Στη χώρα που ζούμε τίποτε δεν είναι αδιανόητο! Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Τα καλύτερα και τα χειρότερα. Δυστυχώς στην εποχή μας, το δεύτερο συμβαίνει ολοένα και συχνότερα!
21/4/09
Η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου βουλιάζει; Αδύνατον!
Απρίλιος 09
«Πρόκειται για μια τρομερή καταιγίδα που ξεσπά κάθε 100 χρόνια και είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθεί κάθε ίχνος αβεβαιότητας και ανασφάλειας από τις ζωές των ανθρώπων. Δεν πρέπει να παραμείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε να μας κτυπήσει ο τυφώνας». Η δήλωση είναι του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Άσο, πέρυσι τον Οκτώβρη κατά την ανακοίνωση του 2ου πακέτου στήριξης της Ιαπωνικής οικονομίας, ύψους 207 δισ. Ευρώ. Σε αντίθεση με το πρώτο πακέτο που ουσιαστικά πήγε στις τράπεζες, αυτή τη φορά τα μέτρα περιελάμβαναν μεγάλες φοροελαφρύνσεις για τα επόμενα τρία χρόνια και άμεση βοήθεια σε ρευστό στα νοικοκυριά. Επίσης φτηνά δάνεια για τις μικρές επιχειρήσεις, βοήθεια στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων και πολλά άλλα. Ουσιαστικά έγινε μια εξαντλητική προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία και το μέσο εισόδημα, που είναι και η κινητήριος δύναμη της αγοράς. Αυτά τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία. Ακριβώς τρεις μήνες μετά στην Ελλάδα και ενώ οι παρενέργειες της κρίσης έχουν αρχίσει να κλονίζουν ολόκληρο τον κόσμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε πως: «η οικονομία μας, επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες (ανεπτυγμένες) χώρες και αυτό γιατί προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις. Μειώσαμε τα ελλείμματα, περιορίσαμε την ανεργία και διασφαλίσαμε τη ρευστότητα της οικονομίας μας. Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά... ώστε να διαμορφώσουμε με ήπιες αλλαγές, ένα πλαίσιο ασφαλείας και σιγουριάς για όλους».
Σήμερα τρεις μήνες μετά, η Ελλάδα αναζητεί σανίδα σωτηρίας από τα χρέη και τα ελλείμματα, που πνίγουν την παραπαίουσα οικονομία της. Αίφνης η εικόνα της χώρας μας, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που επίσημα χείλη μας περιέγραφαν λίγο πριν. Τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν και όσα χειρότερα έρχονται συντόμως, αιφνιδίασαν τους ανυποψίαστους πολίτες, που δικαίως πίστευαν ότι ο τυφώνας απειλούσε «άλλες χώρες», καθώς εδώ θα αρκούσαν «ήπιες αλλαγές». Αν αυτό που ταπεινωτικά μας υποχρέωσε να κάνουμε σήμερα η Ε.Ε., το είχαμε κάνει μόνοι μας 8-10 μήνες πριν, όταν είχαμε ήδη δραματική επιδείνωση της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και ίσως τα μέτρα ηπιότερα. Όμως τότε η κυβέρνηση είχε άλλα βάσανα, που απειλούσαν το εύθραυστο 151. Δυστυχώς αυτό πληρώνουμε τόσο ακριβά σήμερα! Σύμφωνοι, και η κατάσταση της Ιαπωνικής οικονομίας (για άλλους λόγους βεβαίως) είναι δραματική. Όμως εκεί ότι μπορούσε να σωθεί σώθηκε και γίνεται υπερπροσπάθεια για τα υπόλοιπα, χωρίς να χρειαστεί κανείς να τους τραβήξει το αυτί. Χωρίς ψέματα, χωρίς υπερβολές και θεατρινισμούς. Κάντε τον κόπο μιας ακόμη ανάγνωσης των δύο δηλώσεων που παραθέτουμε και θα δείτε πως θα προκύψουν και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα, που δυστυχώς λόγω χώρου δεν μπορούν να περιληφθούν στη στήλη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου