11/2/11

ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ!


12 Φεβρουαρίου 11

Η Υγεία και η Παιδεία είναι τα κοινωνικά αγαθά, που οφείλει ένα σύγχρονο κράτος να προσφέρει στους πολίτες του. Παραδόξως η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδανικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Τόσο στην Υγεία όσο και στην Παιδεία, τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Δαπανούμε το 10,4 % του ΑΕΠ για την Υγεία και το 6,2 % του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Και τα δύο ποσοστά είναι πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και σε κάποιες περιπτώσεις ανταγωνιστικά με χώρες που προσφέρουν στους πολίτες τους κορυφαίες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Για την ακρίβεια δαπανούμε ετησίως γύρω στα 25 δισ. για την Υγεία και 15 δισ. για την Παιδεία.

Όμως μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε, γιατί αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια είναι πως τα ποσοστά αυτά είναι πλασματικά, γιατί εμπεριέχουν μια άλλη αρνητική όμως, Ελληνική πρωτιά. Οι ιδιωτικές δαπάνες για τα δύο αυτά σημαντικά κοινωνικά αγαθά είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Κάτι παραπάνω από το 50% των συνολικών δαπανών για την Υγεία και σχεδόν το 36% των συνολικών δαπανών της εκπαίδευσης, το πληρώνουμε απευθείας από την τσέπη μας.

Περίπου 13 δισ. είναι ετησίως οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία και 5,2 δισ. για την Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Από μια απλή διαίρεση προκύπτει πως σε κάθε έναν κάτοικο αυτής της χώρας, αντιστοιχούν 1800 ευρώ ετησίως (χωρίς να υπολογίζουμε αυτά που πληρώνουμε μέσω της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας)! Πολλαπλασιάστε επί τον αριθμό των μελών της οικογένειάς σας τώρα, για να δείτε πόσο δωρεάν είναι σήμερα η Υγεία και η Παιδεία στη χώρα μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά στην Ελλάδα, ούτε δωρεάν είναι, αλλά ούτε και αγαθά καθώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν αντιστοιχούν στα χρήματα που δαπανώνται! Είναι κοινό μυστικό πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις αν δεν βάλεις το χέρι στην τσέπη, δεν κάνεις τη δουλειά σου.

Αυτή την πραγματικότητα υπερασπίζονται σήμερα ισχυρές συντεχνίες, όπως για παράδειγμα οι γιατροί του ΙΚΑ που αγωνίζονται όπως δημοσίως δηλώνουν «για να μην εμπορευματοποιηθεί η υγεία»! Παραβλέποντας (;) πως υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια την πλέον εμπορευματοποιημένη, αναποτελεσματική αλλά και διεφθαρμένη, με βάση τα στοιχεία, δημόσια υγεία!

Ομοίως και με την δημόσια εκπαίδευση (έρχονται όπου να ’ναι οι κινητοποιήσεις), που πληρώνει αγόγγυστα σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια από την τσέπη του ο Έλληνας πολίτης, με αμφίβολης ποιότητας αποτελέσματα, καθώς στους σχετικούς πίνακες αξιολόγησης η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΑ. Τελικά στην Ελλάδα το ΔΩΡΕΑΝ όχι μόνο δεν αξίζει, αλλά στοιχίζει και ακριβά!
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...