22/12/11

Δεν ιδρώνει το αφτί κανενός!

                                                                         23 Δεκεμβρίου 11
Η χώρα περνάει μια από τις κρισιμότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της και αυτό πλέον αρχίζει να σιγά σιγά να γίνεται συνείδηση στην κοινωνία. Η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας! Δεν είναι μια θεωρητική κουβέντα, ούτε μια θολή απειλή. Ας πούμε επιτέλους μια φορά τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι μια πραγματικότητα που η χώρα μας ζει με δραματικό τρόπο, εδώ και πολλούς μήνες.

Η διαφορά είναι πως τώρα τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο. Τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και πολλά Μέσα Ενημέρωσης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποκρύβανε την πραγματικότητα, υπονοώντας πως η περιπέτεια που περνάει η χώρα κάποια στιγμή, σε τέσσερα- πέντε χρόνια, θα τελειώσει και σιγά σιγά θα επιστρέψουμε εκεί που είμασταν. Αυτό ήταν ένα συστηματικό ψεύδος, στο οποίο συμμετείχαν εκόντες άκοντες, οι περισσότεροι παράγοντες της δημόσιας ζωής. Είτε με τη σιωπή, είτε με την άγνοια, είτε με την απόκρυψη της πραγματικότητας.

Όλα αυτά σε βάρος της κοινωνίας, που όφειλε να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα. Ίσως η αλήθεια να δρούσε ευεργετικά στη δημόσια ζωή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και ούτε να υποτιμήσει τη δυναμική που θα μπορούσε να προσδώσει στις εξελίξεις η κοινωνία, κάτω από άλλες συνθήκες. Είτε για να μην φοβίσουμε τον κόσμο, είτε για να μην αμφισβητηθούν οι πολιτικές ηγεσίες, είτε για να μην αποκαλυφθεί η γύμνια και η ανικανότητα των κυβερνώντων, είτε για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος, η χώρα συνεχώς διολίσθαινε σε δυσχερέστερη θέση. Οι συνέπειες είναι πλέον γνωστές και περιγράφονται με μια λέξη. Αδιέξοδο! Βαθιά ύφεση, δραματική αύξηση της ανεργίας, τεράστιες απώλειες ιδίως στα μεσαία εισοδήματα, παράλυση των δομών του κράτους, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους πολίτες και το χειρότερο απ' όλα, το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας να είναι εγγύτερα.

Κάθε λογικός άνθρωπος, με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών θα περίμενε να επικρατήσει σύνεση και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η χώρα να υπερβεί τα εμπόδια που έχει εμπρός της. Αν δεν τελεσφορήσει θετικά η υπόθεση του κουρέματος του δημόσιου χρέους, το λεγόμενο PSI που είναι σε εξέλιξη, η χώρα χρεοκοπεί. Το ίδιο θα συμβεί αν δεν προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Τα χρονικά περιθώρια είναι δραματικά περιορισμένα και οι χειρισμοί που απαιτούνται δεν επιτρέπουν λάθη και όλα κρέμονται σε μια κλωστή.

Παρόλα αυτά η ζωή συνεχίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Περιφρονώντας την πραγματικότητα, τα ίδια πρόσωπα που μας οδήγησαν στη δυστυχία, συνεχίζουν να συμμετέχουν στα ίδια εξαχρειωμένα πολιτικά παιγνίδια. Η τυφλή λαγνεία για την εξουσία, συνεχίζει να καθοδηγεί τη σκέψη των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής. Τι και αν ο κόσμος τους απορρίπτει όλους πράσινους και μπλε, με συντριπτικά ποσοστά και τους τοποθετεί στον κάλαθο των αχρήστων; Τι και αν από τα παιγνίδια τους χρεοκοπήσει η χώρα; Δεν ιδρώνει το αφτί κανενός...
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

4 σχόλια:

 1. ΙΑΚΩΒ ΑΛΓΚΑΒΑ22/12/11, 11:17 μ.μ.

  ...κοίτα Σπήλιο αν δεν δεν κινδυνεύεις να κοπείς οπως ο Μπαξεβάμης στην ΕΡΤ(θυμίζςι μεθόδους ΕΙΡΤ) ΤΌΤΕ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΊΖΕΙς ΠΏς ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΜΑς ΓΙΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙΟ ΣΊΓΟΥΡΟΙ ΠΏς ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ ΈΔΡΑΝΑ βΟΥΛΉΣ θα πρέπει να είναι αρχηγοί κόμματος και αυτό συμβαινει τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ...θα έχει 151 υποψήφιους στις εσωκομματικές εκλογές!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ενώ κάνετε αναφορά στην πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία, αναπαράγεται παρακάτω το επιχείρημα που ισχυρίζονται αυτοί που κατακρίνονται ως υπαίτιοι της κρίσης. Ισχυρίζεστε προφανώς ότι ο μονόδρομος είναι η περαιτέρω συνέχιση της υφεσιακής πολιτικής, αυτό ακριβώς για το οποίο υπήρξε συναίνεση και δημιουργήθηκε η κυβέρνηση των απογόνων της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η αντίδραση του κόσμου δεν έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση αλλά στην συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνω απολυτα με τις αποψεις σου φιλε Τακη αλλα η προιστορια της χωρας μας ειναι η ιδια, μονο διχονοιες και εριδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ kitso,

  Ακούω και πάλι για υφεσιακή πολιτική.
  Η υφεσιακή πολιτική υπάρχει στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια και εντάθηκε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ
  Απλά την ύφεση την κρύβαμε με τα δανεικά.

  Όταν εισάγεις πχ 14% παραπάνω απ'όσο εξάγεις την τελευταία δεκαετία, μην ψάχνουμε για λεφτά εδώ πέρα. Τα λεφτά πάνε έξω με αυτόν τον τρόπο.

  Έτσι κάθε χρόνο υπάρχει ολοένα και μικρότερη πίτα να μοιραστεί (δίκαια ή άδικα) η ελληνική αγορά.

  Ακόμα και φοροδιαφυγή ή διαφθορά να μην είχαμε, αυτό το πρόβλημα δε θα λυνόταν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...