12/10/12

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ

12 Οκτωβρίου 2012
Είναι τελικά απίθανο να αλλάξει κάτι σ' αυτή τη χώρα, ακόμη και αν το επιβάλουν έκτακτες συνθήκες! Έξοχο παράδειγμα η υπόθεση “Αριάδνη” του Υπουργείου Εργασίας, που υποτίθεται θα λύσει το πρόβλημα των συντάξεων “μαϊμού”. Στο εξής, οι συγγενείς του θανόντος, προκειμένου να ταφεί ο άνθρωπός τους, θα πηγαίνουν υποχρεωτικά στον συμβολαιογράφο, θα του καταβάλουν ένα πενηντάρικο, ώστε να εκδοθεί η άδεια ταφής! Αυτός μετά θα ενημερώνει ηλεκτρονικά την ΗΔΙΚΑ (είναι ο φορέας του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων), ώστε να διακόπτεται η σύνταξη.

Όμως σχεδόν πριν ένα χρόνο, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 170 Α’, 5/8/2011) νόμος που προέβλεπε (με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Κοινωνικής Ασφάλισης) το αυτονόητο. Μόλις εκδίδεται ληξιαρχική πράξη θανάτου, η αρχή που την εκδίδει: “θα ενημερώνει αμελλητί την ΗΔΙΚΑ”. Με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα, που θα περιέχει τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και τον φορέα συνταξιοδότησης, ώστε να διακόπτεται άμεσα η σύνταξη. Απέμενε η κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Κοινωνικής Ασφάλισης, (Καστανίδης, Κουτρουμάνης). Επειδή όμως σε κάποιον δεν άρεσε, η απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ, παρά το γεγονός, πως ο νόμος προέβλεπε την άμεση έκδοση της.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, προτάθηκε από τους ειδικούς του κράτους στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση άλλη λύση, ακόμη πιο εύκολη, επίσης χωρίς πρόσθετο κόστος και περιττές διαδικασίες. Υπάρχει μια πάγια διαδικασία: Τα ληξιαρχεία των δήμων (που εκδίδουν τις πράξεις θανάτου και τις άδειες ταφής), ενημερώνουν σε καθημερινή βάση τα δημοτολόγια, απ' όπου ηλεκτρονικά, τα στοιχεία καταχωρούνται στα αρχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (για την ανανέωση των εκλογικών καταλόγων). Στη συνέχεια είναι εύκολο, το Υπουργείο να ενημερώσει ηλεκτρονικά την ΗΔΙΚΑ και αυτομάτως να διακόπτεται η σύνταξη.

Ούτε αυτή λύση υιοθετήθηκε ποτέ, παρότι θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα. Η ρύθμιση Βρούτση, απλώς φορτώνει ένα χαράτσι, που θα πάει σε κάποιες τσέπες! Ως αντάλλαγμα για το υποτιθέμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων! Όπως το ενεργειακό τέλος για τους μηχανικούς, η συνταγογράφηση κατόπιν ραντεβού για τους γιατρούς κλπ. Έτσι στην υπάρχουσα αλυσίδα που περιλαμβάνει το πιστοποιητικό θανάτου, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και την άδεια ταφής, προστίθεται ένας ακόμη κρίκος, που αποτελεί παροχή του κράτους προς τους συμβολαιογράφους. Η συμβολαιογραφική πράξη θανάτου!

Κάνει την υπόθεση περισσότερο αστεία, το γεγονός πως τα πενήντα ευρώ, θα επιστρέφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κράτος επομένως θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο κόστος. Που θα το κάνει πολλαπλάσιο η γραφειοκρατία και οι φορείς που θα εμπλακούν! Μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του δικαιούχου, θα δημιουργήσουν για το κράτος κόστος άλλων πενήντα ευρώ! Ενώ όλα θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς καμία επιβάρυνση! Η κοροϊδία, οι πελατειακές σχέσεις και η απουσία κοινής λογικής, είναι τελικά έννοιες συνυφασμένες με το κράτος.

1 σχόλιο:

  1. κάτι που επιτείνει ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε ως πολίτες είναι να διώξουμε αυτούς που κυβερνούν επί δεκαετίες αμέσως και χωρίς πολλή σκέψη - μετά θα δούμε τι θα κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...