27/10/11

Η κυβέρνηση καμώνεται πως κυβερνά και ο δημόσιος τομέας πως δουλεύει!

28 Οκτωβρίου 2011
Την εποχή που μεσουρανούσε η Σοβιετική Ένωση, υπήρχε το γνωστό ανέκδοτο πως οι κρατικοί υπάλληλοι έκαναν ότι δούλευαν και το κράτος προσποιούνταν πως τους πλήρωνε! Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ, αν και όπως πάνε τα πράγματα δεν είναι μακριά η ώρα που θα το ζήσουμε.Συμβαίνει όμως κάτι αντίστοιχο!

Η κυβέρνηση κάνει πως κυβερνά τον τόπο και οι πολίτες υποκρίνονται πως διάγουνσε ένα κράτος που λειτουργεί! Για παράδειγμα ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία ορκιζόταν – πιθανόν καλοπροαίρετα-πως δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια σκέψη αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους! Ο λόγος είναι πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει με τίποτα τη χώρα!

Και για να γίνει πιο πειστικός, εξηγούσε πως “ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είνα ικαταστροφή για τους Έλληνες πολίτες,δεδομένων των θυσιών στις οποίες συναίνεσαν” (συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro). Ή ότι ένα ένα τέτοιο ενδεχόμενο “θα συνεπαγόταν κατάρρευση των ελληνικώντραπεζών” (συνέντευξη στο περιοδικό STERN). Σύμφωναμε τον πρωθυπουργό “εάν είχαμε σκοπό να κάνουμε αναδιάρθρωση,θα ήταν πιο έξυπνο να την κάναμε στις αρχές της κρίσης” (συνέντευξηστην εφημερίδα Die Zeit). Άλλωστε όπως είπε τις προάλλες στην Κ Ο. του ΠΑΣΟΚ, “αναδιάρθρωση χρειάζεται η χώρα και όχι το χρέος της”.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις,παρά την επίκληση των συνεπειών που θα επιφέρει, τελικά η αναδιάρθρωση είναι γεγονός. Οι επιπτώσεις της χωρίς αμφιβολία θα αλλάξουν δραματικά τις ζωές μας. Θα ανατρέψουν με βίαιο τρόπο συνήθειες και δεδομένα δεκαετιών. Θα οδηγήσουν στην καλύτερη περίπτωση σε σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και στη χειρότερη σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις! Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα σημάνει η εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας και που θα οδηγήσουν τελικά όλα αυτά τη χώρα.

Και όσο η κυβέρνηση καμώνεται πως κυβερνά,άλλο τόσο ο δημόσιος τομέας καμώνεται πως δουλεύει! Πριν ακόμη η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών, ο δημόσιος τομέας έχει ήδη κηρύξει παύση εργασιών. Πρακτικά ότι απέμεινε να δουλεύει, σχεδόν υπολειτουργεί. Για χίλιους διαφορετικούςλόγους!

Είτε γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις για πρώτες ύλες (καύσιμα, ανταλλακτικά,μελάνι, ιατρικά αναλώσιμα), είτε γιατί το σύστημα ξεχαρβαλώθηκε από τις συνεχόμενες απεργίες, είτε γιατί πολλές υπηρεσίες παραμένουν υπό κατάληψη, είτε γιατί κάποιοι κάνουν λευκή απεργία, είτε γιατί δεν υπάρχει κίνητρο και διάθεση για δουλειά. Η κρατική μηχανή έχει παραλύσει, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβίωση της χώρας και στην καθημερινότητα όλων μας.

ΥΓ.Είμαστε η μοναδική περίπτωση στον κόσμο,όπου οι διαδικτυακοί τόποι πουκαταγράφουν τις απεργίες (apergia.gr και apergies.gr) είναιστους πρώτους σε επισκεψιμότητα στη χώρα! Όσοι χρησιμοποιούν smartphones γνωρίζουν καλά πως οι αντίστοιχες εφαρμογές,παρότι δεν είναι δωρεάν, είναι από τιςδημοφιλέστερες. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

3 σχόλια:

 1. Το ΠΑΣΟΚ, με το προσωπείο του σοσιαλισμού και το σύνθημα περί αλλαγής που επαναλαμβάνει εδώ και 30 χρόνια, κατάφερε να κυβερνήσει για τρείς δεκαετίες!
  Η ΝΔ, με το προσωπείο της δεξιάς , κυβέρνησε και βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης παντρεμένη με το όχι. Ομοίως, το ΚΚΕ, με το προσωπείο της αριστεράς και της φιλοεργατικής πολιτικής ( όχι για δικούς του εργάτες για ευνόητους λόγους), κατάφερε να βρίσκεται σταθερά τρίτο κόμμα στις εκλογές, με αξιοσέβαστα ποσοστά. Όμως όλα τα κόμματα, διαθέτουν στελέχη που ΖΟΥΝ από το κόμμα, δε δουλεύουν και μερικοί δε δούλεψαν ποτέ ή δούλεψαν για καμιά δεκαετία και αν.
  Πώς μπορει να σου μιλήσει για εργατιά κάποιος που βρίσκεται στα έδρανα της βουλής για δεκαετίες; Που δούλεψε για μερικά χρόνια πριν αναλάβει πόστο σε ένα πολιτικό κόμμα;
  Επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίζει η ‘’αναισθησία’’ των 153 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
  Το σχετικό κούρεμα και η εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας είναι προσχεδιασμένο εδώ και κάτι έτη.
  Προσωπικά θεωρώ ότι η Ευρώπη αγοράζει χρόνο ‘’εκτέλεσης’’ της χώρας μας από το ΕΥΡΩ.
  Ο δημόσιος τομέας ξέρουμε πως λειτουργεί και είναι γελοίο να εθελοτυφλούμε.
  Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.....τα καλύτερα έρχονται......
  Ευχαριστώ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και όσοι έχουν διαβάσει λίγο την ιστορία της Ελλάδος θα έχουν διαπιστώσει,ότι όσες φορές φωνάξαμε τους ξένους το ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ!!!
  Η έμμεση πτώχευση έγινε μένει και η πτώχευση κυριολεκτικός η πτώχευση και θα γίνει όταν θα είναι έτοιμοι η φίλοι μας η Ευρωπαίοι!!
  Υ.Γ επειδή σε άκουσα να λες για έναν γνωστό σου που πήγε στην Γερμανία για δουλεία και δεν το πήρανε γιατί είταν Ελληνας,απορία όταν αγοράζαμε όπλα,άρματα,υποβρύχια τότε είταν καλά
  που είναι η ενωμένη Ευρώπη να εγγυηθεί τα σύνορα μας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μιά παράμετρος που διαφεύγει σε πολλούς λευκαπεργίτες είναι πωε όσον αφορά τους τελωνιακούς καί εφοριακούς, με τον να μην κάνουν ελέγχους καί με το να μην μαζεύουν φορολογιτέα ύλη, εντείνουν τον οικονομικό μαρασμό της διοίκησης πού είναι αναγκασμένη να καταφεύγει ακόμε περισσότερο σε έκτακτες εισφορές. Το ότι το λεγόμενο χαράτσι έγινε μέσω ΔΕΗ ίσως να είναι καί μιά προειδοποίηση πως οι υπηρεσίες τους δεν είναι καί τόσο απαραίτητες πλέον. Μιά στοχευμένη διάλυση των διαβρωμένων καί καθόλα ανίκανων να λειτουργήσεουν σε εύνομες συνθήκες εφοριών, ίσως να καταστεί οφθαλμοφανώς αναγκαία πλέον σε όλους (η κοινωνία ήδη το γνωρίζει). Η επανοργάνωση μιάς καινούργιας υπηρεσίας με νέα παιδιά, αδιάβρωτα, καί εκπαιδευμένα από ξένους "πορπονητές" κατά το παράδειγμα των ποδοσφαιρικών μεταγραφών, ίσως να αλλάξει τα δεδομένα. Καί εάν γίνει η αρχή, με τα πιό αποκρουστικά κομμάτια της δημόσιας διοίκησης, ποιός μας λέει πως μιά κυβέρνηση με όρχεις δεν θα το προσπαθήσει καί σε άλλους τομείς, πχ Παιδεία! Το σκέφτονται αυτό, καί τις επιπτώσεις της λευκής τους ανεργασίας (πόσοι άραγε εργαζόταν με την ένοια της παραγωγής ΕΡΓΟΥ καί πριν?) όσοι έχουν μείνει στον δημοσιουπαλληλικό ωχαδελφικό ραχατλίδικο πνευματικό μεσαίωνα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...