26/11/11

Τι ελπίδες έχει αυτή η χώρα να σωθεί; (Ένας Παπαδήμος δεν φέρνει την άνοιξη).

26 Νοεμβρίου 11
Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση στην κοινή γνώμη, ότι η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις και να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για σοβαρό άνθρωπο, υψηλού κύρους, που έχει αντίληψη της κατάστασης που καλείται να διαχειριστεί. Όμως, αυτό δεν αρκεί, καθώς, ως γνωστόν, για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπίσεις τις αιτίες που το δημιούργησαν.

 Ήτοι, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αιτίες που την οδήγησαν εδώ. Όπως έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη, το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι συστημικό, καθώς έχει να κάνει κυρίως με τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους και με τον τρόπο που ασκείται η πολιτική. Αυτό σημαίνει πως, για να ελπίσουμε σε καλύτερες ημέρες, πρέπει να αλλάξουν πολλά. Μπορούν να αλλάξουν;

Το πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας, είναι αυτό που υποτίθεται ότι θα τη σώσει. Οι ίδιοι άνθρωποι εναλλάσσονται στα ίδια πόστα! Τους ζήσαμε χθες, τους βλέπουμε σήμερα, θα τους ξαναδούμε μετά τις εκλογές, οποτεδήποτε γίνουν. Με τα ίδια μυαλά, την ίδια νοοτροπία και, κυρίως, τις ίδιες πρακτικές. Επί ένα μήνα, η χώρα, παρότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, βίωνε τις πιο παράλογες καταστάσεις. Γεγονότα που μας εξέθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο και οδήγησαν σε έναν πρωτοφανή διεθνή διασυρμό!

 Η παρωδία του δημοψηφίσματος, ο εμπαιγμός της ψήφου εμπιστοσύνης, η κωμωδία πριν οι πολιτικοί αρχηγοί καταλήξουν στην αυτονόητη επιλογή του Λουκά Παπαδήμου, ο θίασος που λέγεται υπουργικό συμβούλιο και, τέλος, η περίφημη επιστολή που χρειάστηκε μία ολόκληρη εβδομάδα για να καταλήξει ο κ. Σαμαράς στο περιεχόμενο, ήταν όσα ζήσαμε! Τι τύχη μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον σ’ αυτή τη χώρα; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν τα πράγματα αύριο να πάνε καλύτερα;

Το κράτος υπολειτουργεί. Είτε γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, είτε γιατί δεν υπάρχει διάθεση, είτε γιατί, ακόμη χειρότερα, έχει αποσαθρωθεί! Τα open gov, τα fast track, τα one stop shop και διάφορα άλλα βαρύγδουπα, είναι ανέκδοτα. Αντίθετα, δεν είναι ανέκδοτα η διαφθορά, η γραφειοκρατία, η φοροδιαφυγή, η ατιμωρησία, η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα, η ανομία και ο κουτσαβακισμός του κάθε συνδικαλιστή. Όχι απλώς δεν έχει αλλάξει τίποτα, αντιθέτως, όλες οι ασθένειες που προκάλεσαν την κατάρρευση της χώρας έχουν επιδεινωθεί!

Σύμφωνοι, ο Λουκάς Παπαδήμος είναι μια διαπρεπής προσωπικότητα, ένας έντιμος και ικανός άνθρωπος. Αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες και, κυρίως, ας μην σπαταλάμε αδίκως ενθουσιασμό, όπως κατέγραψαν όλες οι δημοσκοπήσεις! Το σύστημα είναι βαθιά διαβρωμένο και όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί του, δεν θα έχει τύχη. Και αν ακόμη υπό αυτές τις συνθήκες, κάτι καλό πάει να προκύψει, είναι πολλοί αυτοί που θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν. Δεν συμφέρει να πάει καλά ο Παπαδήμος!
  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ισοτιμία

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος30/11/11, 10:38 μ.μ.

  ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΑΣ. ΑΠΛΟ,ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ.ΟΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΠΕΝΕΣ ,ΚΑΙ EΝΤΙΜΗ ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ..ΝΟΥΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειναι τοσο απλά τα πραγματα για το σωσιμο της ελληνικής οικονομίας.
  Κανείσ δεν δίνει λύσεις αλλα κανει μόνο προτάσεις και εικασίες .
  το πρόβλημα ειναι στην δυχκολια να παρθουν μέτρα .
  Ο απλός έλληνας εντοπίζει οτι τα μέτρα δεν μπορούν να παρθούν από ελληνες πολιτικούς γιατί το κόμμα που θα τα πάρει θα τεθεί σε καθεστώς προδοσίας.
  Αρα απλα είναι τα πράγματα ,μόνο οι γερμανοί θα μας σώσουν επιβάλοντας ενα νυκοκοίρεμα στα δημοσιονομικά μας και ενα οργανωτικό πλάνο απο το οποίο εχουμε ανάγκη .
  Δεν καταλαβαίνω γιατί υποκριτικά ο τύπος δεν το θέλει αυτό και θέλει να παίρνονται οι αποφάσεις από τους ελληνες οι οποίοι ειδαμε που οδήγησαν την χώρα και τα χρήματα της χώρας .
  Μας ενοχλεί λοιπόν ο δεσμός και η επιρροή των γερμανών που ειναι στο κάτω κατω χωρις χρήματα και δεν μασ ενοχλεί η ανάθεση της διοικησης της χώρας σε συμβούλους με παχυλές αμοιβές που οδήγησαν εως τώρα σε χρεοκοπία ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Πόσο καλύτερο μπορεί να είναι το 2018; Αραγε θα είναι καλύτερη αυτή η χρονιά από τις προηγούμενες; Μια πρώτη εύκολη απάντηση είναι πως λογι...