10/12/17

Η επίσκεψη Ερντογάν και τα παρατράγουδα


Η πληροφορίες που διέρρευσαν, προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Κάνουν λόγο για μια “μικρή” κρίση μεταξύ Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου, που κάποια στιγμή πήρε τα χαρακτηριστικά μιας έντονης προστριβής. Αυτό συνέβη αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο Προέδρων. Αφορμή ήταν όσα παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση στις τηλεοράσεις μας. Η ασυνήθιστα έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ Παυλόπουλου και Ερντογάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου μετέφερε τη δυσφορία των επιτελών της κυβέρνησης για την on camera διαπραγμάτευση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πορεία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Η έντονη απάντηση όμως από την Προεδρία της Δημοκρατίας, οδήγησε τα στελέχη του Μαξίμου σε αναδίπλωση. Στο πλαίσιο αυτό η αρχική δυσφορία μετατράπηκε σε διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες “ο κ. Παυλόπουλος αποτύπωσε τις πάγιες ελληνικές θέσεις ως προς το θέματα που είχε ήδη θίξει ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.”

Πάντως δεν είναι συνηθισμένο στο διπλωματικό πρωτόκολλο και στη συνήθη πρακτική, να ανοίγονται με ευκολία και σε κοινή θέα, θέματα που πριν δεν έχουν συζητηθεί διεξοδικά, κατά το στάδιο της προετοιμασία μιας τόσο σημαντικής και για τα δύο μέρη συνάντησης. Προετοιμασία που μπορεί να έχει διαρκέσει και μήνες! Θεωρητικά η περίπτωση της επίσκεψης Ερντογάν, δεν μπορεί παρά να είχε ακολουθήσει τον κανόνα, παρά τις αστοχίες και τα λάθη από Ελληνικής, που επισημάνθηκαν από πολλούς. Αλλά το να υποδέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον υψηλό προσκεκλημένο του και να αντλεί επιχειρήματα από μια τηλεοπτική συνέντευξη δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Οπότε οι διαμαρτυρίες και η ανησυχία του Μαξίμου, θεωρούνται εύλογες μεν, μαρτυρούν όμως πλημμελή συνεννόηση και προετοιμασία.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει παλιότερα, αλλά σε διαφορετικές συνθήκες και σε άλλες εποχές. Ήταν η περίφημη ομιλία Στεφανόπουλου, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Μια ομιλία σε υψηλούς τόνους που έθετε την Αμερική προ των ευθυνών της για την εγκαθίδρυση στην Ελλάδα της χούντας των Συνταγματαρχών. Οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ είχαν προετοιμάσει ένα διαφορετικό κείμενο που ακολουθούσε τα πρωτόκολλα και ήταν συμβατό με την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις την εποχή εκείνη της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος τους αιφνιδίασε όλους με την ομιλία του και τελικά από την αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου και την έμμεση συγνώμη του προς τον Ελληνικό λαό στην αντιφώνηση, η πρωτοβουλία του καταγράφτηκε στα θετικά της θητείας του. Αλλά είπαμε, άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλοι άνθρωποι!

Δεν έχει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δημοσκοπήσεις η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλες τις “κανονικές” δημοσκοπήσεις υπάρχει μια καθαρή και παγιωμένη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Έχει ασφαλώς ενδιαφέρον το ταβάνι της ΝΔ, καθώς παίζεται η αυτοδυναμία και το που θα καθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ενδείξεις για τη δημοφιλία της κυβέρνησης είναι αρνητικές λόγω των επερχόμενων μέτρων μέσα στο 2018. Όμως αξίζει να σταθεί κανείς στο συντριπτικό ποσοστό όσων θεωρούν ότι τα πράγματα την εποχή ΣΥΡΙΖΑ πήγαν προς το χειρότερο. Η χθεσινή έρευνα της Opinion Poll υπολογίζει το ποσοστό αυτό στο 75%. Μεταξύ αυτών είναι και το 46% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Πόσοι είναι ευχαριστημένοι από την τριετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; 19,8%! Ποσοστό που είναι κοντά στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου. Μερικές φορές τα “ψιλά” γράμματα των δημοσκοπήσεων, αποτυπώνουν καλύτερα την συνολική εικόνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου