13/11/09

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ «ΚΟΡΟΪΔΑ»!




14 Νοεμβρίου 09


Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τη χειμαζόμενη αγορά αυτοκινήτου, είχε τη φαεινή ιδέα να μειώσει το ειδικό τέλος ταξινόμησης, συνέβησαν ορισμένα πρωτοφανή γεγονότα! Κατ΄ αρχήν γίναμε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που στην κορυφή των πωλήσεων, φιγουράριζαν μάρκες όπως η BMW, η AUDI και η Mercedes, κάτι που ούτε στους φορολογικούς παραδείσους συμβαίνει!

Ειδικότερα φέτος τον Αύγουστο, τότε που η οικονομική κρίση τσάκιζε κοκάλα, έκλειναν επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονταν, οι εταιρίες με τα ακριβότερα μοντέλα, εμφάνιζαν εκρηκτική αύξηση τις πωλήσεις τους. Για παράδειγμα η Alfa Romeo είχε αύξηση 231,5%, η Land Rover 180%, η Saab 145%, η Volvo 117,3%, η AUDI 70% και η Mercedes 60%.!

Τον συγκεκριμένο μήνα πουλήθηκαν 23.000(!) αυτοκίνητα, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά μοντέλα αξίας άνω τον €22000! Ο Αύγουστος του 2009, έμεινε στην ιστορία ως ο πλέον παραγωγικός μήνας των τελευταίων 10 ετών, στην αγορά του αυτοκινήτου! Ο λόγος προφανής! Μπορούσες να αγοράσεις ένα πανάκριβο μοντέλο, με έκπτωση που έφτανε ακόμη και τα 30 χιλιάδες ευρώ!

Και όμως, μόλις 14000 συμπατριώτες μας έχουν (δηλώνουν) εισόδημα μεγαλύτερο των €100000 ετησίως! Εισόδημα που επιτρέπει, παρά τους χαλεπούς καιρούς, μια τέτοιου είδους «επένδυση πολυτελείας». Οπότε τι στο καλό συνέβη; Ή όλοι οι πλούσιοι Έλληνες περίμεναν τον Αύγουστο και παρά την μεγάλη κρίση, αγόρασαν από δύο αυτοκίνητα ο καθένας, ή αφού το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει απίθανο, κάτι άλλο έχει συμβεί.

Βέβαια μια απλή διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων όσων αγόρασαν τότε αυτοκίνητο, θα αρκούσε για να απαντηθεί το ερώτημα. Και όμως το αυτονόητο δεν έγινε, όπως δεν γίνεται χρόνια τώρα! Σήμερα η παραοικονομία υπολογίζεται στο 40- 50% του ΑΕΠ και η φοροδιαφυγή από 20 έως 30 δις ευρώ ετησίως!

Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήριζε τη φοροδιαφυγή, ως το τέρας που απειλεί την υπόσταση της χώρας. Τότε υπολογιζόταν στα 100 δις δραχμές, γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ σήμερα. Αν κάνετε τους σχετικούς υπολογισμούς και τις προσαρμογές στα σημερινά δεδομένα, θα διαπιστώσετε πως δεν άλλαξε τίποτα και ας πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια!

Είπε προχθές ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ότι θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει «γιατί έτυχε να αγοράσει ένα σπίτι, δύο σκάφη και ένα αυτοκίνητο, όταν είναι γιατρός του ΕΣΥ » και θυμήθηκα την μεγάλη έκπληξη φίλου, που διορίστηκε κάποτε στο Δ.Σ. μεγάλου νοσοκομείου, για τα πανάκριβα αυτοκίνητα που διέθεταν πολλοί από τους γιατρούς, παρότι οι μισθοί τους δεν το δικαιολογούσαν! Μερικά πράγματα είναι στα αλήθεια εξόφθαλμα. Μια βόλτα στο Πασαλιμάνι, τον Φλοίσβο, τον Άλιμο ή την Γλυφάδα, θα σας πείσει!