14/4/09

Γιατί μπορεί να συμβεί, αυτό που κανείς δεν θέλει!


Πέμπτη 9 Απριλίου

Η εικόνα της οικονομίας μας είναι κάκιστη. Τόσο προς τα έξω, όσο και προς τα μέσα. Υπάρχει μια γενικευμένη καχυποψία, στις ξένες αγορές, για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την κρίση, για την αξιοπιστία των στοιχείων που στέλνουμε στις Βρυξέλλες και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.
Αυτό έχει τις γνωστές συνέπειες του πανάκριβου δανεισμού και της επιβολής μιας άτυπης μεν, αυστηρής δε, επιτήρησης από την ΕΕ.
Το ακόμη πιο δυσάρεστο όμως είναι, πως το πρόβλημα είναι μπροστά μας. Όσο και αν ακούγεται απαισιόδοξο, ο πάτος του βαρελιού ακόμη απέχει.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η χώρα μας θα βρεθεί στο βαθύτερο σημείο της κρίσης, μετά το καλοκαίρι, στις αρχές του Φθινοπώρου. Αφ’ ενός γιατί οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, άρα και οι συνέπειές τους, φτάνουν εδώ με καθυστέρηση, αφ’ ετέρου, γιατί θα έχει ήδη πληγεί η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός.
Για την ώρα πάντως ένα είναι βέβαιο. Οι βασικοί δείκτες, που αποτυπώνουν την κατάσταση της οικονομίας, παρουσιάζουν επιδεινούμενη εικόνα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως βαδίζουμε ως χώρα, σε τεντωμένο σκοινί. Με βήματα αβέβαια και με την πιθανότητα, κάποια στιγμή να βρεθούμε στο κενό!
Σ’ αυτές τις συνθήκες, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, είναι οι πρόωρες εκλογές. Και μάλιστα χωρίς το πρώτο κόμμα να συγκεντρώνει αυτοδυναμία. Γεγονός που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια, σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας, στην (περαιτέρω) επιδείνωση της οικονομίας.
Είναι ίσως το σενάριο, που θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει δραματικά, όλα τα αρνητικά φαινόμενα της οικονομικής κρίσης. Παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, παρατεταμένη ακυβερνησία, παραλυσία της κρατικής μηχανής, αδυναμία στην λήψη τολμηρών αποφάσεων, σημαίνει κόστος 180- 220 εκατομμυρίων για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
Όμως αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, με βάση την παρούσα συγκυρία. Πρόωρες εκλογές, έλλειψη αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και επαναληπτικές εκλογές, που πιθανότατα θα δώσουν και την καθαρή αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ, με τη βοήθεια και του νέου εκλογικού νόμου.
Υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια όμως. Κανείς δεν θέλει να εξελιχθούν τα πράγματα έτσι. Ούτε η κυβέρνηση, που ξέρει με βεβαιότητα πως θα χάσει τις εκλογές, ούτε το ΠΑΣΟΚ, που προτιμά να αναλάβει το πηδάλιο της χώρας σε ηρεμότερα νερά και κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες, ούτε βέβαια η κοινή γνώμη, όπως επιβεβαιώνουν μονότονα, όλες οι δημοσκοπήσεις.
Κανείς; Όχι ακριβώς. Υπάρχει ένας, που μάλιστα κρατά και το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια του. Είναι ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Αυτός θα αποφασίσει πότε θα πάμε σε εκλογές.
Και μάλιστα αντικειμενικά, έχει έννομο συμφέρον να γίνουν εκλογές, ει δυνατόν αύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου