4/9/12

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

4 Σεπτεμβρίου 2012
Χειρότερο και από το επαχθέστερο μέτρο του πακέτου των 11,5 δισ, είναι αυτό που συμβαίνει τούτες τις ημέρες, καθώς εκατομμύρια ασφαλισμένοι βρίσκονται στο έλεος του Θεού! Χωρίς γιατρό και χωρίς φάρμακα. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, θα στερηθούν την ιατρική και τη φαρμακευτική φροντίδα, άγνωστο μέχρι πότε, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν την ιατρική εξέταση και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής;

Η επίσκεψη στο γιατρό που θα τους γράψει και τη συνταγή, μαζί με το κόστος αγοράς του φαρμάκου, δεν μπορεί να στοιχίζουν λιγότερο από 80- 100 ευρώ για απλές περιπτώσεις, όπως είναι το σάκχαρο, ή η υπέρταση. Για περισσότερο σύνθετες παθήσεις και ειδικές αγωγές για σοβαρά προβλήματα υγείας, το κόστος ξεφεύγει προς τα πάνω, τόσο που είναι αδύνατον να καλυφθεί από τον ασφαλισμένο. Αν αναλογιστείτε πως στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων, σχεδόν πάντα το πρόβλημα δεν είναι ένα, αλλά περισσότερα, πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόγνωση, από αυτή που δημιουργεί η αδυναμία να προστατέψει κανείς το σημαντικότερο αγαθό της ζωής, την υγεία του! Αν δεν μπορεί το κράτος να προσφέρει προστασία στις ευπαθείς ομάδες, τι είναι σε θέση να προσφέρει άραγε; Μικρό το κακό αν απεργούν οι δικαστές, αν απέχουν από τα μαθήματα οι δάσκαλοι, αν δεν υπάρχουν συγκοινωνίες, ή αν είναι κλειστές οι τράπεζες. Μπροστά στην κατάρρευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όλα μοιάζουν μικροπροβλήματα. Προφανώς για να οδηγηθούν εδώ τα πράγματα, έφτασε ο κόμπος στο κτένι για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.

Ήδη οι συσσωρευμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια. Αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που απειλούν να κόψουν τις πιστώσεις προς το κράτος. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια, ενώ το έλλειμμα του οργανισμού έχει φτάσει στο 1,5 δισ ευρώ! Η κατάσταση μοιάζει απελπιστική, καθώς το χειρότερο όλων είναι είναι πως τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ είναι άδεια!

Όλα εξαρτώνται από την επόμενη δόση της τρόικας, ύψους 31,5 δισ ευρώ. Είναι ο μοναδικός δρόμος, ώστε να μπει χρήμα στα ταμεία, να εξοφληθούν οι οφειλές του κράτους και να αποκατασταθεί το πρόβλημα με τους γιατρούς και τα φάρμακα. Όμως προϋπόθεση να συμβούν αυτά, είναι να προχωρήσουν οι περικοπές, ύψους 11,5 δισ, για τα επόμενα δύο χρόνια. Ανάμεσά τους 1,4 δισ που θα περικοπούν από τις δαπάνες για την υγεία!

Ο απόλυτος φαύλος κύκλος δηλαδή! Τουλάχιστον πριν ανακοινωθούν τα μέτρα, ας κάνει τον κόπο η κυβέρνηση να πει στον λαό, αν υπάρχει έξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Δεν μπορεί να συνεχίσει η κοινωνία να ζει με την αγωνία, αν θα υπάρχει ή όχι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Αν χαθεί και αυτό το αγαθό, χάθηκαν όλα...

3/9/12

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΙ!

3 Σεπτεμβρίου 2012
Ο ναός της δημοκρατίας, τελικά αναδεικνύεται σε ναό της φαυλότητας, του βολέματος και της αναξιοκρατίας! Και όμως, και μόνο ο ισχυρός συμβολισμός του θεσμού του κοινοβουλίου και το κύρος της θέσης του προέδρου του (τρίτο στην ιεραρχία πολιτειακό αξίωμα, μετά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό) θα έπρεπε να αποτελέσουν τροχοπέδη και ανάχωμα, για κάθε είδους εξευτελισμό!

Γιατί ο διασυρμός του κοινοβουλίου, ισοδυναμεί με τον διασυρμό του πολιτεύματος. Η απαξίωση του, απαξιώνει και τη δημοκρατία μας. Σε ποια λογική εδράζεται άραγε η δυνατότητα του προέδρου της βουλής, να προσλαμβάνει κατά την απόλυτη κρίση του, έως και 70 άτομα(!), κατά παρέκκλιση των διατάξεων των νόμων και μάλιστα με εξασφαλισμένη τη μυστικότητα και την προστασία από τη δημοσιότητα, καθώς η απόφαση του, σε αντίθεση με ότι ισχύει στο πολίτευμά μας, δεν χρειάζεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ! Ούτε η ΕΥΠ δεν στρατολογεί προσωπικό, με τέτοια μυστικότητα!

 Σε ποια ευνομούμενη χώρα άραγε, ο πρόεδρος της βουλής, που θα έπρεπε να αποτελεί το υπόδειγμα του ήθους και της αφοσίωσης στους θεσμούς και την ισονομία, είναι υπεράνω των νόμων και λειτουργεί σε καθεστώς αδιαφάνειας; Και μόνο το γεγονός της δυνατότητας παρέκκλισης από το νόμο και της προστασίας από τη δημοσιοποίηση, φανερώνει δόλο και ενοχή! Και κάπως έτσι, οι 500 υπάλληλοι του κοινοβουλίου του 1989, έγιναν 1743 το 2010!

Και όμως, τριακόσιοι ήταν τότε οι βουλευτές, τριακόσιοι είναι και σήμερα. Το κοινοβουλευτική έργο ήταν αντίστοιχο σε όγκο και οι ανάγκες υποστήριξης της λειτουργίας του, όμοιες με σήμερα. Και ας ήταν η εποχή της γραφομηχανής, του χειρόγραφου και του πολυγράφου! Και ας μην υπήρχε η συνδρομή της τεχνολογίας, που πλέον κάνει τα πράγματα για βουλευτές και υπαλλήλους πολύ πιο εύκολα! Βέβαια τότε δεν υπήρχαν γυμναστήρια, βρεφονηπιακοί σταθμοί, τηλεοπτικός σταθμός και διάφορα άλλα, που ουδεμία σχέση έχουν με την ποιότητα και τη διευκόλυνση του παραγόμενου έργου!

Το πόσο δικό τους μαγαζί ήταν το κοινοβούλιο, το αποκαλύπτει η ευκολία με την οποία εκχωρούσαν στα δικά τους παιδιά, δημόσια περιουσία. Όλα τα μισθώματα που εισέπραττε η βουλή, ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, πήγαιναν σε ένα ταμείο, που χορηγούσε συμπληρωματικό εφάπαξ στους υπαλλήλους, οι οποίοι εισέπρατταν δύο μισθούς για κάθε χρόνο δουλειάς. Δηλαδή με τριάντα χρόνια υπηρεσίας, έφευγαν με εξήντα μισθούς εφάπαξ!

Και όλα αυτά είναι ξέχωρα από τα προκλητικά προνόμια των βουλευτών, τις παράλογες αμοιβές και τα εξωφρενικά επιδόματα των υπαλλήλων! Όσοι έχουν ακόμη απορίες και δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν την εκρηκτική άνοδο της Χρυσής Αυγής, έχουν ήδη την απάντηση. Η απέχθεια του κόσμου, για το απαξιωμένο και σαθρό πολιτικό μας σύστημα, είναι καμπανάκι κινδύνου για τη δημοκρατία μας! Ας γίνει επιτέλους κάτι, πριν να είναι αργά!