12/10/12

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ

12 Οκτωβρίου 2012
Είναι τελικά απίθανο να αλλάξει κάτι σ' αυτή τη χώρα, ακόμη και αν το επιβάλουν έκτακτες συνθήκες! Έξοχο παράδειγμα η υπόθεση “Αριάδνη” του Υπουργείου Εργασίας, που υποτίθεται θα λύσει το πρόβλημα των συντάξεων “μαϊμού”. Στο εξής, οι συγγενείς του θανόντος, προκειμένου να ταφεί ο άνθρωπός τους, θα πηγαίνουν υποχρεωτικά στον συμβολαιογράφο, θα του καταβάλουν ένα πενηντάρικο, ώστε να εκδοθεί η άδεια ταφής! Αυτός μετά θα ενημερώνει ηλεκτρονικά την ΗΔΙΚΑ (είναι ο φορέας του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων), ώστε να διακόπτεται η σύνταξη.

Όμως σχεδόν πριν ένα χρόνο, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 170 Α’, 5/8/2011) νόμος που προέβλεπε (με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Κοινωνικής Ασφάλισης) το αυτονόητο. Μόλις εκδίδεται ληξιαρχική πράξη θανάτου, η αρχή που την εκδίδει: “θα ενημερώνει αμελλητί την ΗΔΙΚΑ”. Με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα, που θα περιέχει τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και τον φορέα συνταξιοδότησης, ώστε να διακόπτεται άμεσα η σύνταξη. Απέμενε η κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Κοινωνικής Ασφάλισης, (Καστανίδης, Κουτρουμάνης). Επειδή όμως σε κάποιον δεν άρεσε, η απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ, παρά το γεγονός, πως ο νόμος προέβλεπε την άμεση έκδοση της.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, προτάθηκε από τους ειδικούς του κράτους στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση άλλη λύση, ακόμη πιο εύκολη, επίσης χωρίς πρόσθετο κόστος και περιττές διαδικασίες. Υπάρχει μια πάγια διαδικασία: Τα ληξιαρχεία των δήμων (που εκδίδουν τις πράξεις θανάτου και τις άδειες ταφής), ενημερώνουν σε καθημερινή βάση τα δημοτολόγια, απ' όπου ηλεκτρονικά, τα στοιχεία καταχωρούνται στα αρχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (για την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων). Στη συνέχεια είναι εύκολο, το Υπουργείο να ενημερώσει ηλεκτρονικά την ΗΔΙΚΑ και αυτομάτως να διακόπτεται η σύνταξη.

Ούτε αυτή λύση υιοθετήθηκε ποτέ, παρότι θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα. Η ρύθμιση Βρούτση, απλώς φορτώνει ένα χαράτσι, που θα πάει σε κάποιες τσέπες! Ως αντάλλαγμα για το υποτιθέμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων! Όπως το ενεργειακό τέλος για τους μηχανικούς, η συνταγογράφηση κατόπιν ραντεβού για τους γιατρούς κλπ. Έτσι στην υπάρχουσα αλυσίδα που περιλαμβάνει το πιστοποιητικό θανάτου, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και την άδεια ταφής, προστίθεται ένας ακόμη κρίκος, που αποτελεί παροχή του κράτους προς τους συμβολαιογράφους. Η συμβολαιογραφική πράξη θανάτου!

Κάνει την υπόθεση περισσότερο αστεία, το γεγονός πως τα πενήντα ευρώ, θα επιστρέφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος επομένως θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο κόστος. Που θα το κάνει πολλαπλάσιο η γραφειοκρατία και οι φορείς που θα εμπλακούν! Μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του δικαιούχου, θα δημιουργήσουν για το κράτος κόστος άλλων πενήντα ευρώ! Ενώ όλα θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς καμία επιβάρυνση! Η κοροϊδία, οι πελατειακές σχέσεις και η απουσία κοινής λογικής, είναι τελικά έννοιες συνυφασμένες με το κράτος.

11/10/12

Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

11 Οκτωβρίου 2012
Δηλαδή τι περιμέναμε; Να μας πει η Μέρκελ πόσο καλοί είμαστε και πόσο πολύ μας συμπαθεί και μας συμπονά; Και πως για να απαλύνει τον πόνο μας, θα μας δώσει έξτρα δανεικά, παράταση του χρόνου προσαρμογής και θα μειώσει το χρέος μας! Και να καιγόταν από την επιθυμία, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα, γιατί δεν είναι στο χέρι της. Αφορά την τρόικα και έχει αξεπέραστες τεχνικής και πολιτικής φύσεως δυσκολίες.

Αλλά και στο χέρι της να ήταν, αν το επιχειρούσε θα έβγαινε χαμένη, καθώς θα έβρισκε απέναντί της την κοινή γνώμη της χώρας της, αλλά και πολλών άλλων χωρών της ευρωζώνης. Όσοι πιστεύουν πως οι κακοί Γερμανοί, έχουν κρύψει στα θησαυροφυλάκια τους τα δικά μας χρήματα και για να μας τιμωρήσουν, επειδή είμαστε απείθαρχοι, αρνούνται να μας τα δώσουν, κάνουν κάποιο λάθος. Πουθενά δεν βρίσκονται κλειδωμένα τα ανύπαρκτα χρήματά μας και καμία Μέρκελ στον κόσμο δεν μπορεί να μας βοηθήσει, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα. Ως εκ τούτου η αποτίμηση της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα, με τη λογική του άσπρου ή του μαύρου, είναι άστοχη.

Αυτό που θα καθορίσει το μέλλον μας και θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε ή να επωφεληθούμε από μια μελλοντική πολιτική λύση, είναι να παραμείνουμε συνεπείς σε όσα δεσμευτήκαμε. Είναι κοινό μυστικό πως το πρόβλημα από εδώ και πέρα, δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό. Το Ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και η πολιτική της άγριας λιτότητας δεν είναι η λύση. Το ίδιο ισχύει για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αντίθετα λίγο απέχει από το να προκαλέσει τεράστια κοινωνική έκρηξη, σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο.

Όλα δείχνουν πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης, είμαστε πολύ κοντά στην αναζήτηση πολιτικής λύσης. Ενδεχομένως στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου να ξέρουμε προς τα που θα οδηγηθούν τα πράγματα. Ρεαλιστικά λοιπόν, ενόψει των επικείμενων σημαντικών αποφάσεων, η επίσκεψη Μέρκελ είχε καθοριστική σημασία. Και είναι άνευ αξίας το γεγονός, πως δεν είπε αυτά που θα θέλαμε να ακούσουμε

ΥΓ. Αν διαδηλώνουμε για ότι είναι εθνικώς επιζήμιο και όχι για ότι είναι πολιτικώς ωφέλιμο,“πιο λογική” θα ήταν η διαμαρτυρία κατά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, καθώς η χώρα του υποθάλπει την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα. Από τις φωτογραφίες των γραφικών (ευτυχώς ελάχιστων) που έκαναν την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα, καίγοντας Γερμανικές σημαίες, με στολές των ες- ες και ανεμίζοντας σβάστικες, που κατέκλυσαν τα Γερμανικά ΜΜΕ, σίγουρα δεν κερδίσαμε τίποτα! Ας μην λησμονήσουμε άλλωστε πως στη Γερμανία το ναζιστικό κόμμα είναι εκτός νόμου, ενώ στην Ελλάδα είναι τρίτο κόμμα πλέον και μάλιστα βρίσκεται στο κοινοβούλιο!

9/10/12

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ!

9 Οκτωβρίου 2012
Περισσότερα από πενήντα Γυμνάσια και Λύκεια, τελούν υπό κατάληψη στην περιοχή της Αττικής και περίπου τριάντα στη Θεσσαλονίκη! Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Λέσβο, το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, τα Γιάννενα, την Ηλεία, τη Λήμνο, τη Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο, πολλές δεκάδες σχολεία παραμένουν κλειστά, με τον συνήθη τρόπο.

Είτε με καταδρομική επιχείρηση τη νύχτα, είτε με το “έτσι θέλω” κάποιας κομματικής οργάνωσης, μπαίνει μια αλυσίδα στην πόρτα και το σχολείο κλείνει! Και όλα πλέον επιφύονται στις διαθέσεις των καταληψιών. Αυτοί θα αποφασίσουν πότε και με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσει το σχολείο, αυτοί θα αποφασίζουν ποιος θα επιτρέπεται να μπαίνει στις σχολικές εγκαταστάσεις!

Και κανείς δεν γνωρίζει τι θα αφήσουν πίσω τους όταν φύγουν, από τις καταστροφές που θα προκαλέσουν, όπως πολύ συχνά συμβαίνει. Εννοείται πως κανείς δεν τολμάει να κόψει την αλυσίδα! Θα θεωρηθεί πως πάει κόντρα στο λαϊκό κίνημα και στην καλύτερη περίπτωση θα λουστεί με κοσμητικά επίθετα! Εννοείται πως τα φροντιστήρια της περιοχής, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικότατα! Άλλη μια απίθανη ελληνική στρέβλωση!

Αν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων της προηγούμενης εβδομάδας, θα συναντήσετε ασυνήθιστα πολλές περιπτώσεις, όπου ενήλικες εξωσχολικοί, επιχείρησαν βράδυ να καταλάβουν σχολεία. Φτάσαμε στο σημείο η αστυνομία να περιπολεί προκειμένου να μην καταληφθούν τα σχολεία. Για παράδειγμα στη Λαμία με εντολή του εισαγγελέα συνελήφθησαν 21 άτομα, που επιχείρησαν βράδυ να δημιουργήσουν συνθήκες κατάληψης, ώστε από το πρωί της επομένης να ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου. Οι περισσότεροι ήταν πάνω από είκοσι χρονών και καμία σχέση δεν είχαν με το σχολείο.

Το ίδιο και στη Λάρισα, όπου εκεί οι ενήλικες εξωσχολικοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Υπάρχουν σχολεία που δεν λειτουργούν, παρότι καταψήφισαν τις καταλήψεις, επειδή συστεγάζονται με κατειλημμένα σχολεία. Μαθητές γυμνασίου που συμμετείχαν στο μάθημα της Γυμναστικής, κινδύνεψαν όταν δέχτηκαν επίθεση με βροχή από θρανία και καρέκλες, που εκτόξευσαν εναντίον τους από την ταράτσα όμορου σχολείου, καταληψίες μαθητές!

Ανακοίνωση του λεγόμενου Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλούσε τους μαθητές σε μαζικές καταλήψεις, προκειμένου “να δυναμώσουν τον αγώνα των σχολείων , όταν έλθουν για ψήφιση τα νέα μέτρα”. Και το ακόμη χειρότερο, χθες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά πολλά σχολεία της πρωτεύουσας, λόγω της έλευσης της Μέρκελ!

Πτυχές διαφορετικές της σχολικής καθημερινότητας, μιας παράλογης και παρακμάζουσας χώρας. Σύμφωνοι λείπουν πολλά από τα σχολεία, χρειάζονται κονδύλια που δεν υπάρχουν, απαιτούνται επενδύσεις που η χώρα δεν μπορεί να κάνει. Όμως αλίμονο αν κόντρα στην αδυναμία του κράτους, αντί να προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι είναι δυνατόν, κάνουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να διαλυθεί ότι απέμεινε. Αυτά που θα ήταν αδιανόητα για οποιαδήποτε άλλη χώρα, εδώ τα καταπίνουμε αμάσητα, θεωρώντας τα φυσιολογικά και αναμενόμενα.

8/10/12

ΝΑ ΕΛΘΕΙ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΘΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ;

8 Οκτωβρίου 2012
Στις πρόσφατες εκλογές ο λαός αποφάσισε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη (και στην Ε.Ε.), απορρίπτοντας την λογική του «δεν πληρώνω». Την καταγγελία του μνημονίου και την κήρυξης του χρέους ως απεχθούς, κάτι στο οποίο προέτρεπαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ!

Ο λόγος είναι πως ήθελε να αποτρέψει την διαφαινόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, το χάος που θα ακολουθούσε και την επιστροφή της χώρας, στη χειρότερη βαλκανική εκδοχή της. Παρά τις αιματηρές θυσίες και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η προσπάθεια για την παραμονή μας στην ευρωζώνη.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας δυστυχώς, είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος. Είναι όμως η μοναδική ρεαλιστική επιλογή, υπό τις παρούσες συνθήκες. Ακόμη και αν πολλά από τα μέτρα είναι κραυγαλέα άδικα, ακόμη και αν τα βάρη που πέφτουν στις πλάτες, είναι δυσανάλογα μεγάλα και δεν κατανέμονται με δίκαιο τρόπο. Όμως ως γνωστόν, εχθρός του κακού, είναι το χειρότερο! Και το χειρότερο, ευτυχώς δεν το ζήσαμε και μακάρι να μην το ζήσουμε ποτέ. Τη διάλυση της χώρας, το χάος και την απειλή της εθνικής ακεραιότητας.

Καλώς ή κακώς, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων, με ή χωρίς μνημόνιο, να πάψουμε να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Πρέπει υποχρεωτικά να φτάσουμε στο σημείο που τα έσοδα του κράτους, θα καλύπτουν τις πρωτογενείς δαπάνες. Δεν υπάρχουν χρήματα και κανείς δεν διατίθεται να μας δανείσει. Ε, λοιπόν είμαστε πολύ κοντά στο σημείο αυτό. Ακόμη και αν ότι μέχρι τώρα καταφέραμε το κάναμε με λάθος τρόπο, ισοδυναμεί με έγκλημα να τα γκρεμίσουμε όλα και να ξαναρχίσουμε πάλι από την αρχή, με δυσμενέστερους όρους, όπως μας προτρέπουν οι θιασώτες του λαϊκισμού.

Είναι κρίμα και άδικο να πάνε χαμένες τόσες θυσίες. Έχει τεράστια διαφορά να παλέψει και να διαπραγματευτεί η χώρα, προκειμένου να βελτιώσει τους όρους του δανεισμού της, από το βαρέσει γροθιά στο μαχαίρι. Στη διπλωματία, δεν υπάρχουν φιλίες και συμπάθειες. Ούτε εξ ορισμού εχθροί και φίλοι. Υπάρχει το συμφέρον και οι συνθήκες που δημιουργεί κάθε στιγμή η συγκυρία. Όταν υπάρχει ταύτιση συμφερόντων, υπάρχει και δρόμος για διαπραγμάτευση. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα η χώρα, σε σχέση με τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα. Ως εκ τούτου είναι καλοδεχούμενη! Το αντίθετο, η άρνησή της να έλθει στην Ελλάδα, θα ήταν κακός οιωνός. Αυτό δεν σημαίνει πως ο λαός δεν πρέπει να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά τη διαμαρτυρία του και να στείλει το δικό του μήνυμα, για την πολιτική της ακραίας λιτότητας! Όμως έχει διαφορά αυτό, από το να ανακηρύξουμε ως ανεπιθύμητο πρόσωπο τη Γερμανίδα καγκελάριο. Ειδικά τώρα, που βρισκόμαστε κυριολεκτικά επί ξηρού ακμής!