12/6/09

Ο στρουθοκαμηλισμός και το μήνυμα των εκλογών


13 Iουνίου 09

Το πρόβλημα είναι η απόλυτη απαξίωση της πολιτικής. Αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών, και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία του πολιτεύματος.


Πολύς λόγος γίνεται για το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής και για τη σημασία της αποχής. Και ως συνήθως, τα κόμματα ερμηνεύουν τα γεγονότα, με τον τρόπο που τα βολεύει.
Για παράδειγμα η επίσημη άποψη της ΝΔ, (που βρίσκεται στα όρια της αφέλειας) είναι πως το μεγάλο κομμάτι της αποχής ήταν δικοί τους ψηφοφόροι, που συνειδητά απείχαν προκειμένου να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας.

Αντίστοιχα, η (υπερφίαλη) άποψη που διατύπωσαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι πως σημαντικό κομμάτι της αποχής ήταν εφησυχασμένοι ψηφοφόρων του κόμματος τους, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει την άνετη και καθαρή νίκη, που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις.
Είναι αυτονόητο και προφανές, πως αυτού του είδους οι δηλώσεις και οι αναλύσεις, προορίζονται αποκλειστικά για λαΪκή κατανάλωση. Γιατί άπαντες γνωρίζουν, πως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Ίσως κατ' αρχήν η πραγματικότητα, να είναι πιο απλή. Για παράδειγμα η εξήγηση σε άρθρο της Ισπανικής El Pais, έμοιαζε με το αυγό του Κολόμβου. «Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, απλώς επιβεβαιώνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις εκλογές» έγραψε και εξηγούσε πως οι εκλογές «ήταν απόμακρες και ανώφελες και απόδειξη ήταν η αδιαφορία και η χαμηλή προσέλευση». Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας, καθώς δεν έγινε καθόλου κουβέντα για την Ευρώπη, όλα τα πολιτικά κόμματα ζητούσαν ουσιαστικά τη συμμετοχή των πολιτών, σε μια πανελλαδική δημοσκόπηση μεγάλης κλίμακας. Έχουμε καταμέτρηση δυνάμεων την Κυριακή, μην λείψει κανείς σας, έλεγαν με τον τρόπο τους στους πολίτες!

Και φυσικά οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν, καθώς μόλις ενάμιση μόλις μήνα πριν, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ research για το ΒΗΜΑ, οκτώ στους δέκα δήλωναν απογοητευμένοι από τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας και πίστευαν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε παρακμή. Επίσης επτά στους δέκα θεωρούσαν το πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο και εξαρτημένο από τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ σχεδόν όλοι (91%) δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα.

Αντίστοιχα απογοητευτικά ήταν τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας «Η Ελλάδα και ο κόσμος» της Public Issue για την Καθημερινή, που κατέτασσε τα πολιτικά κόμματα στην τελευταία(!) θέση της εμπιστοσύνης των πολιτών, μεταξύ 48 «θεσμών», στους οποίους μάλιστα συγκαταλέγονταν οι τράπεζες, η τηλεόραση, οι ασφαλιστικές εταιρίες ... Μάλιστα προτελευταία (47η) στην εμπιστοσύνη των πολιτών, ήταν η κυβέρνηση.

Με απλά λόγια, το πρόβλημα σήμερα είναι η απόλυτη απαξίωση της πολιτικής. Άραγε, τι θα περίμενε κανείς ως αποτέλεσμα μιας προσωποκεντρικής εκλογικής αναμέτρησης, όταν για τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου, η αρνητική άποψη είναι 75%! Αυτό ήταν το πραγματικό μήνυμα αυτών των εκλογών, και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, απλώς στρουθοκαμηλίζει και βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία του πολιτεύματος.