5/2/11

ΠΟΙΑ ΥΓΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ;


5 Φεβρουαρίου 11

Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο της χώρας, η δημόσια υγεία ανήκει στους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο, η δημόσια παιδεία στους εκπαιδευτικούς, οι δημόσιες συγκοινωνίες στους εργαζομένους στις συγκοινωνίες, κοκ. Αποτελούν υποτίθεται εγγύηση για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του συστήματος. Για δημόσια και δωρεάν υγεία, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για φτηνές συγκοινωνίες, κλπ. Είναι ας πούμε οι άτυποι θεματοφύλακες και οι αυθεντικοί εκφραστές των λαϊκών συμφερόντων.

Το τεράστιο πανό που κραύγαζε «όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας» το οποίο έχουν αναρτήσει οι απεργοί γιατροί έξω από το (υπό μερική κατάληψη) Υπουργείο Υγείας, ήταν η αφορμή να προστρέξω στο δημοσιογραφικό αρχείο. Απλώς να επιβεβαιώσω πως δεν θυμάμαι λάθος. Πως χειρότερα δεν γίνεται! Τι βρήκα λοιπόν…

1. Την έκθεση του ΟΑΣΑ που ανέφερε πως το 49% των Ελλήνων ασθενών που έχουν νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο, πλήρωσαν απευθείας τον γιατρό τους. Το λεγόμενο φακελάκι!

2. Η παραοικονομία στον χώρο της υγείας σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αντιπροσωπεύει το 29% του συνολικού τζίρου! Ήτοι 8 δις ευρώ μαύρο και αφορολόγητο χρήμα!

3. Η Ελλάδα έχει παγκοσμίως τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας μετά τις ΗΠΑ, την Ελβετία και το Μεξικό. Με μια ιδιαιτερότητα. Το 90% των χρημάτων εδώ, αφορούν άμεσες πληρωμές, χέρι με χέρι, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά δαπάνες ασφαλιστικών εταιριών. Πληρώνουμε από την τσέπη μας περί τα 5 δις ετησίως, για υπηρεσίες υγείας! Όσα ακριβώς και για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΓΣΕΕ..

4. Το 25% του κόστους Υγείας αφορά το φάρμακο, λόγω της κατευθυνόμενης από τους γιατρούς συνταγογράφησης, με το αζημίωτο φυσικά. Είναι διπλάσιο από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι 2,7% του ΑΕΠ, όταν για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι γύρω στο 1,5%!

5. Η ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία χρόνια είναι εκρηκτική. Σε κάποια ταμεία έφτασε το 2007, στο 40%!

6. Οι συνολικές δαπάνες υγείας στην Ελλάδα, αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ. Αντίστοιχο με αυτό της Σουηδίας και της Δανίας. Υψηλότερα από αυτό της Νορβηγίας, της Φιλανδίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας!

7. Και το σημαντικότερο… Έως και τρία χρόνια ζωής θα κέρδιζε ο μέσος Έλληνας, εάν η χώρα διέθετε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα υγείας εφάμιλλο προηγμένων χωρών, όπως η Σουηδία ή η Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΑ!

Αν σας απογοήτευσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτά, μικρό το κακό. Μια βόλτα έξω από ένα πολυιατρείο του ΙΚΑ, με τις ουρές των γερόντων στο κρύο, πολύ πριν το ξημέρωμα με την προσδοκία ενός ραντεβού με τον γιατρό, θα σας κάνει να ντραπείτε για τη χώρα που ζείτε!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίσα Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου