5/3/12

ΕΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ, ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ!

5 Μαρτίου 2012
Θα μπορούσε να είναι δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος, η διάθεση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών, περί μετεκλογικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, ανεξαρτήτως του τι θα βγάλουν οι κάλπες, είναι κάτι εντελώς καινούργιο στην ιστορία της χώρας και παντελώς άγνωστο για τα πολιτικά μας ήθη. 

Ωστόσο δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπαγορεύεται από ανιδιοτέλεια, αλλά γιατί τα κόμματα αναγκάζονται πλέον «να ποιήσουν την ανάγκη φιλοτιμία».
Είναι προφανές πως τα πράγματα δεν είναι πλέον όπως στο παρελθόν, καθώς έχουν συντελεστεί δραματικές ανατροπές. Και στην πραγματικότητα, που θα κληθούν να διαχειριστούν οι νικητές των εκλογών και στις διαθέσεις της κοινωνίας, απέναντί στην πολιτική και τους πολιτικούς.

Κατ’ αρχήν δεν φαίνεται πως είναι εφικτό να προκύψει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, αν και είναι νωρίς ακόμη για να το πει κανείς με σιγουριά. Ωστόσο είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, καθώς η τάση είναι η βουλή που θα αναδειχθεί από τις εκλογές να είναι πολυκομματική. Αυτό από μόνο του ως γεγονός, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Υπάρχουν όμως και άλλα περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά δεδομένα που έχουν ανατραπεί οριστικά και αμετάκλητα.

Από τα απλούστερα, όπως για παράδειγμα είναι η χαμένη αίγλη των υπουργικών αξιωμάτων και η αδυναμία των πολιτικών να ασκήσουν προσωπική πολιτική. Να κανακεύουν τους ψηφοφόρους τους, με ρουσφέτια και κάθε λογής «δώρα». Πάνε οι εποχές που ο υπουργός κοίταζε το πώς θα αναδειχθεί τοπικός ευεργέτης για να επανεκλεγεί, μοιράζοντας αφειδώς κονδύλια και ρουσφέτια στην εκλογική του περιφέρεια. Αυτά τελείωσαν. Το αντίθετο θα συμβαίνει από εδώ και πέρα. Ο υπουργός θα είναι άφαντος από τα γνωστά του στέκια, στην εκλογική του περιφέρεια.

Η άσκηση της πολιτικής από τα προβεβλημένα αξιώματα, είναι αντιδημοφιλής και καθόλου «λαμπερή» απασχόληση.  Τα κόμματα και κυρίως η ΝΔ, που ως φαίνεται θα είναι νικήτρια των εκλογών, ξέρουν πως ο λογαριασμός (και) φέτος δεν βγαίνει χωρίς καινούργια μέτρα. Οι πρώτες ενδείξεις από την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι απογοητευτικές. Η υστέρηση στα έσοδα και οι υπερβάσεις στις δαπάνες, δημιούργησαν στον προϋπολογισμό με το καλημέρα, τρύπα 1,4 δις!

Αυτό σημαίνει πως τα νέα μέτρα θα έλθουν πριν την ώρα τους και θα πρέπει η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογή της, να πάρει δύσκολες, αλλά αναπόφευκτες αποφάσεις., έχοντας απέναντί της μια εξαντλημένη και οργισμένη κοινωνία. Οι νέες συνθήκες, τα φτωχά εκλογικά ποσοστά, η καχυποψία της κοινωνίας δεν μπορεί παρά να αλλάξουν και τα πολιτικά μας ήθη. Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου και Πάγκαλου χθες, αλλά και του Λοβέρδου πριν λίγες ημέρες, δείχνουν το δρόμο της συνεργασίας, γιατί απλούστατα δεν γίνεται αλλιώς. Εκεί δείχνουν να οδηγούν από μόνες τους οι εξελίξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου