17/12/17

ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΣΤΕΙΟ

Σαν σήμερα, το 1902, γεννήθηκε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Μια πολιτική και πνευματική προσωπικότητα που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή για πολλές δεκαετίες, ως Πρωθυπουργός και ως Υπουργός σε σημαντικά υπουργεία σε κρίσιμες και ιστορικές περιόδους για τον τόπο.

Το πολύτομο έργο του “Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος” αποτιμήθηκε ως μνημειώδες από τον ακαδημαϊκό κόσμο της Ευρώπης, ενώ το συνολικό πνευματικό του έργο, στους τομείς της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας και της λογοτεχνίας συγκεντρώνεται σε 200 τόμους! Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που εξόριστος στην Κύθνο από τη Μεταξική Δικτατορία, τηλεγραφεί στον Ιωάννη Μεταξά στις 28 Οκτωβρίου του 1940 και του ζητεί να πολεμήσει ως εθελοντής στο μέτωπο, όπως και έγινε.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος όπως όλες οι μεγάλες μορφές που διετέλεσαν Πρωθυπουργοί, διέθεταν παιδεία και εξέπεμπαν κύρος και σεβασμό σε εχθρούς και φίλους. Παρά τα έντονα πολιτικά πάθη, τα λάθη και τις κακές στιγμές, δεν αμφισβητήθηκε το πολιτικό και πνευματικό τους υπόβαθρο και το ήθος τους. Τιμούσαν το αξίωμα και όχι το αντίθετο, που δυστυχώς συμβαίνει στις μέρες μας.

Είναι δε τόσο κραυγαλέες οι διαφορές στα πολιτικά και στα πνευματικά μεγέθη με αυτό που ζούμε σήμερα, που κάθε απόπειρα σύγκρισης μοιάζει με αστείο. Ακούμε και βλέπουμε πράγματα που σε άλλες εποχές θα προκαλούσαν θυμηδία και χλευασμό. Η έλλειψη παιδείας που στην εποχή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ “βγάζει μάτι”, έχει ως παρεπόμενο συνήθως την “άγνοια κινδύνου”, τη γελοιοποίηση και κατά συνέπεια την απαξίωση του θεσμού του Πρωθυπουργού. Το παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα είναι εξόχως αντιπροσωπευτικό.

Το μέγεθος της μετριότητας του, φροντίζει ο ίδιος να το επιβεβαιώνει συχνά πυκνά με τις αστοχίες και τις αδικαιολόγητες για Πρωθυπουργό ελλείψεις που παρουσιάζει. Το συνοψίζει άριστα η δήλωση που έκανε προχθές σε διεθνές οικονομικό συνέδριο, κακοποιώντας και κάνοντας ακατανόητη για το διεθνές ακροατήριο των επενδυτών τη φράση : “Greece is come back, Greece is here now”.

Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα, είναι πως η δήλωση είχε μαγνητοσκοπηθεί, που σημαίνει πρώτον ότι υπήρχε η δυνατότητα να ελεγχθεί αν ήταν σωστή και δεύτερον ότι την παρακολούθησαν “live” οι συνεργάτες από το επιτελείο του, όταν μαγνητοσκοπήθηκε. Το συμπέρασμα είναι πως εκτός από ερασιτεχνισμό και προχειρότητα, που εκθέτουν τον Πρωθυπουργό ενώπιον του διεθνούς ακροατηρίου, οι άνθρωποι που πλαισιώνουν του Πρωθυπουργό αποδεικνύεται πως είναι “Καρανίκες”, καθώς αδυνατούν, πιθανότατα λόγω ανεπάρκειας, να τον προστατεύσουν!

Η αλήθεια είναι πως με το “come back” και τους χρόνους των ρημάτων, ο Πρωθυπουργός δεν τα πάει καλά. Ήταν αν θυμάστε και το περίφημο «I hope to come back to Greece and to see Betty also» που είχε πει προ διμήνου στο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποχαιρετώντας την σύζυγο του Γάλλου Προέδρου. Το κακό με όσα τραγελαφικά και γραφικά συμβαίνουν, τα οποία εμείς προσπερνάμε αδιάφορα, κάποιοι παραέξω γελάνε με τα χάλια μας και μας παίρνουν όλο και λιγότερο στα σοβαρά.

Μπορεί να μην διαθέτει ογκόλιθους της πολιτικής και του πνεύματος η κυβέρνηση, έχει όμως αναπτύξει την παγκόσμια πατέντα που ονομάζεται kolotoumpa. Το θέμα της πώλησης της ΔΕΗ για παράδειγμα που ήταν κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και μια μέρα πριν αναλάβει την εξουσία, σήμερα έγινε μια αναγκαιότητα που την επιβάλει η λογική και το συμφέρον της χώρας.

Ο ένας Υπουργός, ο κ. Δ. Λιάκος λέει πως “η πώληση των λιγνιτικών μονάδων θα ήταν υποχρεωτική ακόμη και αν δεν το επέβαλαν τα μνημόνια” και ο άλλος ο κ. Γ. Σταθάκης “πως η πώληση τους είναι το πρώτο βήμα στη μεταλιγνιτική περίοδο.” Η ευκολία με την οποία αλλάζουν στάση προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία, είναι “case study”. Όπως επίσης και η ευκολία με την οποία γελοιοποιούνται, χωρίς να ενοχλούνται και να ανησυχούν για τον διασυρμό τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου