15/4/11

Η απεικόνιση της θλιβερής πραγματικότητας

16 Απριλίου 11

Οι λόγοι που βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο έχουν κατ’ επανάληψη αναλυθεί. Είναι ασφαλώς η παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά σε ότι αφορά τα καθ’ ημάς είναι κυρίως οι γνωστές αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Αμαρτίες και αδυναμίες που περικλείουν μέσα τους την διαφθορά, τη σπατάλη και τον κομματισμό, αλλά και την απουσία οράματος, την έλλειψη σχεδιασμού και την ανικανότητα των διοικούντων.

Αρκεί μια βόλτα στο παραλιακό μέτωπο, στα πανάκριβα ολυμπιακά έργα για να δείτε να απεικονίζεται όλη αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας και των διοικούντων της. Είναι ακριβώς η αποτύπωση της πραγματικότητας και η εξήγηση της κακοδαιμονίας μας.

Εικόνα εγκατάλειψης, αθλιότητας και παρακμής παντού. Βρωμεροί χώροι, εγκαταλελειμμένοι, λεηλατημένοι, απροσπέλαστοι. Όλη η παραλιακή ζώνη, με εξαίρεση το Παλαιό Φάληρο όπου ένας ικανός δήμαρχος κατάφερε το ακατόρθωτο, στοιχειώνει από τα λείψανα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Έργα άχρηστα, πληρωμένα με δισεκατομμύρια ευρώ, ενδεχομένως αρκετές φορές πάνω από την πραγματική τους αξία, είναι εκεί και χάσκουν σαν σύγχρονα μνημεία της παρακμής μας. Σχεδιάστηκαν, χρυσοπληρώθηκαν, κατασκευάστηκαν και εγκαταλείφτηκαν! Κανείς δεν σκέφτηκε πως εκτός από τις τσέπες που φούσκωσαν από τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν ανεξέλεγκτα δεξιά και αριστερά, υπάρχει η κοινωνία, η πραγματική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον.

Η οργή γίνεται μεγαλύτερη για όποιον ζήσει την εμπειρία της Βαρκελώνης και κάνει τις σχετικές συγκρίσεις. Εκεί οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι το σημείο αναφοράς. Πλήρωσε ο Ισπανικός λαός έργα που είχαν σχεδιαστεί να αλλάξουν την εικόνα της πόλης, να αναβαθμίσουν θεαματικά το επίπεδο της ζωής των κατοίκων και να προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες.

Είναι τόσο κραυγαλέα η αντίθεση, που προκαλεί θλίψη, οργή και απογοήτευση, αλλά εξηγεί και τα συμβαίνοντα σήμερα. Αντίστοιχα παραδείγματα θα βρει κανείς στο Σίδνεϊ, το Μόναχο, τη Μόσχα, τη Σεούλ.

Μην αναζητάτε αλλού τους λόγους που σήμερα είμαστε εξαρτημένοι από τις διαθέσεις των δανειστών μας και μας επιβάλλονται μέτρα ξανά και ξανά. Οι πολύτιμοι πόροι της χώρας όλα αυτά τα χρόνια, μοιράστηκαν και φαγώθηκαν ανεξέλεγκτα. Και η ολυμπιακή κληρονομιά είναι το «χρυσό» παράδειγμα. Το επίσης δυσάρεστο είναι πως στην ολυμπιακή κληρονομιά, περιλαμβάνεται και όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, που συνεχίζει να είναι στα πράγματα. Δεξιά και αριστερά!

δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

Αν δεν είχε γίνει η απεργία στα ΜΜΕ…

11 Απριλίου 11

Άραγε τι θα είχε γίνει αν την περασμένη Πέμπτη, δεν υπήρχε η απεργία των ΜΜΕ; Τι εξελίξεις θα έφερνε το σφυροκόπημα του υπουργού Οικονομικών από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια; Όλα τα σενάρια θα ήταν ανοικτά. Από την αποπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τον σαρωτικό ανασχηματισμό έως την απειλή εκλογών. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα περνούσαμε ένα Σαββατοκύριακο δραματικών εξελίξεων.
Κατ’ αρχήν, αν το βράδυ της Πέμπτης, οι βαριές κουβέντες που λέχθηκαν στον ΚΤΕ, ακούγονταν στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων, ή την επομένη δηλώνονταν στις εφημερίδες, ακριβώς όπως διατυπώθηκαν στη Βουλή, θα είχαμε διαγραφή βουλευτών. Ενός, δύο, τριών, τεσσάρων… Εξαρτάται πόσοι θα έβγαιναν να επαναλάβουν δημοσίως όσα είχαν πει νωρίτερα στη Βουλή. Περί «στυγνού εισπρακτικού μέτρου», περί «ανήθικου νομοθετήματος», περί «κοροϊδίας» και πολλών άλλων.

Δεν υπήρχε πιθανότητα να μη διαγραφεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που θα ταύτιζε νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, με νόμο που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά και την πορνεία! Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα είχε δεχθεί πρωτοφανές στραπάτσο στη δημόσια εικόνα και το κύρος της, ενώ η πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο θα ήταν πλέον οριακή.

Έμπειρος πολιτικός υψηλού κύρους, που κατά καιρούς έχει περάσει από σημαντικά υπουργεία, μου έλεγε πως «αν αυτό είχε συμβεί με υπουργό του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτομάτως ο υπουργός θα είχε πάει σπίτι του». Θα είχε απολυθεί «πάραυτα». Ο πρωθυπουργός δεν είναι μπαμπάς κανενός, μου έλεγε γελώντας για τον τρόπο που το χειρίστηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,. «Δεν είναι δυνατόν να λέει ο υπουργός, ότι επειδή αυτό που έγινε τον υπερβαίνει, θα πάει στον πρωθυπουργό. Είναι δείγμα απειρίας και έλλειψης πολιτικού κριτηρίου όλα αυτά».

Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιγνίδια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα περάσει από τη Βουλή, διότι πρέπει να συγκεντρωθούν 700 εκατομμύρια ευρώ στο κρατικό ταμείο. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το πακέτο μέτρων 22 δισ. ευρώ, που ακολουθεί. Εκεί οι αντιδράσεις -αν υπάρξουν- θα έχουν άλλο ειδικό βάρος και θα προκαλέσουν βίαιες αντιδράσεις. Για την ώρα απεργία στα ΜΜΕ δεν προβλέπεται. Αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει…
Δημοσιεύτηκε στο www.aixmi.gr