13/1/12

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

14 Ιανουαρίου 2012

Πάντα υπήρχε η απορία που βρίσκουν τόσο άφθονο χρήμα τα κόμματα και οργανώνουν πανάκριβες φιέστες στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Το κόστος στις περιπτώσεις αυτές ανέρχεται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ενοικίαση μεγάλων χώρων, την κατασκευή επιβλητικών σκηνικών, για προβολείς, ηχητικές εγκαταστάσεις, κάμερες κλπ.

Και αυτό αποκλειστικά για να εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη και να προσδώσουν μεγαλοπρέπεια στην εικόνα του αρχηγού(έτσι τουλάχιστον νομίζουν).  Παράδειγμα στην τελευταία Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στο κλειστό του Τάε Κβο Ντο, μόνο για τις ανάγκες μετακίνησης και διαμονής των αποδήμων, το κόμμα πλήρωσε για λογαριασμό των συντρόφων αεροπορικά εισιτήρια αλέ ρετούρ από χώρες του εξωτερικού, καθώς και δωμάτια σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Αθήνας! Εκατοντάδες σύνεδροι ταξίδεψαν και διέμειναν δωρεάν με χρήματα των φορολογουμένων, μέσω της κρατικής επιδότησης. Αντίστοιχη απορία προκαλεί η μετακόμιση της ΝΔ σε πολυτελέστατα γραφεία, που για χρόνια ήταν ξενοίκιαστα! Προφανώς λόγω του κόστους ενοικίασης, που ήταν αποτρεπτικό για τους ιδιώτες. Όχι όμως για ένα πολιτικό κόμμα.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, είναι πως την ώρα που οι Έλληνες βιώνουν τη χειρότερη κρίση, αντί να μειωθεί η κρατική επιδότηση των κομμάτων, αυξάνεται! Από τα 48,8 εκ. το 2010, το ποσό ανέβηκε πέρυσι στα 54 εκ. Έτσι γνωμοδότησε η διακομματική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, έτσι έγινε. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιδότησης, τα κόμματα σήμερα εισπράττουν 10 ευρώ/ψήφο, όταν στη Γερμανία η αναλογία είναι 0,7 ευρώ/ψήφο! 

Αν το θέμα έκλεινε εκεί θα ήταν μικρό το κακό. Ως γνωστόν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις, τα κόμματα συνεχίζουν να δανείζονται από τις τράπεζες. Το παράδοξο είναι πώς οι τράπεζες, που με πρόσχημα την κρίση αρνούνται να δανείσουν υγιείς επιχειρήσεις, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν υπερχρεωμένους οργανισμούς καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν συνολικά 245 εκ. ευρώ! Τώρα γιατί οι τράπεζες δίνουν δάνεια με αντίκρυσμα αέρα κοπανιστό, είναι ένα ερώτημα, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει ούτε την συνέχεια των κομμάτων, ούτε τα εκλογικά ποσοστά που τους εξασφαλίζουν παχυλή χρηματοδότηση.

 Και όταν δεν επαρκούν οι διαφανείς πόροι για (τις αδιαφανείς) ανάγκες των κομμάτων, το κενό καλύπτουν οι χρηματοδότες! “Δεν παίρνεις λογαριασμό, δεν δίνεις λογαριασμό”, έλεγε το γνωστό σλόγκαν καρτοκινητής τηλεφωνίας. Αυτό κάνουν και τα κόμματα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι τα χρηματοδοτούν, πόσα δίνουν και γιατί τα δίνουν. Τα οικονομικά των κομμάτων είναι από τις πιο σκοτεινές πτυχές του δημόσιου βίου, που κανείς δεν κατάφερε να φωτίσει.

 Οι καιροί όμως άλλαξαν. Όσο περιορίζεται η εκλογική επιρροή των κομμάτων και αδειάζει το κρατικός κορβανάς, τόσο οι πρόθυμοι χρηματοδότες λιγοστεύουν. Ίσως αυτό και να είναι η εξήγηση για τα οικονομικά αδιέξοδα των κομμάτων, από τη στιγμή που οι διαφανείς πόροι καταβάλλονται και μάλιστα αυξημένοι! Ο φόβος πλέον μετά απ' όλα αυτά, είναι μήπως μαζί με τα κόμματα, χρεοκοπήσει και η δημοκρατία μας!


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία