10/12/17

Σκηνές από τα προσεχώς

Αμφιβάλλει κανείς πως όσα έζησε χθες το κέντρο της Αθήνας, από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ με αφορμή την τροπολογία του 50% +1 για τις απεργίες, ήταν σκηνές από τα «προσεχώς»; 
Το συγκεκριμένο θέμα, μαζί με αυτό των πλειστηριασμών δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα και θα στοιχίσουν πολύ ακριβά στην κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πιο μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέχρι σήμερα τίποτα δεν στάθηκε ικανό να ζορίσει σοβαρά την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς θα αναμετρηθεί με τον «αριστερό» εαυτό της. Ειδικά οι απεργίες είναι κόκκινο πανί για το ΚΚΕ και τον πανίσχυρο μηχανισμό του ΠΑΜΕ. 
Οχι ότι πρόκειται να δοκιμαστεί η συνοχή της κυβέρνησης και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Αυτό δεν θα συμβεί εύκολα. Ομως θα πάψει πλέον ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται ως ο «γητευτής» των μαζών, όπως πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν μέχρι χθες. Η τρίτη αξιολόγηση όσο εύκολα έκλεισε, εκπλήσσοντας τους πάντες, τόσο δύσκολα θα γίνει πράξη. 
________________________________________________________________________ 
Ομως γιατί κατατέθηκε και στη συνέχεια αποσύρθηκε σε χρόνο ρεκόρ από την κυβέρνηση η τροπολογία του 50%+1; 
Α. Επειδή παραβίαζε το Σύνταγμα. Β. Επειδή παραβίαζε τον Κανονισμό της Βουλής. Γ. Επειδή δεν κατάφερε η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση. 
Επισήμως κανένας από τους παραπάνω λόγους δεν ισχύει. Τον πραγματικό λόγο τον περιγράφει το έγκυρο ΑΠΕ, που σημειώνει ότι η τροπολογία αποσύρθηκε για να κατατεθεί εκ νέου, «προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου της στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». 
Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί καταθέτουν εκπρόθεσμα, μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο, εντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς πολλά περιθώρια να συζητηθεί, τροπολογία που φέρνει τα πάνω κάτω (ύστερα από πολλές δεκαετίες) στο καθεστώς των εργατικών κινητοποιήσεων και μιλούν για προσχηματικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Το έχουμε ξαναπεί: το θράσος τους περισσεύει! 
Οι άνθρωποι επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν, αλλά δεν τους βγήκε, καθώς στις ελάχιστες ώρες που μεσολάβησαν από την κατάθεση μέχρι την απόσυρση της τροπολογίας προκηρύχθηκαν (και πραγματοποιήθηκαν χθες με επεισοδιακό τρόπο) μια σειρά από εργατικές κινητοποιήσεις, που θα έχουν, με βεβαιότητα, συνέχεια. 
______________________________________________________________________ 
Για την Ιστορία, η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών... κ.λπ., που αφορούσε την «Παροχή άδειας εκμετάλλευσης του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου στη χρήση της ονομαστικής θέσης των 39ο ανατολικώς επί της τροχιάς των τεχνητών γεωστατικών δορυφόρων». 
Επειδή είχε δεσμευτεί, συγκινημένος, στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ότι «είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», να του θυμίσουμε πως το άρθρο 74 του Συντάγματος δεν επιτρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση νομοσχέδιο που να περιέχει διατάξεις ή τροπολογίες άσχετες με το κύριο αντικείμενό του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 85). 
_____________________________________________________________________ 
Η συζήτηση των διοικητών των νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας με τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη αφορούσε τις αμοιβές των εφημεριών των ειδικευόμενων γιατρών. Καθώς συχνά, λόγω αναγκών, οι διοικήσεις των νοσοκομείων παραβιάζουν το πλαφόν απασχόλησης που ορίζει ο νόμος, ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει τις αμοιβές για τις επιπλέον εφημερίες. «Κότες είσαστε;» τους αποδοκίμασε με αυστηρότητα και με ένταση στη φωνή ο υπουργός, αφήνοντάς τους εμβρόντητους! «Να πάτε και να ξεσηκώσετε τις τοπικές κοινωνίες για να πιεστεί ο πάρεδρος και όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες και να υπογράψουν». Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε, από το υπουργείο Υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου