21/3/13

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ!

21 Μαρτίου 2013

Κάποτε, την εποχή της μεγάλης φούσκας του χρηματιστηρίου, ήταν οι περίφημες ΕΛΔΕ, που είχαν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και μάζευαν τα λεφτά των αφελών. Χωρίς περιορισμούς και με ελάχιστες προϋποθέσεις, λιγότερες απ’ ότι για ένα κομμωτήριο, όποιος ήθελε μπορούσε εύκολα να ανοίξει μια ΕΛΔΕ μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό το χρηματιστήριο, σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Το 2000 υπήρχαν στην επικράτεια, σε καθεστώς αδιαφάνειας και χωρίς κανέναν έλεγχο, περισσότερες από 1500 τέτοιες εταιρίες, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να χαθούν χιλιάδες περιουσίες! Όταν αργότερα έσκασε οι φούσκα του χρηματιστηρίου, εξαφανίστηκαν οι ΕΛΔΕ, αφήνοντας όμως πίσω τους αμέτρητα οικογενειακά δράματα.

 Σήμερα, την εποχή της ανέχειας, τις ΕΛΔΕ έχουν αντικαταστήσει τα “ενεχυροδανειστήρια”. Οι μεν ΕΛΔΕ πουλούσαν πανάκριβα αέρα κοπανιστό, τα δε ενεχυροδανειστήρια αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί, χρυσό! Τότε οι ΕΛΔΕ εκμεταλλεύονταν την άμετρη φιλοδοξία του εύκολου πλουτισμού, σήμερα τα ενεχυροδανειστήρια εκμεταλλεύονται την απόγνωση χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Ένας φίλος, ειδικός (εξ’ επαγγέλματος) στα πολύτιμα μέταλλα, έκανε το εξής απλό πείραμα. Έβαλε σε μια θήκη 6-7 κοσμήματα, ένα από αυτά μάλιστα κάλπικο και πήγε σε κάμποσα καταστήματα αγοράς χρυσού, στην περιοχή της Αττικής. Η τιμή που του έδωσαν σε όλες τις περιπτώσεις ήταν γύρω στο 10% της ονομαστικής τους αξίας, με εξαίρεση αυτά που είχαν πολύτιμους λίθους, για τα οποία η τιμή ήταν ακόμη μικρότερη! Και το πιο απίθανο όμως ήταν, πως κανείς τους δεν αναγνώρισε το κάλπικο νόμισμα!

Οι πληροφορίες λένε πως οι τζίροι που κάνουν καθημερινά οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, είναι τεράστιοι και πως η μεγαλύτερη ποσότητα του χρυσού, φεύγει παράνομα και πουλιέται στο εξωτερικό, κυρίως στην τουρκική αγορά. Εννοείται πως η πολιτεία είναι αδύνατον να ελέγξει μια αγορά που γιγαντώνεται ανεξέλεγκτα μήνα με τον μήνα, αφού δεν υπάρχουν κανόνες. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα ενεχυροδανειστήριο, με απλές διαδικασίες, απλούστερες από ότι απαιτούνται για ένα ψιλικατζίδικο.

Αλλά και να ήθελε η πολιτεία, πως να ελέγξει επιχειρήσεις που τους επιτρέπεται(;) να λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο; Σε ποιους πελάτες απευθύνονται; Ποιος θα πάει και γιατί ξημερώματα να πουλήσει χρυσό; Ποια κρατική υπηρεσία και ποιος ελεγκτικός μηχανισμός εποπτεύει την αγορά (ξημερώματα); Ποιος παρακολουθεί αν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, αν τα κοσμήματα που αγοράζονται τις μικρές ώρες δεν είναι προϊόν παράνομης δραστηριότητας, δεν είναι κλεμμένα;

Αν πάει το μυαλό σας στο κακό, δεν είστε οι μόνοι! Θα περίμενε κανείς η πολιτεία αυτές τις δύσκολες εποχές, να προστατεύει τους πολίτες από τις παγίδες που παραμονεύουν. Θα μπορούσε να το κάνει αύριο το πρωί, βάζοντας αυστηρές προϋποθέσεις για την λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Γιατί δεν το κάνει; Ποιος κερδίζει από αυτή τη φάμπρικα; Πάντως όχι το κράτος!

19/3/13

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΑΛΕΥΤΑΙ, Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΟΧΙ!

19 Μαρτίου 2013

Ακόμη χειρότερος από την ανέχεια, είναι ο εξευτελισμός. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από το κράτος, που το χρυσοπληρώνεις με τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια. Η περιφρονητική συμπεριφορά προς τους πολίτες, ξεπερνά πλέον κάθε όριο και έχει χάσει την επαφή με τη λογική.

Εικόνα πρώτη: Τρίτη, λίγο πριν το μεσημέρι και η ουρά έξω από τη ΔΕΗ Καλλιθέας, σχεδόν κυκλώνει το τετράγωνο. Η αναμονή πρέπει να ξεπερνά τις τρεις ώρες ορθοστασίας στο δρόμο, ευτυχώς με ανεκτές καιρικές συνθήκες. Οι πρώτοι που κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, ήταν έξω από το κατάστημα από τις πέντε το πρωί! Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.

Εικόνα δεύτερη: Τετάρτη πρωί και η ουρά έξω από το ΤΣΕΜΕΔΕ, στην Κολοκοτρώνη, ξεπερνά τα τριάντα- σαράντα μέτρα. Οι τυχεροί που θα καταφέρουν να εξυπηρετηθούν, είναι αυτοί που έχουν στηθεί έξω από την κλειστή πόρτα, από τις 6 το πρωί, δύο ώρες πριν αρχίσει η εξυπηρέτηση του κοινού. Εδώ οι περισσότεροι είναι νέοι, που θα πρέπει να χάσουν μισό μεροκάματο, για να εξυπηρετηθούν από το ταμείο τους.

Εικόνα τρίτη: Πέμπτη πρωί και η τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από τα γραφεία του ΟΠΑΔ στην οδό Ηπείρου. Η ουρά είναι ατέλειωτη. Δείχνει να ξεπερνά τα 40- 50 μέτρα. Οι πρώτοι τυχεροί που θα εξυπηρετηθούν έχουν στηθεί εκεί από τα μεσάνυχτα. Εννοείται πως πολλοί απ’ αυτούς θα χρειαστεί να ξαναέλθουν. Αυτοί είναι οι κανόνες!

 Εικόνα τέταρτη: Παρασκευή γύρω στις 11 το πρωί, στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ο υπάλληλος στις πληροφορίες, ενημερώνει όσους ρωτούν για την ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας, πως μοναδικός τρόπος είναι να βρίσκονται έξω από το ΙΚΑ, πολύ πριν ξημερώσει. Στις τρεις, τέσσερις τα ξημερώματα, ώστε να πάρουν σειρά, καθώς οι αριθμοί τελειώνουν πριν ανοίξει η πόρτα!

Πρόκειται για αληθινή ύβρι! Για βάναυση και ατιμωτική συμπεριφορά του κράτους, προς τους πολίτες. Ένα μαρτύριο, που υπομένουν στωικά χιλιάδες Έλληνες, σε κάθε συναλλαγή τους με το κράτος, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν αντιδράσουν, θα τιμωρηθούν από τον βλοσυρό υπάλληλο, με την ποινή να στηθούν ξανά και ξανά στην ουρά.

Αθροίστε και τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανέχεια και που προσδοκούν στη στήριξη και τη βοήθεια της πολιτείας, για να έχετε το άθροισμα της δυστυχίας! “Η κόλαση λοιπόν, είναι η πατρίδα μας” που έλεγε και ο ποιητής! Αυτή η θλιβερή πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να είναι γνωστή στους πάντες. Στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους διοικητές των διαφόρων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Όλοι γνωρίζουν την τυραννική συμπεριφορά του κράτους και των λειτουργών του, απέναντι στους πολίτες. Σύμφωνοι, λεφτά δεν έχουν να δώσουν. Ανθρωπιά έχουν να δώσουν; Η κοινωνία είναι καζάνι που κοχλάζει. Η φτώχεια αντέχεται, ο εξευτελισμός όμως όχι!