10/7/12

Ο ΦΛΟΙΣΒΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!

10 Ιουλίου 2012
Όσοι θυμούνται την περιοχή του Φλοίσβου μια δεκαετία πριν, ασφαλώς έχουν στο μυαλό τους μια θλιβερή εικόνα. Βρωμιά, σκουπίδια, εγκατάλειψη και ανασφάλεια. Ιδίως μετά τη δύση του ηλίου, η βόλτα στην ακροθαλασσιά ήταν παράτολμη ενέργεια.

Οι λιγοστοί επισκέπτες, ζήτημα ήταν να έβλεπες ακόμη και το καλοκαίρι λίγες δεκάδες, έπρεπε να φροντίσουν τη σωματική τους ασφάλεια, για τον πρόσθετο λόγο πως υπήρχαν αγέλες αδέσποτων σκύλων. Εννοείται πως για τα παιδιά η περιοχή ήταν απαγορευμένη. Σίγουρα οι τωρινοί επισκέπτες, δυσκολεύονται να πιστέψουν τι συνέβαινε λίγα χρόνια πριν, καθώς ολόκληρη η περιοχή σήμερα έχει μεταβληθεί σε παράδεισο.

Κατ' αρχήν υπάρχει ένας καταπληκτικός παιδότοπος, δεκάδων στρεμμάτων, μοναδικός στην Ελλάδα, για τον οποίο η Δήμος Π. Φαλήρου δεν πλήρωσε πενηνταράκι, αφού χρηματοδοτήθηκε εξ' ολοκλήρου από χορηγούς. Μετά είναι η Μαρίνα του Φλοίσβου, για την οποία επίσης το κράτος δεν πλήρωσε πενηνταράκι, αφού πρόκειται για ιδιωτική επένδυση. Όλα αυτά σε ένα φροντισμένο περιβάλλον, πεντακάθαρο, φυλασσόμενο, προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια, που περισσότερο θυμίζει Μόντε Κάρλο. Εννοείται πως η είσοδος είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους. Ακόμη και το πάρκινγκ.

Με δεκάδες επιλογές για φαγητό, καφέ, παιδικές δραστηριότητες, κινηματογράφο, βόλτα με ποδήλατο, γήπεδα, κολυμβητήριο, παραλίες κλπ. Τίποτα δεν έγινε εύκολα! Χρειάστηκε να ξεπεραστούν τεράστια εμπόδια και να καμφθούν μεγάλες αντιδράσεις, ώστε αυτή η περιοχή να μεταβληθεί από εγκαταλελειμμένος σκουπιδότοπος, σε παράδεισο. Ας είναι καλά η επιμονή, οι αντοχές και το όραμα του Δημάρχου Π. Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, που δεν δίστασε να συγκρουστεί σκληρά με μικρά και μεγάλα συμφέροντα που επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τα πάντα.

Σήμερα λοιπόν, για να έχετε μια τάξη μεγέθους, τους καλοκαιρινούς μήνες, εισρέουν καθημερινά στον Φλοίσβο, από κάθε σημείο της Αττικής, περίπου τριάντα χιλιάδες (!), επισκέπτες, ενώ η συνολική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, ξεπερνά ετησίως τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά χωρίς το κράτος να πληρώνει τίποτα για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Άρκεσε το όραμα ενός δημάρχου και η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία! Το δυσάρεστο είναι πως το παράδειγμα του Φλοίσβου είναι μοναδικό.

Η εικόνα, αν απομακρυνθείτε από το Π. Φάληρο, θυμίζει τον Φλοίσβο της περασμένης δεκαετίας. Αναλογιστείτε λοιπόν, τι έχει να κερδίσει το κράτος, αλλά και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, αν γίνουν και “άλλοι Φλοίσβοι”. Έγραφε χθες στη Δημοκρατία ο συνάδελφος Φώτης Κόλλιας, πως μόνο από την ανάπλαση του ιπποδρόμου, που γίνεται με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου, η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί κατά ένα δισ ευρώ ετησίως!

 Η χώρα μας δυστυχώς, δεν παράγει αγαθά, δεν παράγει πλούτο. Η ανασυγκρότηση των παραγωγικών δομών, προκειμένου να αρχίσει να παράγει, θέλει πολύ χρόνο και επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες. Το ελάχιστο (δανεικό) οξυγόνο που μας επιτρέπει να φυτοζωούμε, το παίρνουμε δύσκολα. Κάποιες λύσεις για να ξεβαλτώσουμε, είναι κάτω από τη μύτη μας. Ας μην επιχειρήσουμε να δυναμιτίσουμε την κοινή λογική, στο όνομα του λαϊκισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...