11/3/11

ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚ...ΤΑ;;

12 Μαρτίου 2011

Το είπε ο Ντομινίκ Στρος –Καν, ο πρόεδρος του ΔΝΤ και κατά πιθανότητα υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας: «Οι Έλληνες βρίσκονται μέσα στα σκατά»! Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει ποτέ ξανά μια αντίστοιχη δήλωση, σε ότι έχει να κάνει με το ύφος και τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Γάλλος αξιωματούχος. Είναι από τις εκφράσεις που ακόμη και αν αποτελούν πεποίθησή σου, δεν την εκστομίζεις, ειδικά σε τόσο ψηλά αξιώματα όπου για τον χειρότερο χαρακτηρισμό, υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις.

Κατ’ αρχήν προκαλεί έκπληξη πως επισήμως δεν υπήρξε αντίδραση! Πως δεν βρέθηκε κανένας, έστω για την τιμή των όπλων, να απαντήσει στο υποτιμητικό σχόλιο του Γάλλου αξιωματούχου. Όμως πέρα από τις εντυπώσεις υπάρχει και η ουσία. Τι ακριβώς λέει ο Στρος –Καν στο επίμαχο σημείο της δήλωσής του; «Η πραγματικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι εκεί βρίσκονται μέσα στα σκατά. Και μάλιστα πολύ βαθιά! Όταν μια γυναίκα λέει πως δεν μπορεί πια να αγοράσει ψωμί, λέει την αλήθεια. Όλος αυτός ο θυμός είναι θεμιτός. Οι άνθρωποι στο δρόμο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Και ας είναι οι ίδιοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο. Και επί πλέον είναι οι πιο πλούσιοι…».

Έχω την εντύπωση λοιπόν πως ο αντιπαθητικός αυτός κύριος, λέει την αλήθεια! Δεν βρίσκω κάτι που να είναι εκτός πραγματικότητας. Δικαιολογεί την οργή του κόσμου που νιώθει εξαπατημένος από τους πολιτικούς, περιγράφει τα οικονομικά αδιέξοδα, αλλά κάνει λόγο και για τις γνωστές λαμογιές. Ίσως το μοναδικό σημείο που χρειάζεται διευκρίνιση είναι αν με τη λέξη «σκ…τά» εννοεί τις κοινωνικές συνθήκες, ή αυτούς που τις διαμόρφωσαν, δηλαδή τους πολιτικούς. Και τα δύο μοιάζουν τα ταιριάζουν.

Σύμφωνοι, είναι υποτιμητικά και απαξιωτικά όλα αυτά για τη χώρα μας και είναι ενοχλητικό να τα ακούς από έναν ξένο αξιωματούχο. Δυστυχώς όμως, μας αρέσει δεν μας αρέσει, έτσι μας βλέπουν και στο ΔΝΤ και στη Γερμανία και στις διεθνείς αγορές. Με την εικόνα αυτή περιφέρεται η χώρα μας. Το διαπίστωσα τις προάλλες, με οργή και οδύνη μεγαλύτερη από αυτή που μου προκάλεσε ο Στρος –Καν, στα λόγια ενός ελληνόπουλου.

Ήταν στις ειδήσεις του Alpha ένα ρεπορτάζ για τους συμπατριώτες μας που ζουν στη Σουηδία. Θυμάμαι πόσο αμήχανα έσκυψε το κεφάλι η νεαρή κοπέλα, όταν στην ερώτηση πως μας βλέπουν εμάς τους έλληνες οι Σουηδοί φίλοι της, απάντησε : «Καχύποπτα, γιατί μας θεωρούν όλους μας κλέφτες και αυτό είναι πολύ δυσάρεστο!» Τελικά μήπως ζούμε μέσα στα σκατά και πλέον συνηθίσαμε τόσο που δεν μας προκαλεί τίποτα εντύπωση;
δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου