30/5/12

ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΧΩΡΑ!

30 Μαίου 2012
Οι πανάκριβες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αν αξίζουν κάτι σήμερα, αυτό είναι ο συμβολισμός τους! Οκτώ χρόνια μετά τους αγώνες, αποτελούν μνημείο της ανεπάρκειας και της φαυλότητας του πολιτικού συστήματος. Αδειανά κουφάρια, σκουριάζουν και απαξιώνονται, από την αχρησία και τη φθορά του χρόνου!

Μοναδική εξαίρεση επιτυχημένης μεταολυμπιακής χρήσης, αποτελούσε η κλειστή εγκατάσταση του Badminton. Ας ξεπεράσουμε κατ' αρχήν τον παραλογισμό, πως η Ελληνική πολιτεία πλήρωσε τριανταπέντε (!) εκατομμύρια ευρώ, για να κατασκευάσει στάδιο για ένα “εξωτικό” και παντελώς αδιάφορο άθλημα, που για τυπικούς λόγους περιλαμβάνεται στις Ολυμπιάδες. Παρότι υπήρχαν δεκάδες άλλες λύσεις κλειστών γυμναστηρίων, που με ελάχιστα χρήματα θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κατάλληλα, για λόγους που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, έγινε ότι έγινε.

Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού θα πει κανείς! Το ευτύχημα είναι πως βρέθηκε τρόπος και να αποσβεστεί η επένδυση και να δημιουργηθεί ένας εντυπωσιακός αισθητικά και υπερσύγχρονος τεχνολογικά χώρος πολιτισμού, που όμοιος του δεν υπήρχε στη χώρα μας. Ο χώρος μισθώθηκε για 20 χρόνια έναντι υψηλού τιμήματος, επενδύθηκαν από τους ενοικιαστές δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για την μετατροπή του σε θέατρο διεθνών προδιαγραφών, 2.500 θέσεων, ενώ δημιουργήθηκαν περισσότερες από σαράντα θέσεις μόνιμης απασχόλησης και μερικές εκατοντάδες έκτακτης απασχόλησης.

Στα λίγα χρόνια που λειτουργεί το θέατρο Badminton, έχει προσφέρει στο κοινό παραστάσεις, που δεν υπήρχε περίπτωση κάτω από άλλες συνθήκες, να δούμε στη χώρα μας. Αντίστοιχα έχει προσφέρει στο κράτος ως τώρα, περισσότερα από 2,5 εκ. ευρώ ως ενοίκιο, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά ΦΠΑ, λοιποί φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, δημοτικά τέλη κλπ. Όμως επειδή τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν έχει λογική, μετά από προσφυγή κατοίκων της περιοχής, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον νόμο που ψήφισε πριν επτά χρόνια η βουλή, για τη μετατροπή της εγκατάστασης σε θέατρο. Το χαρακτηρίζει πλέον ως αυθαίρετο κτίσμα (!) και ζητεί την ...κατεδάφισή του!

Προσέξτε, ο λόγος είναι πως το δικαστήριο επτά χρόνια μετά, έκρινε πως δεν υπήρξαν μελέτες για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του θεάτρου, στο περιβάλλον! Οπότε, κανονικά το κράτος θα κληθεί να πληρώσει μερικά εκατομμύρια για να το κατεδαφίσει και μερικά ακόμη για να αποζημιώσει τους επενδυτές.

Εννοείται πως ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα γίνουν. Το θέατρο θα αναστείλει (υποχρεωτικά) τη λειτουργία του, η εγκατάσταση θα εγκαταλειφθεί, κινδυνεύοντας να ρημαχτεί! Ενώ οι επενδυτές, αφού κτυπήσουν το κεφάλι στον τοίχο για την αφέλεια τους να εμπιστευτούν τους νόμους του κράτους, θα μπλέξουν με την γραφειοκρατία και τους δικαστικούς δαιδάλους, αναζητώντας επί χρόνια το δίκιο τους.

Κατά τα λοιπά, παρακαλάμε τους ξένους να επενδύσουν στη χώρα μας και να δώσουν ζωή στις εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πρακτικά όμως, κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε οποιονδήποτε αφελή, ώστε να μην πιαστεί κορόιδο και επενδύσει χρήμα σε αυτή την παράλογη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου