25/6/10

"Κουράστηκα να ζητάω και να μάχομαι για το αδύνατο"


26 Ιουνίου 10

Τριάντα και πλέον χιλιάδες άνθρωποι, διάβασαν επί μήνες, κόπιασαν και μπήκαν σε έξοδα προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στο υπουργείο οικονομικών.
Οι καλύτεροι απ' αυτούς, επτακόσια άτομα που είδαν τα ονόματά τους στις λίστες των επιτυχόντων, πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις, κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που τους ζητήθηκαν και περίμεναν από μέρα σε μέρα την ειδοποίηση, προκειμένου να αναλάβουν εργασία. Παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους, μετακόμισαν στον τόπο της νέας δουλειάς και περίμεναν και περίμεναν και περίμεναν... Και δεν τους φώναξαν ποτέ! Κάποιες υποσχέσεις που πήραν από το Υπουργείο Εσωτερικών αποδείχθηκαν ψεύτικες...

Το κείμενο που ακολουθεί, είναι η επιστολή μιας κοπέλας από τους διοριστέους και απευθύνεται στην διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών.

"Αξιότιμη κα Χατζή,
Το όνομά μου είναι Δ.Κ. και είμαι διοριστέα του γραπτού διαγωνισμού 1Γ/2008 του ΑΣΕΠ για 877 θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι παραιτούμαι κάθε δικαιώματος μου για διορισμό, όπως αυτό συνταγματικά κατοχυρώθηκε με την ανακοίνωση του ονόματός μου στον πίνακα οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, καθώς έχω αμετάκλητα αποφασίσει να φύγω στο εξωτερικό.

Σας εμπιστεύομαι τη θέση που με τόσα χρόνια σπουδών, προσωπικών και οικογενειακών θυσιών και ατέλειωτου διαβάσματος κατέκτησα για την εξυπηρέτηση των κομματικών-πελατειακών αναγκών σας που αναπόφευκτα μετά τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση έχετε.

Συγχωρήστε με γιατί σίγουρα μία θέση δεν επαρκεί για τις πολλές ανάγκες που ίσως έχετε, αλλά είναι η μόνη προσφορά που και εγώ από τη θέση μου μπορώ να κάνω για τη διάσωση της Οικονομίας και της Πατρίδας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε. Μην απελπίζεστε γιατί μπορεί στην πορεία να με ακολουθήσουν σ' αυτή την ευγενική προσφορά και άλλοι συνάδελφοί μου.

Εγώ δυστυχώς δεν άντεξα το βάρος και την παράνοια της αδικίας και απόφασισα να προσφέρω την επιστημονική και προσωπική μου κατάρτιση κάπου όπου δεν θα τιμωρούμαι γιατί τόλμησα να συμμετέχω σε έναν αξιοκρατικό διαγωνισμό και τελικά να επιτύχω................................................."

Ίσως να θεωρήσετε την συγκεκριμένη επιστολή ακραία έως γραφική. Θα σας έλεγα όμως, ότι δεν απέχει πολύ από την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μετά και την τελευταία άρνηση του Υπουργού να εφαρμόσει, έστω, τον αντισυνταγματικό νόμο του παγώματος των προσλήψεων που όριζε την έναρξη της σταδιακής απορρόφησης των διοριστέων από 01/07.

Για αυτό το λόγο σας παρακαλώ να με συγχωρέσετε για την ενόχληση μου αυτή. Θα είναι η τελευταία, καθώς και εγώ προσωπικά, έχω κουραστεί να ζητάω και να μάχομαι για το αδύνατο: να προσφέρω στην Πατρίδα μου αυτό για το οποίο τόσα χρόνια μόχθησα αποκτώντας 2 πτυχία και 1 μεταπτυχιακό με όρεξη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Φαίνεται επένδυσα και εγώ και η οικογένειά μου σε λάθος δεδομένα και ελπίδες.

Συνεχίστε την έντιμη και καλή δουλειά σας. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και σας παρακαλώ μην χρησιμοποιήσετε το όνομα μου ή τα δεδομένα της επικοινωνίας μου.
Με εκτίμηση,
Δ.Κ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ;


26 Ιουνίου 10

Οι εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου έμοιαζαν σχεδόν «σικέ». Από τη μία η ΝΔ, ήταν πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να χάσει τις εκλογές. Έχοντας ήδη ρίξει το καράβι στα βράχια, δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδώσει όπως- όπως την εξουσία. Το έκανε σε μια θλιβερή προεκλογική περίοδο, στην οποία η μόνη ουσιαστική εξαγγελία ήταν η δέσμη μέτρων εις βάρος των φορολογουμένων. Αλλά ως γνωστόν με περικοπές στους μισθούς και αύξηση των φόρων δεν κερδίζεις εκλογές.

Από την άλλη ήταν το ΠΑΣΟΚ, που υποσχέθηκε να δώσει χρήμα! Σε αντίθεση με τη ΝΔ πρότεινε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα στήριξης των αδυνάτων, πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες κλπ. Όπως ήταν φυσικό η πρότασή του επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα, με αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή.

Ατυχώς όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέα δεδομένα. Με πρωτοφανή δριμύτητα σαρώθηκαν εν μια νυκτί τα πάντα και οι υποσχέσεις όλες μα όλες, μεταμορφώθηκαν σε επώδυνες ανατροπές επί δικαίων και αδίκων, ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα. Μόλις χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα πρέπει να παρθούν, όσο σκληρά και αν είναι, όσο μεγάλο και να είναι το κόστος, καθώς εάν δεν εφαρμοσθούν το δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Αυτή τη φορά όμως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απευθύνθηκε στην κοινωνία. Απευθύνθηκε προς όσους στο κόμμα του, διατείνονται πως τα μέτρα αυτά «δεν περνάνε με τίποτα». Ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες και ότι οι ίδιοι έχουν πρόβλημα να τα στηρίξουν υπό το βάρος της λαϊκής οργής.

Όσοι γνωρίζουν, μιλούν για εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των πράσινων συνδικαλιστών και μεγαλοστελεχών. Όσο αυτό το κλίμα όμως μένει εκτός κοινοβουλίου, έχει καλώς. Το πρόβλημα θα προκύψει αν περάσει σε την ίδια σφοδρότητα μέσα στη βουλή, μεταξύ των πράσινων βουλευτών.

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως η εξαγγελία εκλογών το Φθινόπωρο, θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στην πορεία της χώρας. Όμως από την άλλη σε κάθε περίπτωση, μοιάζει να είναι η μοναδική επιλογή του πρωθυπουργού, αν το κλίμα είτε εντός του ΠΑΣΟΚ, είτε στην κοινωνία, βαρύνει ακόμη περισσότερο. Ειδικά στην περίπτωση που θα χρειαστούν και νέα μέτρα, κάτι που είναι πολύ πιθανό!

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. Έχει την λαϊκή εντολή και την εξουσιοδότηση η κυβέρνηση, ώστε να πάρει τόσο επώδυνα και σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου μέτρα; Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που συμβαίνει κάτι τόσο συγκλονιστικό και τόσο επώδυνο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο των εκλογών, είτε για τον ένα είτε για τον άλλο λόγο. Ειδικά όταν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσφέρουν τη δυνατότητα διπλής κάλπης!