14/6/12

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ!


Η εν ψυχρώ εκτέλεση του 52χρονου φαρμακοποιού χθες το μεσημέρι στον Ρέντη, κανονικά θα έπρεπε να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Να γίνει η αιτία να ακουστεί η κραυγή απόγνωσης της κοινωνίας. Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από χιλιάδες πολίτες, που θα διαδηλώσουν μαζικά, ζητώντας από την πολιτεία να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας. Να απαιτηθεί, έστω και στο παρά πέντε, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας να αποτελέσει για όποια κυβέρνηση εκλεγεί, θέμα πρώτης προτεραιότητας!

 Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, η χώρα χρειάζεται επειγόντως αστυνόμευση. Θέλει μια πειθαρχημένη και σύγχρονη αστυνομία. Με άρτια οργάνωση, σχέδιο δράσης και καλά εκπαιδευμένους και οπλισμένους αστυνομικούς. Θέλει επίσης ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα της επιτρέψει να γίνει αποτελεσματικότερη και να περάσει από την άμυνα, στην επίθεση.

 Πριν πολλά χρόνια, ένα ελληνικό νησί υπέφερε από τις καταδρομικές επιθέσεις οργανωμένων συμμοριών, κυρίως μέσω θαλάσσης. Με ταχύπλοα σκάφη οι συμμορίες περνούσαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και “κτυπούσαν” ξενοδοχεία. Με την απειλή των όπλων λήστευαν τους πελάτες, λεηλατούσαν τις επιχειρήσεις και προκαλούσαν το φόβο και την ανασφάλεια στους ξένους τουρίστες. Μπορεί το πρόβλημα να μην είχε προβληθεί ιδιαίτερα στα ελληνικά ΜΜΕ, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, στο εξωτερικό όμως είχε πάρει διαστάσεις.

Η μάχη των ελληνικών διωκτικών αρχών με τους κακοποιούς ήταν άνιση. Με ελάχιστα μέσα, υποδεέστερα μάλιστα των κακοποιών και με λιγοστές δυνάμεις, ήταν αδύνατον να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Χρειάστηκε η θυσία ενός παλικαριού του λιμενικού σώματος, που έπεσε κτυπημένος από το Καλάσνικοφ κακοποιού, για να ξυπνήσει και να κινητοποιηθεί η πολιτεία. Το πρόβλημα που επί μήνες βασάνιζε το νησί, τρομοκρατούσε τον κόσμο και κινδύνευε να τινάξει τον τουρισμό στον αέρα, λύθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. Μη ρωτάτε πως. Αλλά λύθηκε με μιας, δια παντός!

Η πολιτεία άργησε, αλλά έκανε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αυτό που έπρεπε, όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Έδειξε πυγμή και αποφασιστικότητα και χρησιμοποιώντας χωρίς αναστολές τα κατάλληλα μέσα και τους κατάλληλους ανθρώπους, επανέφερε το αίσθημα της ασφάλειας στο νησί. Και κυρίως έστειλε το μήνυμα πως δεν παίζει! Από τότε δεν ξανάνοιξε μύτη!

Σήμερα το πρόβλημα μπορεί να μην είναι το ίδιο. Όμως η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα, όπως κοντεύει  να γίνει με τις συνθήκες που τείνουν να επικρατήσουν στην κοινωνία. Η χώρα αλλάζει με γοργούς ρυθμούς φυσιογνωμία, οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά και ο κόσμος βιώνει έντονα την ανασφάλεια. Οι ειδικοί λένε πως αν δεν υπάρξει αντίδραση, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, το πρόβλημα θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Αν έχει απομείνει ίχνος σοβαρότητας, πρέπει την επομένη των εκλογών η πολιτεία να επιχειρήσει με κάθε τρόπο, να ξαναπάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια της. Έχει και τα μέσα και τους κατάλληλους ανθρώπους. Απουσιάζει όμως η πυγμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...