15/5/09

Κάποιος έπρεπε να πει τα πράγματα με το όνομά τους!


15 Μαίου 09
Ξάφνου μια φωνή, λέει επιτέλους φωναχτά αυτό που είναι στο μυαλό των περισσότερων. Ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Το κλίμα στην πολιτική ζωή είναι πολύ κακό! Φωνές, νεύρα, αλληλοκατηγορίες, καχυποψία, αντιπαραθέσεις, τσακωμοί, λεονταρισμοί, ειρωνείες...
Δεν υπάρχει πιο βαρετό τηλεοπτικό θέαμα, από την εικόνα των αντιπαρατιθέμενων πολιτικών, που μιλούν φωναχτά όλοι μαζί, ανταλλάσσουν κοινότοπα επιχειρήματα, κάνουν ανούσιες διατυπώσεις, θεοποιούν μέχρι παρεξηγήσεως τους αρχηγούς τους και κυρίως κάνουν το άσπρο, μαύρο! Φρίκη!
Ατυχώς άπαντες, είμαστε θεατές μιας παράστασης που εξελίσσεται σε παρωδία. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται ημέρα με την ημέρα είναι ολοένα και πιο θλιβερή. Τα δημόσια οικονομικά βουλιάζουν, η δημόσια διοίκηση είναι ο ορισμός της διαφθοράς, η παιδεία βυθίζεται σε τέλμα, η υγεία αποσαθρώνεται... όλα πάνε από το κακό, στο χειρότερο!
Και ξάφνου, μέσα σ’ αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα μια φωνή, λέει επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους! Σαν να επιχειρεί να μας ξυπνήσει από τον βαθύ μας λήθαργο, ο πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, λέει φωναχτά αυτό που είναι στο μυαλό των περισσότερων. Ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι η δημοκρατία μας νοσεί επικίνδυνα!
Όπως είπε σε ομιλία του ότι τα κόμματα «δεν σκέφτονται το καλό του τόπου, όσο το καλό του κόμματος...Ο κομματισμός συνεπάγεται αναξιοκρατική επιλογή προσώπων, που έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να μην έχουν ηθικές βάσεις και να καταλήγουν σε σκάνδαλα, σε διαφθορά, που είναι το βασικό μειονέκτημα του σημερινού μας πολιτικού βίου». Είπε ακόμη ο κύριος Στεφανόπουλος ότι «η σημερινή κρίση οφείλεται στην έλλειψη ηθικών αρχών... Η εργατικότητα, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στη γνώμη του άλλου, η συνείδηση καθήκοντος και ευθύνης δεν υπάρχουν πια στον τόπο μας» Επιτέλους! Σκληρές αλήθειες, που εκστομίζονται χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ποιος μπορεί άραγε να διαφωνήσει με τις απόψεις του πρώην προέδρου;
Το εύλογο ερώτημα είναι, και τι έγινε που τα είπε; Εμφανώς, τίποτε περισσότερο από το να προβληματίσει κάποιους ανυποψίαστους συμπολίτες μας! Από την άλλη όμως, στο μυαλό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που αγωνιούν, αναρωτιούνται, αμφισβητούν και διαβλέπουν τα αδιέξοδα που έρχονται, είναι μια επιβεβαίωση πως δεν είναι οι μόνοι που κάνουν τις αυτές δυσάρεστες διαπιστώσεις. Ότι το πολιτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές, ότι η αναξιοκρατία έχει επικρατήσει παντού, ότι όλα υποτάσσονται στο κομματικό συμφέρον!
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή, να τολμήσει πρώτος! Ίσως ο λόγος του κυρίου Στεφανόπουλου να αποτελέσει την αφορμή, για να ακουστούν και άλλες φωνές, από ανθρώπους που μέχρι σήμερα διστάζουν ή φοβούνται να πάνε «κόντρα στο ρεύμα».