικές εντολές, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, τις προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης και το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών! Η αλήθεια είναι γραμμένη στο Σύνταγμα και μάλιστα με τρόπο που δεν επιτρέπει παρερμηνείες. Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Αυτός ορίζει τους υπουργούς της κυβέρνησης, η οποία μέσα σε 15 ημέρες, οφείλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στην περίπτωση όμως που κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος διερευνητική εντολή, για να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης, που να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της βουλής.

Πρέπει, αν υπάρξει συμφωνία στήριξης από άλλα κόμματα, αυτή να προκύπτει και να είναι σαφής από δημόσιες δηλώσεις και δεσμεύσεις. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, η διερευνητική εντολή δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και στη συνέχεια του τρίτου. Κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες! Αν δεν τελεσφορήσει καμία εντολή, τότε ο Πρόεδρος καλεί σε διαβούλευση τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αν επιβεβαιωθεί εκ νέου η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, επιδιώκει σχηματισμό κυβέρνησης απ' όλα τα κόμματα, αποκλειστικά για την διενέργεια νέων εκλογών! Οπότε, είναι άλλο η διερευνητική εντολή, άλλο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, άλλο οι προγραμματικές δηλώσεις και άλλο η ψήφος εμπιστοσύνης! Για να πας από το πρώτο, τη διερευνητική εντολή, στο τελευταίο, την ψήφο εμπιστοσύνης, μεσολαβούν πολλά. Ας γίνει λοιπόν κατανοητό, καθώς όσα λέγονται για ψηφοθηρικούς λόγους, έχουν προκαλέσει σύγχυση και παραπλάνηση στην κοινή γνώμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...