4/5/12

ΑΛΛΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ & ΑΛΛΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

4 Μαίου 2012
Τελικά αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές, θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας Τσίπρα, ή σε κυβέρνηση Καμένου; Ο μεν Τσίπρας ήταν σαφέστατος: «Δεν θα επιστρέψω τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ζητήσουμε τη δεδηλωμένη, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα».

Παρομοίως αντίστοιχη βεβαιότητα εξέφρασε για λογαριασμό του, ο Πάνος Καμμένος. Είπε συγκεκριμένα πως: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από τη στιγμή που θα πάρουνε την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα καταθέσουν το πρόγραμμά τους στη Βουλή και θα ζητήσουμε από τους Έλληνες βουλευτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, την ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε".

Σίγουρος ο ένας, σίγουρος και ο άλλος, πως θα μας κυβερνήσουν! Παρέλειψαν όμως να αναφέρουν με ποιους θα συνεργαστούν, για την επίτευξη του στόχου, καθώς υπάρχει εκπεφρασμένη άρνηση για συνεργασία είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τα υπόλοιπα κόμματα. Μεταξύ τους επίσης αποκλείεται να συνεργαστούν, καθώς ο καθένας τους για τον εαυτό του, είναι σίγουρος, πως θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή!

 Μάλλον όμως δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζουμε, γιατί τίποτα απ' όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και τα περιγράφει με σαφήνεια το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη βουλή, διορίζει τον αρχηγό του Πρωθυπουργό, και του αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ακολουθεί η ορκωμοσία της κυβέρνησης συνήθως στο επόμενο τριήμερο και οφείλει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, μέσα σε 15 ημέρες.

Εάν όμως το πρώτο κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τότε ο αρχηγός του λαμβάνει διερευνητική εντολή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αυτός οφείλει να διαβουλευθεί με τα υπόλοιπα κόμματα και να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας. Αν δεν υπάρξει διαφαινόμενη απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, η διερευνητική εντολή πηγαίνει στον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος και μετά του τρίτου, με την ίδια διαδικασία.

Η διάρκεια κάθε εντολής είναι τρεις ημέρες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει μέχρι τρεις διερευνητικές εντολές (στα τρία μεγαλύτερα κόμματα). Αν καμιά δεν τελεσφορήσει, τότε καλεί τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να γίνει προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αν και από εκεί δεν προκύψει τίποτα, τότε συγκροτεί κυβέρνηση συνεργασίας απ' όλα τα κόμματα, με σκοπό την διενέργεια νέων εκλογών!

Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Άλλο η διερευνητική εντολή, που δικαιούνται να λάβουν υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα τρία πρώτα κόμματα και άλλο η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και ασφαλώς εντελώς άλλο, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης! Άλλο Λοζάνη και άλλο Κοζάνη!

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4/5/12, 2:36 μ.μ.

  οπως και ναχει κατι θα αλλαξει....τα ιδια λαμογια δεν θα ξαναμπουν στη βουλη'....οσο και να προπαγανδιζουν τα δημοσιογραφικα εξαπτερυγα....κυριε Τακη!!!προτιμω το χαος για λιγο και τα λαμογια στη φυλακη....ενταξει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσο μιας αντιπαράθεσης πολλαπλών κατευθύνσεων. Δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρότητα από κανέναν πολιτικό σχηματισμό, γι' αυτό και βλέπουμε να μπαίνουν ακραία στοιχεία στη Βουλή. Θα συμφωνήσω πως αυτό που περιγράφει το Σύνταγμα είναι άλλο και αυτό που θέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι άλλο.

  Αυτό που είναι εξοργιστικό είναι ότι θα καταθέσουν το πρόγραμμά τους, αν κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ουσιαστικά η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, χωρίς κάποια, αν όχι όλα τα κόμματα, να έχουν επικοινωνήσει το πρόγραμμά τους στο λαό.

  Η χώρα θέλει μια κυβέρνηση ικανή που θα προχωρήσει ό,τι αλλαγές είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση. Μια κυβέρνηση που ακόμη κι αν δεν την έχεις ψηφίσει, να μπορείς να την εμπιστευτείς ότι θα παράξει έργο και ότι δεν υπάρχει δόλος στις αποφάσεις και τις πράξεις της.

  Διαφορετικά θα είμαστε σαν τα μικρά παιδιάκια με τα κουβαδάκια ανα χείρας που φτιάχνουν πυργάκια στην άμμο. Διότι οι δηλώσεις Τσίπρα και Καμμένουν αυτό αποδεικνύουν. Κάποιοι πολιτικοί μας, νοητικά, δεν έχουν ενηλικιωθεί

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...