10/1/13

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ!

10 Ιανουαρίου 2013
Το γεγονός πως το 2013 είναι κρίσιμη χρονιά, είναι αυτονόητο. Όπως επίσης και πως ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, ισορροπεί στο χείλος του γκρεμού. Είναι όλες αυτές οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (όσες με δυσκολία έχουν επιζήσει έως τώρα) που θα δώσουν τη μεγάλη μάχη της επιβίωσης.

Ανάμεσά τους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ζουν από τον τουρισμό. Πέρυσι ο κλάδος του τουρισμού, παρά τη μείωση των αφίξεων (σε αντίθεση με όλους τους ανταγωνιστές μας που είχαν αύξηση) συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας με περίπου 35 δισ. ευρώ και “προσέφερε” 740.000 θέσεις εργασίας (το 16% της συνολικής απασχόλησης). Οι ενδείξεις για το 2013 είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Τα πρώτα στοιχεία από μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, δείχνουν πως πρόκειται για καλή χρονιά, με σημαντική αύξηση των κρατήσεων.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2013, αυτό θα σημάνει 50.000 νέες θέσεις εργασίας και σημαντική ώθηση σε ένα μεγάλο πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων. Πέρα από τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις (καταλύματα, εστίαση, ακτοπλοΐα, αερομεταφορές, ταξιδιωτικά γραφεία, ενοικίαση αυτοκινήτων και σκαφών, διοργάνωση συνεδρίων κλπ), θα επωφεληθούν η αγορά ακινήτων, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, κλπ. Επίσης αυξημένα θα είναι και τα έσοδα του κράτους από τους φόρους που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις! Έχει υπολογιστεί πως για κάθε 1000 ευρώ αύξησης της τουριστικής δαπάνης, στο ΑΕΠ της χώρας προστίθενται 2.200 ευρώ (πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ).

Όλα αυτά όμως με μια προϋπόθεση: Να μην συμβούν στη χώρα ξανά, σοβαρά επεισόδια και βανδαλισμοί, όπως συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Την επομένη του εμπρησμού της ΜΑΡΦΙΝ στη Σταδίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων (Μάιος 2010), μεγάλη ξενοδοχειακό συγκρότημα, έχασε σε ένα 24ωρο 1750 διανυκτερεύσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα ήταν προπληρωμένες. Προτίμησαν οι συγκεκριμένοι τουρίστες να χάσουν τα λεφτά τους και να επιλέξουν άλλο (ασφαλέστερο) προορισμό, παρά να έλθουν στη χώρα μας!. Οι εικόνες των επεισοδίων και οι αναφορές στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες που κάνουν τον γύρο του κόσμου κάθε φορά, λειτουργούν αποτρεπτικά για τον υποψήφιο επισκέπτη της χώρας μας.

Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, καθώς όπως φαίνεται μπαίνουμε σε περίοδο μεγάλης έντασης. Κατ’ αρχήν πολιτικής έντασης, με απροσδιόριστη διάρκεια και δυναμική και ίσως απρόβλεπτες εξελίξεις. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα βγάλει στο τέλος η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που θα κυριαρχεί για τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι συνέπειες θα υπάρξουν για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή, από το γεγονός πως μέχρι το καλοκαίρι τα προβλήματα των πολιτών θα ενταθούν! Το σίγουρο είναι πως συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί, ακόμη και αν οι προϋποθέσεις είναι ασύγκριτα καλύτερες από πέρυσι!

1 σχόλιο:

  1. Ετσι ακριβώς όπως τα γράφετε, είναι τα πράγματα. Απομένει να δούμε τί μέτρα μπορεί να πάρει η κυβέρνηση, για να προστατεύσει τον τόπο από τους εγκληματίες ψευτοεπαναστάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή