21/1/11

ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ!


22 Ιανουρίου 11

Περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Το εμπεδώσαμε πλέον, πως ο πολιτικός κόσμος οικτίρει για τον επαίσχυντο νόμο (που άπαντες ψήφισαν παλαιότερα), καθώς δεν επιτρέπει την τιμωρία των ενόχων. Αν κάποιος ζούσε σε άλλη χώρα, κάλλιστα θα μπορούσε να υποθέσει πως τον συγκεκριμένο νόμο μας τον επέβαλαν οι ξένοι κερδοσκόποι και τα διεθνή κέντρα που επιβουλεύονται τη χώρα. Κάτι σαν το μνημόνιο δηλαδή...

Το θέμα είναι στην επικαιρότητα, καθώς την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες διερεύνησης των μεγάλων σκανδάλων, εντείνεται συνεχώς η πίεση της κοινής γνώμης. Αν όλα αυτά συνέβαιναν 5-6 χρόνια πριν, το κακό θα ήταν μικρό. Άλλωστε ο νόμος δεν είναι καινούργιος. Από το 2001 που συντάχθηκε και ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα και μέχρι σήμερα, ποτέ δεν εκφράστηκε με τόσο καθολικό και οργισμένο τρόπο η αποδοκιμασία, αλλά και η καχυποψία της κοινής γνώμης. Αποδοκιμασία για έναν νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα αυτών, που υποτίθεται πως προορίζεται να ελέγξει και καχυποψία καθώς λίγοι πιστεύουν πως το ζητούμενο είναι η κάθαρση και όχι οι πολιτικές σκοπιμότητες.

Σήμερα έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Τα φαινόμενα της ατιμωρησίας που στο παρελθόν το πολύ να γίνονταν σκετσάκι σε καλοκαιρινή επιθεώρηση στο Δελφινάριο, είναι πλέον αιτία χλευασμού, αλλά και πολέμου! Δείτε για παράδειγμα την δημόσια αποδοκιμασία όλο και πιο συχνά επώνυμων πολιτικών, αλλά και τα συμπτώματα ανυπακοής και παραβίασης των νόμων, του τύπου «κίνημα των διοδίων» ή μαζικών κινητοποιήσεων παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Άλλωστε τι να υποθέσει ο πολίτης όταν η ΝΔ πανηγυρίζει δικαιωμένη που κανείς από τους «Βατοπεδινούς» δεν θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη (λόγω παραγραφής μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής) και το ΠΑΣΟΚ (που έφτιαξε την απίθανη διάταξη που επιτρέπει την παραγραφή) να την κατηγορεί για υποβάθμιση της αξιοπιστίας της πολιτικής!

Όμως πέρα από το γράμμα του περιβόητου νόμου περί ευθύνης υπουργών, υπάρχει και το γράμμα της λογικής. Ποιος νόμος για παράδειγμα εμπόδιζε να ζητηθεί να ανοίξουν οι επίμαχοι λογαριασμοί για το σκάνδαλο, ή να γίνει εξαντλητικός έλεγχος στα κομματικά ταμεία για να διαπιστωθεί αν μπήκε χρήμα από τα μαύρα ταμεία του πολυεθνικού κολοσσού. Κανένας!

Όπως κανένας νόμος δεν υποχρέωνε τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής να γράφουν και να σβήνουν ονόματα μέχρι την τελευταία στιγμή! Θα μπορούσαν να συμφωνήσουν, πως όλοι όσοι έχουν εμπλοκή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο σκάνδαλο , να παραπεμφθούν χωρίς εξαιρέσεις! Ας κρίνουν οι δικαστές- βουλευτές που θα οριστούν στην προανακριτική, για ποιους συντρέχουν λόγοι παραπομπής στη δικαιοσύνη. Άλλωστε ως γνωστόν, ότι είναι νόμιμο, δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό!
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

20/1/11

Κάθαρση; Κάν ‘το όπως η ΑΕΚ…


20 Ιανουαρίου 11

Είναι, λέει, το μεγάλο ζητούμενο, η κάθαρση της πολιτικής ζωής. Το έχουν πει σε όλους τους τόνους ξανά και ξανά, όσοι ασχολούνται με την πολιτική στον τόπο μας.

Όλοι τους, πρώην και νυν αρχηγοί κομμάτων, πρώην και νυν προσωπικότητες, μιλούν για την επιτακτική ανάγκη να καθαρίσει το τοπίο και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής, που σήμερα βρίσκεται στο ναδίρ.

Ούτως ή άλλως θα πείτε, ήταν εξ αρχής θέμα υψηλής προτεραιότητας για την παρούσα κυβέρνηση. «Θα βγουν όλα στο φως, ακόμα και αν χρειαστεί να ματώσουμε» είχε πει στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα σκάνδαλα και στις σκιές που βαρύνουν τον πολιτικό κόσμο.

Ωστόσο σήμερα, ακριβώς 16 μήνες μετά, εξακολουθεί να επικρατεί μαύρο σκοτάδι. Σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων, εξόφθαλμες υποθέσεις λαθροχειρίας και κραυγαλέου πλουτισμού, εγκλήματα που ο ποινικός κώδικας χαρακτηρίζει βαρύτατα κακουργήματα, παραμένουν ατιμώρητα.

Σοφά οργανωμένο το πολιτικό σύστημα, έχει στεγανοποιήσει κάθε πιθανή χαραμάδα απ’ όπου θα μπορούσε να περάσει μια αχτίδα φωτός. Απίθανοι νόμοι, διαδικασίες που επιτρέπουν την πολιτική συναλλαγή, προσωπικές συμπάθειες και φιλίες, ουσιαστικά κάνουν αδύνατη την αναζήτηση της αλήθειας.

Είτε το σκάνδαλο λέγεται Βατοπέδι, είτε Siemens, είτε Δομημένα Ομόλογα, η ουσία παραμένει ίδια. Κανείς δεν αποφασίζει, να κόψει το χέρι του!

Μέχρις ότου επέλθουν οι θεσμικές Συνταγματικές αλλαγές, που υποτίθεται θα επιτρέπουν την δίωξη πολιτικών προσώπων, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν όμως πολλά χρόνια, αν υπάρχει διάθεση για κάθαρση, ας ξεκινήσουν από το αυτονόητο.

Ένας εξαντλητικός διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία των κομμάτων, θα ήταν ένα καλό πρώτο βήμα! Ανεξάρτητοι ορκωτοί λογιστές που θα κάνουν φύλλο και φτερό τα κομματικά κιτάπια, χωρίς προσκόμματα και νομοθετικά αδιέξοδα. Έσοδα, έξοδα, επιδοτήσεις, παραστατικά, πληρωμές, εμβάσματα, αγορές, ταξίδια κλπ.

Είναι θεμιτό η κοινή γνώμη να γνωρίζει, πως διαχειρίζονται τα κόμματα τα χρήματα των φορολογουμένων, με τα οποία επιδοτούνται. Αλλά και αν π.χ. οι ισχυρισμοί για μίζες δεκάδων εκατομμυρίων στα κόμματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens έχουν την ελάχιστη δόση αλήθειας, ένας λεπτομερής οικονομικός έλεγχος θα μπορούσε να είναι διαφωτιστικός!

Κανένας και τίποτα δεν εμποδίζει μια τέτοια διαδικασία. Ούτε το Σύνταγμα χρειάζεται να αλλάξει, ούτε να εμπλακεί η Δικαιοσύνη, ούτε ατελείωτες (και πανάκριβες) συνεδριάσεις εξεταστικών επιτροπών. Απλώς να συμφωνήσουν μεταξύ τους και τίποτα περισσότερο. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι ανεξάρτητοι ελεγκτές, που θα ανακοινώσουν και τα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη.

Αν είναι διατεθειμένοι να ματώσουν, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος! Η ΑΕΚ ήδη έδειξε τον δρόμο.

Δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο www.aixmi.gr