18/12/17

Πρόχειρα, απρογραμμάτιστα, σπασμωδικά!

Απ' ό,τι φαίνεται, αυτό που περισσεύει από το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μοιράζεται «κακήν κακώς», δεξιά και αριστερά, μέχρι το τέλος του έτους, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - και αυτό προκειμένου να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός του 2018. Πρόχειρα, απρογραμμάτιστα και σπασμωδικά! Οπου εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν συμπάθεια και ψήφους μεθαύριο στις εκλογές, εκεί κάτι δίνουν.

Με τα μέτρα που με μεγάλη προχειρότητα και βιασύνη εμφανίζει η κυβέρνηση ως κοινωνική πολιτική, επιτυγχάνει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται πλέον πως πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα. Και μάλιστα αυτή τη φορά σε καθεστώς πανικού, προκειμένου η κυβέρνηση να κρύψει τη χιονοστιβάδα των άγριων μέτρων που έρχεται μαζί με την καινούργια χρονιά και που θα πλήξουν τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες.

Το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, με την υπουργική απόφαση που εκταμίευε άλλα 40 εκατομμύρια για μονογονεϊκές οικογένειες και αναπήρους και συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου με τα 20 εκατομμύρια για τους νέους που εξήγγειλε από την κρατική τηλεόραση η κα Αχτσιόγλου. Κυριολεκτικά τρέχουν να προλάβουν και οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για εκταμίευση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό πέφτουν βροχή.

Και κάπως έτσι οι έννοιες, όπως η περίφημη «κοινωνική δικαιοσύνη», έχουν χάσει τη σημασία τους. Ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «κοινωνική δικαιοσύνη» τα τετρακόσια ευρώ, που την τελευταία στιγμή κάποιος από το επιτελείο του σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο και καλό να δοθούν ως βοήθημα στους άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Ισως όλο αυτό να είχε κάποια σημασία, αν δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που καταδίκασαν με την υπογραφή τους σε ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, κόβοντας από 1ης Ιανουαρίου το ΕΚΑΣ και αφαιρώντας τους προσεχώς, με τα μέτρα που ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες, δύο ολόκληρες συντάξεις τον χρόνο. Κάτι που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε στο παρελθόν να κάνει.

Στον αντίποδα όλων αυτών είναι τα αποτελέσματα από τη μεγάλη έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ. και στην οποία συμμετείχαν 18.400 πολίτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, για μια πολύ μεγάλη κατηγορία πολιτών οι πρακτικές και ο τρόπος που ασκεί πολιτική η κυβέρνηση ανήκουν στο παρελθόν. Είναι φανερό ότι έχει γίνει συνείδηση σε μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού πως η πολιτική ήλθε ώρα να γυρίσει σελίδα.

Για παράδειγμα, στην ερώτηση τι ενοχλεί πιο πολύ στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, το 61% απάντησε ο λαϊκισμός και τα ψέματα. Σχεδόν ένας στους δύο που συμμετείχαν στην έρευνα λέει ότι η Ν.Δ. «δεν πρέπει να φοβηθεί τις δύσκολες αποφάσεις», καθώς επίσης τρεις στους δέκα ζητούν «να μη δώσει ψεύτικες υποσχέσεις». Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η προσέγγιση της πλειοψηφίας των πολιτών στο ερώτημα τι μετράει περισσότερο για μια κυβέρνηση. Το 66% απάντησε «να αγνοεί το πολιτικό κόστος». Απαντήσεις σε ερωτήματα, που σε αντίστοιχες πολιτικές έρευνες στο παρελθόν πιθανόν να μη συμπεριλαμβάνονταν καν στο ερωτηματολόγιο. Η μόνη αναμενόμενη απάντηση είναι στην ερώτηση ποιος φταίει που τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως θα θέλαμε. Οι μισοί απάντησαν οι πολιτικοί και οι άλλοι μισοί οι συνδικαλιστές.

Αν θέλετε να γίνετε ο νέος επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή βιαστείτε. Ολα γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Ενώ η θητεία του κ. Λιαργκόβα έχει λήξει εδώ και έναν μήνα, δημοσιεύουν απόφαση την Παρασκευή και ορίζουν χρονικό περιθώριο από σήμερα Δευτέρα 18 έως και τις 22 Δεκεμβρίου να κατατεθούν οι αιτήσεις υποψηφιότητας. Πρακτικά, από την ανακοίνωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο της Βουλής, έως το απώτατο όριο για την κατάθεση υποψηφιότητας, μεσολαβεί μόλις μια εβδομάδα. Κάτι ασυνήθιστο για τόσο σημαντικές θέσεις, που η επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Αν δεν πρόκειται για προχειρότητα, κάτι πολύ πιθανό, τότε είναι μεθόδευση από τις υπηρεσίες της Βουλής προκειμένου να το μάθουν όσοι χρειάζεται να το ξέρουν.

Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου